Premature ovariële insufficiëntie is de term die gebruikt wordt voor het verlies van ovariële functie bij vrouwen jonger dan 40, waardoor ze tekens van naderende menopauze gaan tonen zoals een abnormale cyclus met onregelmatige cycli en amenorroe. Toch is het een aandoening met een prevalentie van 1% van alle vrouwen, waarbij de kans op zwangerschap zeer klein is. Niettegenstaande de amenorroe beschikken deze vrouwen toch nog over een 1.000-tal kleine follikels, maar is er onvoldoende productie van oestrogeen en progesteron om uteriene en/of andere effecten te hebben waardoor eicelreceptie meestal de enige oplossing is.

Een alternatief voor eicelreceptie is ovariële cortex cryopreservatie met latere autotransplantatie. Voor oncologische patiënten kan hier in de prechemotherapiefase op geanticipeerd worden. Dat kan echter niet bij de patiënt die zich met POI aanmeldt op de fertiliteitsconsultatie.

Het probleem van een transplantatie van een ovariële cortex is het follikelverlies, al weten we ondertussen dat er een compensatiemechanisme bestaat. Met deze kennis in het achterhoofd worden momenteel twee mechanismes uitgetest . Een eerste is gebaseerd op het PTEN-PI3K-Akt Foxo3-pathway. Onderzoek heeft aangetoond dat inhibitie van PTEN met bpV(HOpic) de humane follikelontwikkeling beïnvloedt door promotie van ontwikkeling van follikelgroei en ontwikkeling tot het tweede stadium. Een tweede mechanisme verstoort de Hippo-Akt signaling pathway door fysiek mechanische schade aan te brengen.

Voor vrouwen met een verminderde ovariële reserve (DOR) en voor vrouwen met een vroege POI wordt eerder gekozen voor deze disruptie van het Hippo-signaal. De ovariële cortex wordt verwijderd, versneden en de fragmenten worden teruggeplaatst. Voor patiënten met POI worden beide strategieën toegepast: een inhibitie van PTEN met een activatie van PI3K, samen met de mechanodisruptie van het Hippo-signaal. In een overzicht van Fabregues et al uit 2018 werd aangetoond dat beide strategieën leiden tot zwangerschappen en levendgeboortes.

Prof. Tomassetti concludeerde dat niettegenstaande de bemoedigende resultaten, dit nog steeds experimentele technieken zijn, ook al lijkt het onderliggend mechanisme biologisch plausibel. Momenteel kan dit dus ook enkel toegepast worden in studieverband.

C.Tomassetti - Ovariëctomie en transplantatie bij POI - 22° Nederlands-Vlaams Doelencongres Infertiliteit, Gynaecologie en Obstetrie, Rotterdam.

Premature ovariële insufficiëntie is de term die gebruikt wordt voor het verlies van ovariële functie bij vrouwen jonger dan 40, waardoor ze tekens van naderende menopauze gaan tonen zoals een abnormale cyclus met onregelmatige cycli en amenorroe. Toch is het een aandoening met een prevalentie van 1% van alle vrouwen, waarbij de kans op zwangerschap zeer klein is. Niettegenstaande de amenorroe beschikken deze vrouwen toch nog over een 1.000-tal kleine follikels, maar is er onvoldoende productie van oestrogeen en progesteron om uteriene en/of andere effecten te hebben waardoor eicelreceptie meestal de enige oplossing is. Een alternatief voor eicelreceptie is ovariële cortex cryopreservatie met latere autotransplantatie. Voor oncologische patiënten kan hier in de prechemotherapiefase op geanticipeerd worden. Dat kan echter niet bij de patiënt die zich met POI aanmeldt op de fertiliteitsconsultatie. Het probleem van een transplantatie van een ovariële cortex is het follikelverlies, al weten we ondertussen dat er een compensatiemechanisme bestaat. Met deze kennis in het achterhoofd worden momenteel twee mechanismes uitgetest . Een eerste is gebaseerd op het PTEN-PI3K-Akt Foxo3-pathway. Onderzoek heeft aangetoond dat inhibitie van PTEN met bpV(HOpic) de humane follikelontwikkeling beïnvloedt door promotie van ontwikkeling van follikelgroei en ontwikkeling tot het tweede stadium. Een tweede mechanisme verstoort de Hippo-Akt signaling pathway door fysiek mechanische schade aan te brengen.Voor vrouwen met een verminderde ovariële reserve (DOR) en voor vrouwen met een vroege POI wordt eerder gekozen voor deze disruptie van het Hippo-signaal. De ovariële cortex wordt verwijderd, versneden en de fragmenten worden teruggeplaatst. Voor patiënten met POI worden beide strategieën toegepast: een inhibitie van PTEN met een activatie van PI3K, samen met de mechanodisruptie van het Hippo-signaal. In een overzicht van Fabregues et al uit 2018 werd aangetoond dat beide strategieën leiden tot zwangerschappen en levendgeboortes. Prof. Tomassetti concludeerde dat niettegenstaande de bemoedigende resultaten, dit nog steeds experimentele technieken zijn, ook al lijkt het onderliggend mechanisme biologisch plausibel. Momenteel kan dit dus ook enkel toegepast worden in studieverband.C.Tomassetti - Ovariëctomie en transplantatie bij POI - 22° Nederlands-Vlaams Doelencongres Infertiliteit, Gynaecologie en Obstetrie, Rotterdam.