CGRP-receptorantagonisten vormen een nieuwe generatie van geneesmiddelen, die eindelijk uitzicht bieden op preventie van migraineaanvallen, iets waar de patiënten al zolang reikhalzend naar uitkijken.

De LIBERTY-studie werd uitgevoerd bij 246 patiënten met episodische migraine bij wie de aanvallen niet konden worden voorkomen ondanks twee tot vier verschillende geneesmiddelen. Episodische migraine wordt gedefinieerd als minder dan 15 aanvallen per maand tijdens de laatste drie maanden. Episodische migraine kan mettertijd verergeren naar een chronische migraine (meer dan 15 aanvallen per maand). Een patiënte omschreef die evolutie als volgt: "Alsof mijn huisgenoot mijn huiseigenaar werd." Doeltreffende preventieve middelen zijn essentieel om die evolutie naar nog meer pijn en handicap tegen te gaan.

Bij inclusie bedroeg het aantal patiënten waarbij de aanvallen niet konden worden voorkomen met twee, drie of vier preventieve middelen, respectievelijk 38,6%, 37,6% en 22,8%. Die patiënten werden gerandomiseerd naar een placebo of een maandelijkse subcutane injectie van erenumab gedurende 12 weken. Het aantal patiënten waarbij het aantal dagen met migraine per maand tussen week 9 en week 12 met minstens 50% was gedaald, was drie keer hoger in de erenumabgroep (30,3%) dan in de placebogroep (13,7%).

Het aantal patiënten waarbij het aantal dagen met migraine per maand met 75% en zelfs 100% was gedaald, was ook significant hoger in de erenumabgroep. Erenumab resulteerde ook in een geringere behoefte aan specifieke geneesmiddelen voor behandeling van acute migraineaanvallen, een beter lichamelijk functioneren en een verbetering van het vermogen om de dagelijkse taken uit te voeren te oordelen naar de scores op de Migraine Physical Function Impact Diary. Hoop dus voor al die patiënten, die al lang de indruk hebben dat ze door de geneeskunde in de steek worden gelaten.

Ref.: Reuter U. et al. Emerging Science Platform Session, abstract 009, AAN 2018, Los Angeles, 24/04/2018.

CGRP-receptorantagonisten vormen een nieuwe generatie van geneesmiddelen, die eindelijk uitzicht bieden op preventie van migraineaanvallen, iets waar de patiënten al zolang reikhalzend naar uitkijken.De LIBERTY-studie werd uitgevoerd bij 246 patiënten met episodische migraine bij wie de aanvallen niet konden worden voorkomen ondanks twee tot vier verschillende geneesmiddelen. Episodische migraine wordt gedefinieerd als minder dan 15 aanvallen per maand tijdens de laatste drie maanden. Episodische migraine kan mettertijd verergeren naar een chronische migraine (meer dan 15 aanvallen per maand). Een patiënte omschreef die evolutie als volgt: "Alsof mijn huisgenoot mijn huiseigenaar werd." Doeltreffende preventieve middelen zijn essentieel om die evolutie naar nog meer pijn en handicap tegen te gaan. Bij inclusie bedroeg het aantal patiënten waarbij de aanvallen niet konden worden voorkomen met twee, drie of vier preventieve middelen, respectievelijk 38,6%, 37,6% en 22,8%. Die patiënten werden gerandomiseerd naar een placebo of een maandelijkse subcutane injectie van erenumab gedurende 12 weken. Het aantal patiënten waarbij het aantal dagen met migraine per maand tussen week 9 en week 12 met minstens 50% was gedaald, was drie keer hoger in de erenumabgroep (30,3%) dan in de placebogroep (13,7%). Het aantal patiënten waarbij het aantal dagen met migraine per maand met 75% en zelfs 100% was gedaald, was ook significant hoger in de erenumabgroep. Erenumab resulteerde ook in een geringere behoefte aan specifieke geneesmiddelen voor behandeling van acute migraineaanvallen, een beter lichamelijk functioneren en een verbetering van het vermogen om de dagelijkse taken uit te voeren te oordelen naar de scores op de Migraine Physical Function Impact Diary. Hoop dus voor al die patiënten, die al lang de indruk hebben dat ze door de geneeskunde in de steek worden gelaten.Ref.: Reuter U. et al. Emerging Science Platform Session, abstract 009, AAN 2018, Los Angeles, 24/04/2018.