Idarucizumab is een antidotum voor dabigatran. In de RE-VERSE AD-studie is het bewijs geleverd dat het werkzaam is bij patiënten met een ernstige bloeding en bij personen die dringend een chirurgische ingreep moesten ondergaan. In de analyse die op de ESC gepresenteerd werd, werd er gefocust op de patiënten die slachtoffer zijn van een trauma. Het voornaamste evaluatiecriterium was de omkeerbaarheid van het effect van dabigatran binnen 4 uur, gemeten met de ECT (ecarin clotting time) of dTT (diluted thrombin time).

Van de 503 patiënten die waren opgenomen in de RE-VERSE AD-studie, waren er 114 slachtoffer van een trauma. Het was nodig het effect van dabigatran om te keren, bij 80 omdat ze ernstig bloedden, en bij 34 omdat ze dringend geopereerd moesten worden. De trauma's waren meestal een val van een hoogte, met een open of gesloten schedeltrauma, een heup- of een bekkenbreuk. Zes patiënten hadden meerdere trauma's. De andere trauma's waren o.a. gebroken ribben, een gebroken neus en ernstige vingerletsels.

Geen enkele patiënt kreeg meer dan één dosis idarucizumab. Er werd 100% omkeerbaarheid vastgesteld bij alle patiënten, en er werd geen enkele bijwerking van het geneesmiddel geobserveerd. Er waren weinig trombotische events, en de incidentie lag in de lijn van die in de hele cohort.

Het ziet er dus naar uit dat het onderzoek aantoont dat met idarucizumab het effect van dabigatran snel, doeltreffend en veilig wordt tegengewerkt, ongeacht de aard van het trauma, de leeftijd, eventuele comorbiditeiten, de nierfunctie en de hemodynamische stabiliteit.

C .Pollack et al. ESC 2018 Annual Meeting, abstract 3863

Idarucizumab is een antidotum voor dabigatran. In de RE-VERSE AD-studie is het bewijs geleverd dat het werkzaam is bij patiënten met een ernstige bloeding en bij personen die dringend een chirurgische ingreep moesten ondergaan. In de analyse die op de ESC gepresenteerd werd, werd er gefocust op de patiënten die slachtoffer zijn van een trauma. Het voornaamste evaluatiecriterium was de omkeerbaarheid van het effect van dabigatran binnen 4 uur, gemeten met de ECT (ecarin clotting time) of dTT (diluted thrombin time). Van de 503 patiënten die waren opgenomen in de RE-VERSE AD-studie, waren er 114 slachtoffer van een trauma. Het was nodig het effect van dabigatran om te keren, bij 80 omdat ze ernstig bloedden, en bij 34 omdat ze dringend geopereerd moesten worden. De trauma's waren meestal een val van een hoogte, met een open of gesloten schedeltrauma, een heup- of een bekkenbreuk. Zes patiënten hadden meerdere trauma's. De andere trauma's waren o.a. gebroken ribben, een gebroken neus en ernstige vingerletsels. Geen enkele patiënt kreeg meer dan één dosis idarucizumab. Er werd 100% omkeerbaarheid vastgesteld bij alle patiënten, en er werd geen enkele bijwerking van het geneesmiddel geobserveerd. Er waren weinig trombotische events, en de incidentie lag in de lijn van die in de hele cohort. Het ziet er dus naar uit dat het onderzoek aantoont dat met idarucizumab het effect van dabigatran snel, doeltreffend en veilig wordt tegengewerkt, ongeacht de aard van het trauma, de leeftijd, eventuele comorbiditeiten, de nierfunctie en de hemodynamische stabiliteit. C .Pollack et al. ESC 2018 Annual Meeting, abstract 3863