De luchtvervuiling in steden verhoogt de symptomatologie van jonge astmalijders, vermindert hun levenskwaliteit en heeft negatieve invloed op hun gezins- en schoolleven. Een Amerikaanse groep heeft het effect van een natuurlijkere, minder vervuilde omgeving op de dagelijkse beleving van kinderen onderzocht. Ze hebben daarvoor de ouders ondervraagd van kinderen met astma die op de spoedgevallendienst waren opgenomen wegens een astma-aanval of ernstige ademhalingsproblemen. Ze hebben de ouders vragen gesteld over de dagelijkse symptomen, de invloed ervan op de schoolprestaties en activiteiten van het kind en vooral over waar de kinderen woonden en of er groene ruimtes in de omgeving waren.

Ze hebben vastgesteld dat de kinderen een dag meer met astmasymptomen vertoonden voor elke afstand van ongeveer 305 meter tussen hun woning en het dichtstbijgelegen park. Nemen we als voorbeeld een kind dat 5 dagen per maand symptomen heeft en net naast een park woont. Als het 305 meter van het park zou wonen, zou het volgens de resultaten van de studie gedurende gemiddeld 6 dagen per maand symptomen hebben, en als het op 610 meter van het park zo wonen, zouden het er dat 7 zijn enz. Hoe verder verwijderd van een groene ruimte, des te hoger is het aantal dagen met symptomen. Dat is vooral zo bij kinderen van 6 jaar of ouder die veel actiever zijn en liever In een park spelen dan op straat. Volgens de onderzoekers vermindert de factor luchtvervuiling als je dicht bij een park woont, en bovendien is dat laatste bevorderlijk voor meer lichaamsbeweging. Beide hebben positieve invloed op de astmasymptomen en de longfunctie.

Ref.: DePriest K. et al. PA2647, ERS 2017, Milaan.

De luchtvervuiling in steden verhoogt de symptomatologie van jonge astmalijders, vermindert hun levenskwaliteit en heeft negatieve invloed op hun gezins- en schoolleven. Een Amerikaanse groep heeft het effect van een natuurlijkere, minder vervuilde omgeving op de dagelijkse beleving van kinderen onderzocht. Ze hebben daarvoor de ouders ondervraagd van kinderen met astma die op de spoedgevallendienst waren opgenomen wegens een astma-aanval of ernstige ademhalingsproblemen. Ze hebben de ouders vragen gesteld over de dagelijkse symptomen, de invloed ervan op de schoolprestaties en activiteiten van het kind en vooral over waar de kinderen woonden en of er groene ruimtes in de omgeving waren.Ze hebben vastgesteld dat de kinderen een dag meer met astmasymptomen vertoonden voor elke afstand van ongeveer 305 meter tussen hun woning en het dichtstbijgelegen park. Nemen we als voorbeeld een kind dat 5 dagen per maand symptomen heeft en net naast een park woont. Als het 305 meter van het park zou wonen, zou het volgens de resultaten van de studie gedurende gemiddeld 6 dagen per maand symptomen hebben, en als het op 610 meter van het park zo wonen, zouden het er dat 7 zijn enz. Hoe verder verwijderd van een groene ruimte, des te hoger is het aantal dagen met symptomen. Dat is vooral zo bij kinderen van 6 jaar of ouder die veel actiever zijn en liever In een park spelen dan op straat. Volgens de onderzoekers vermindert de factor luchtvervuiling als je dicht bij een park woont, en bovendien is dat laatste bevorderlijk voor meer lichaamsbeweging. Beide hebben positieve invloed op de astmasymptomen en de longfunctie.Ref.: DePriest K. et al. PA2647, ERS 2017, Milaan.