De auteurs hebben een prospectief cohortonderzoek uitgevoerd bij 519 patiënten met een spondylartritis ankylosans (diagnose gesteld volgens de gewijzigde diagnostische criteria van New York). Driekwart was van het mannelijke geslacht. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 41 jaar. De patiënten hadden symptomen sinds gemiddeld 17 jaar. 66% van de patiënten nam NSAID's in en 46% een TNF-alfa-antagonist. In deze studie werd de radiologische verergering gemeten door berekening van de gewijzigde mSASS-score (gewijzigde Stoke Ankylosing Spondylitis Spine Score).

Na een follow-up van vier jaar waren de letsels bij radiologisch onderzoek minder verergerd in de groep die werd behandeld met een TNF-alfa-antagonist en een NSAID in hoge dosering. Bij analyse van de resultaten volgens het type NSAID werd het beste effect behaald met celecoxib en dat al vanaf het tweede jaar van de behandeling. Die verbetering hield aan tot het einde van de 4-jarige follow-up.

Ref.: Gensler LS et al. OP0198, EULAR 2018.

De auteurs hebben een prospectief cohortonderzoek uitgevoerd bij 519 patiënten met een spondylartritis ankylosans (diagnose gesteld volgens de gewijzigde diagnostische criteria van New York). Driekwart was van het mannelijke geslacht. De gemiddelde leeftijd van de patiënten was 41 jaar. De patiënten hadden symptomen sinds gemiddeld 17 jaar. 66% van de patiënten nam NSAID's in en 46% een TNF-alfa-antagonist. In deze studie werd de radiologische verergering gemeten door berekening van de gewijzigde mSASS-score (gewijzigde Stoke Ankylosing Spondylitis Spine Score). Na een follow-up van vier jaar waren de letsels bij radiologisch onderzoek minder verergerd in de groep die werd behandeld met een TNF-alfa-antagonist en een NSAID in hoge dosering. Bij analyse van de resultaten volgens het type NSAID werd het beste effect behaald met celecoxib en dat al vanaf het tweede jaar van de behandeling. Die verbetering hield aan tot het einde van de 4-jarige follow-up.Ref.: Gensler LS et al. OP0198, EULAR 2018.