Nederlandse onderzoekers hebben daarom de gegevens van de Maastricht Study doorgenomen (Rianneke de Ritter et al. PS 01-270) voor een transversale analyse van de correlatie tussen prediabetes en type 2-diabetes en de cardiovasculaire risicomarkers om eventuele verschillen tussen mannen (n = 1.666) en vrouwen (n = 1.536) voor en na het optreden van type 2-diabetes op te sporen. De analyses werden gestratificeerd volgens het geslacht met een normaal glucosemetabolisme als referentie.

In vergelijking met mensen met een normaal glucosemetabolisme waren de verschillen in systolische bloeddruk (hoger), HDL-cholesterolconcentratie (lager) en triglyceriden (hoger) bij patiënten met prediabetes groter bij vrouwen dan bij mannen. Al met al waren de verschillen bij vrouwen met prediabetes vergelijkbaar met die bij mannen met diabetes.

In vergelijking met mensen met een normaal glucosemetabolisme waren de BMI en de middelomtrek echter hoger bij vrouwen met diabetes dan bij mannen met diabetes. In het stadium van prediabetes was er een tendens in die zin.

De studie leert dus dat er verschillen in cardiometabole risicofactoren bestaan tussen mannen en vrouwen nog voor het stadium van type 2-diabetes (verschillen in het nadeel van vrouwen). Die zouden kunnen verklaren waarom het metabole profiel sneller verslechtert bij vrouwen met diabetes. Bij vrouwen die diabetes dreigen te krijgen, moet je dan ook de bovenvermelde risicofactoren krachtig aanpakken.

EASD 2018, Berlijn, 1-5 oktober

Nederlandse onderzoekers hebben daarom de gegevens van de Maastricht Study doorgenomen (Rianneke de Ritter et al. PS 01-270) voor een transversale analyse van de correlatie tussen prediabetes en type 2-diabetes en de cardiovasculaire risicomarkers om eventuele verschillen tussen mannen (n = 1.666) en vrouwen (n = 1.536) voor en na het optreden van type 2-diabetes op te sporen. De analyses werden gestratificeerd volgens het geslacht met een normaal glucosemetabolisme als referentie.In vergelijking met mensen met een normaal glucosemetabolisme waren de verschillen in systolische bloeddruk (hoger), HDL-cholesterolconcentratie (lager) en triglyceriden (hoger) bij patiënten met prediabetes groter bij vrouwen dan bij mannen. Al met al waren de verschillen bij vrouwen met prediabetes vergelijkbaar met die bij mannen met diabetes.In vergelijking met mensen met een normaal glucosemetabolisme waren de BMI en de middelomtrek echter hoger bij vrouwen met diabetes dan bij mannen met diabetes. In het stadium van prediabetes was er een tendens in die zin.De studie leert dus dat er verschillen in cardiometabole risicofactoren bestaan tussen mannen en vrouwen nog voor het stadium van type 2-diabetes (verschillen in het nadeel van vrouwen). Die zouden kunnen verklaren waarom het metabole profiel sneller verslechtert bij vrouwen met diabetes. Bij vrouwen die diabetes dreigen te krijgen, moet je dan ook de bovenvermelde risicofactoren krachtig aanpakken.EASD 2018, Berlijn, 1-5 oktober