Herstel na CVA: de stapsnelheid is de beste indicator

Volgens een Britse studie blijkt de stapsnelheid bij volwassen patiënten die een cerebrovasculair accident hebben doorgemaakt, de klinische parameter te zijn die het best correleert met het vermogen om later het werk te hervatten.

Mensen met een bipolaire stoornis krijgen vaker de ziekte van Parkinson

Volgens een overzicht van de wetenschappelijke literatuur lopen mensen met een bipolaire stoornis meer kans om de ziekte van Parkinson te krijgen. Lithium, een geneesmiddel dat klassiek wordt gebruikt bij de behandeling van bipolaire stoornissen, zou zelf parkinsonsymptomen kunnen veroorzaken.

Een bloedonderzoek om autisme te diagnosticeren en de ernst ervan te voorspellen?

Vorsers uit California hebben ontdekt dat de leukocyten van kinderen met een autismespectrumstoornis een verstoord netwerk van genen bevatten, waaronder genen die sterk tot expressie worden gebracht tijdens de ontwikkeling van de hersenen van de foetus. Hoe minder goed het netwerk functioneert, des te ernstiger is het daaruit voortvloeiende autisme.

Oud-voetballers sterven vaker aan dementie

Volgens een retrospectief cohortonderzoek uitgevoerd bij Schotse oud-profvoetballers lopen die meer kans om te sterven aan een neurodegeneratieve ziekte zoals de ziekte van Parkinson en de ziekte van Alzheimer dan de rest van de bevolking.

Hoger risico op depressie en angst na hysterectomie

Een studie uitgevoerd aan de Mayo Clinic toont aan dat vrouwen die een hysterectomie hebben ondergaan, vaker geestelijke gezondheidsproblemen vertonen op lange termijn, meer bepaald depressie en angst. Dat is vooral het geval bij jongere vrouwen en zelfs als de ovaria werden behouden. Volgens een tweede studie ondergaan vrouwen met vooraf bestaande psychische problemen vaker een bilaterale ovariëctomie.

Er bestaat geen uniek "gay-gen"

De seksuele geaardheid is een complex samenspel van allerhande genetische varianten en omgevingsfactoren. Volgens de conclusies van een grote internationale studie is er dus geen sprake van een uniek "gay-gen".

Rustelozebenensyndroom: een bijna driemaal hoger risico op zelfdoding

Amerikaanse vorsers hebben onlangs aangetoond dat het rustelozebenensyndroom gepaard gaat met een hoger risico op zelfdoding en zelfverminking. Daarom roepen ze gezondheidswerkers op om meer aandacht te besteden aan de geestelijke gezondheid van patiënten met een rustelozebenensyndroom.