Osteoporose verhoogt het risico op dementie

Osteoporose verhoogt het risico op dementie

Er bestaat wel degelijk een link tussen osteoporose en dementie. Dat wordt bevestigd door een Duitse groep, die de gegevens heeft ...

Comazuipen bedreigt botten van jonge meisjes

Comazuipen bedreigt botten van jonge meisjes

Vrouwelijke adolescenten die regelmatig te veel alcohol drinken, bereiken een minder hoge piekbotmassa bij het begin van de volwassen ...

Onderbreking behandeling bij osteoporose

Onderbreking behandeling bij osteoporose

Jean-Luc Schouveller - De laatste jaren wordt de behandeling voor osteoporose vaak tijdelijk of definitief gestaakt na drie of vijf jaar behandeling met bisfosfonaten. Wat zijn de gevolgen in positieve of negatieve zin van zo'n therapeutische pauze? Een groep vorsers van de University of Alabama (Birmingham), heeft geprobeerd die vraag te beantwoorden via een grondige analyse van de gegevens die door Medicare werden verzameld tussen 2006 en 2014.

Meer jichtaanvallen

Meer jichtaanvallen

Jean-Luc Schouveller - Onze levenswijze en vooral onze eetgewoontes laten andermaal van zich horen. Meerdere recente studies luiden de alarmbel. Ze hebben immers een sterke stijging van de prevalentie van jicht in onze westerse maatschappijen vastgesteld. Dat wordt andermaal bevestigd door een Amerikaans onderzoek, dat gekeken heeft naar de opnames op een spoedgevallendienst wegens een acute jichtaanval.

Reumatoïde artritis en zwangerschap

Reumatoïde artritis en zwangerschap

Jean-Luc Schouveller - RA komt over het algemeen voor bij oudere patiënten, maar kan ook optreden bij jongvolwassenen, adolescenten en zelfs kinderen. Aangezien RA vooral voorkomt bij vrouwen, rijst dan ook de vraag welke invloed de RA heeft op het verloop van de zwangerschap, de gezondheid van de moeder en die van het kind bij de geboorte. In feite is daar niet zoveel over bekend. Vandaar het nut van een studie uitgevoerd in Taiwan.

NSAID en TNF-alfa-antagonist, een interessante combinatie

NSAID en TNF-alfa-antagonist, een interessante combinatie

Jean-Luc Schouveller - Als een patiënt met een spondylartritis ankylosans overschakelt op een TNF-alfa-antagonist, wordt de inname van het NSAID gewoonlijk gestaakt. Een onderzoek uitgevoerd aan de University of California (San Francisco) leert echter dat de combinatie van beide een synergetisch effect heeft en een radiologische verergering van de letsels afremt. Dat is vooral zo bij toediening van celecoxib of een NSAID in hoge dosering.

Checkpointremmers: auto-immune bijwerkingen teken van werkzaamheid

Checkpointremmers: auto-immune bijwerkingen teken van werkzaamheid

Jean-Luc Schouveller - Laten we even de zuivere reumatologie verlaten en eens kijken naar de auto-immune bijwerkingen (waaronder reumatologische bijwerkingen) die kunnen optreden bij behandeling met checkpointremmers. Checkpointremmers zijn een vorm van immunotherapie die werkelijk een omwenteling heeft teweeggebracht bij de behandeling van bepaalde kankers in een gevorderd stadium. Een studie uitgevoerd aan het CHU van Bordeaux (Frankrijk) stelt ons gerust.

NSAID's en artrose: vriend of vijand?

NSAID's en artrose: vriend of vijand?

Jean-Luc Schouveller - NSAID's vormen de hoeksteen bij de behandeling van pijn bij patiënten met artrose. Ze mogen dus als 'vrienden' worden beschouwd. Prof. Aslam Anis (University of British Columbia, Canada) heeft de administratieve gegevens doorgenomen van het Canadese ministerie voor gezondheid en is daarbij tot de vaststelling gekomen dat regelmatige inname van NSAID's goed is voor 68% van het cardiovasculaire risico bij patiënten met artrose. Als je zo'n vrienden hebt, heb je geen vijanden meer nodig.

RA: frequentie artroplastiek daalt met 50% in 20 jaar dankzij DMARD's

RA: frequentie artroplastiek daalt met 50% in 20 jaar dankzij DMARD's

Jean-Luc Schouveller - Ziektemodificerende antireumatica (DMARD's) hebben hun naam niet gestolen, verre van. Op het EULAR 2018 werden twee studies gepresenteerd die aantonen dat DMARD's de gewrichten van patiënten met een reumatoïde artritis (RA) beschermen. Ze hebben dat aangetoond door evaluatie van het effect van DMARD's op de frequentie van knie- en heupartroplastiek.

Gonartrose: zoledroninezuur ontgoochelt

Gonartrose: zoledroninezuur ontgoochelt

Jean-Luc Schouveller - Nog geen kwartier, de tijd om de resultaten van de ZAP2-studie in de plenaire sessie te presenteren, dat was voldoende om de hoop van de zowat veertig miljoen patiënten met gonartrose in Europa in rook te doen opgaan. Een jaarlijks infuus van zoledroninezuur gedurende twee jaar vermindert de pijn en verhoogt het functioneren van de patiënten nauwelijks meer dan de placebo en blijkt bovendien geen invloed te hebben op de ziekteactiviteit en blijkt dus het gewricht niet te beschermen.