Hoe groter je bent, des te meer kans loop je op varices

Zweedse en Amerikaanse vorsers hebben in een groot onderzoek gebaseerd op artificiële intelligentie vastgesteld dat het risico op varices stijgt met de lichaamslengte. Dat onverwachte resultaat zou ons een beter inzicht kunnen geven in de pathogenese van varices en zou therapeutische consequenties kunnen hebben.

Lichaamsbeweging heeft invloed op de ernst van een CVA

Een nieuwe studie leert dat een cerebrovasculair accident over het algemeen minder ernstig is bij mensen die lichte (minstens vier uur per week stappen) of matige lichaamsbeweging nemen (zwemmen twee tot drie uur per week), dan bij mensen die geen lichaamsbeweging nemen.

Apeline zou de spiermassa bij ouderen kunnen herstellen

Vorsers uit Toulouse zouden in de spieren zelf een sterke bondgenoot hebben gevonden in de strijd tegen sarcopenie, namelijk apeline. Apeline is een natuurlijk hormoon, dat wordt afgescheiden als de spieren samentrekken bij inspanning. Apeline zou kunnen helpen om afhankelijkheid en isolatie van bejaarden tegen te gaan.

Osteoporose verhoogt het risico op dementie

Er bestaat wel degelijk een link tussen osteoporose en dementie. Dat wordt bevestigd door een Duitse groep, die de gegevens heeft geanalyseerd van een groot aantal Europeanen. De meeste recente studies daaromtrent werden echter uitgevoerd buiten Europa.

Comazuipen bedreigt botten van jonge meisjes

Vrouwelijke adolescenten die regelmatig te veel alcohol drinken, bereiken een minder hoge piekbotmassa bij het begin van de volwassen leeftijd, waardoor ze later osteoporose dreigen te krijgen.

Opletten op de houding bij het gebruik van een tablet met touchscreen

Meer dan de helft van de mensen die een tablet met touchscreen gebruiken, klaagt van pijn, hoofdzakelijk in de nek en de schouders, soms zelfs in die mate dat ze er niet van kunnen slapen. Vrouwen lopen een hoger risico dan mannen. De belangrijkste oorzaak is niet de tijd die voor het schermpje wordt doorgebracht, maar de houding. Mensen die een tablet gebruiken, blijken vaak een houding aan te nemen die niet zo goed is.

Classificatie, biologische geneesmiddelen, herpes zostervaccin: lupus wordt wakker

Jean-Luc Schouveller

Gezien het grote aantal patiënten dat lijdt aan lupus erythematodes disseminatus (LED), kan je het moeilijk een weesziekte noemen, maar op therapeutisch vlak hinkt LED toch wat achterop. Daar blijkt nu echter verandering in te komen. Lupus maakt vooruitgang. Prof. Thomas Dörner, hoofd van het EULAR-comité dat de abstracts selecteert, presenteert de laatste aanwinsten bij de behandeling van LED.

Enthesitis centraal bij spondylartritis ankylosans

Jean-Luc Schouveller

Het kenmerkende letsel bij RA is een gewrichtsvliesontsteking. Bij spondylartritis ankylosans is dat enthesitis. Eind 2017 heeft prof. Rik Lories (UZ Leuven) in samenwerking met Georg Schett en een aantal Europese collega's meegewerkt aan de publicatie van een belangrijk artikel in het tijdschrift Nature. Dit artikel geeft informatie over de pathofysiologie van enthesitis en vooral over de immunologische micro-omgeving, de klinische en diagnostische instrumenten en nieuwe gerichte geneesmiddelen zoals cytokineantagonisten en vooral IL-23-, IL-17- en TNF-antagonisten.

Onderbreking behandeling bij osteoporose

Jean-Luc Schouveller

De laatste jaren wordt de behandeling voor osteoporose vaak tijdelijk of definitief gestaakt na drie of vijf jaar behandeling met bisfosfonaten. Wat zijn de gevolgen in positieve of negatieve zin van zo'n therapeutische pauze? Een groep vorsers van de University of Alabama (Birmingham), heeft geprobeerd die vraag te beantwoorden via een grondige analyse van de gegevens die door Medicare werden verzameld tussen 2006 en 2014.

Meer jichtaanvallen

Jean-Luc Schouveller

Onze levenswijze en vooral onze eetgewoontes laten andermaal van zich horen. Meerdere recente studies luiden de alarmbel. Ze hebben immers een sterke stijging van de prevalentie van jicht in onze westerse maatschappijen vastgesteld. Dat wordt andermaal bevestigd door een Amerikaans onderzoek, dat gekeken heeft naar de opnames op een spoedgevallendienst wegens een acute jichtaanval.

Reumatoïde artritis en zwangerschap

Jean-Luc Schouveller

RA komt over het algemeen voor bij oudere patiënten, maar kan ook optreden bij jongvolwassenen, adolescenten en zelfs kinderen. Aangezien RA vooral voorkomt bij vrouwen, rijst dan ook de vraag welke invloed de RA heeft op het verloop van de zwangerschap, de gezondheid van de moeder en die van het kind bij de geboorte. In feite is daar niet zoveel over bekend. Vandaar het nut van een studie uitgevoerd in Taiwan.

NSAID en TNF-alfa-antagonist, een interessante combinatie

Jean-Luc Schouveller

Als een patiënt met een spondylartritis ankylosans overschakelt op een TNF-alfa-antagonist, wordt de inname van het NSAID gewoonlijk gestaakt. Een onderzoek uitgevoerd aan de University of California (San Francisco) leert echter dat de combinatie van beide een synergetisch effect heeft en een radiologische verergering van de letsels afremt. Dat is vooral zo bij toediening van celecoxib of een NSAID in hoge dosering.

Checkpointremmers: auto-immune bijwerkingen teken van werkzaamheid

Jean-Luc Schouveller

Laten we even de zuivere reumatologie verlaten en eens kijken naar de auto-immune bijwerkingen (waaronder reumatologische bijwerkingen) die kunnen optreden bij behandeling met checkpointremmers. Checkpointremmers zijn een vorm van immunotherapie die werkelijk een omwenteling heeft teweeggebracht bij de behandeling van bepaalde kankers in een gevorderd stadium. Een studie uitgevoerd aan het CHU van Bordeaux (Frankrijk) stelt ons gerust.