Sarcopenie is een progressief en veralgemeend verlies van spiermassa, spierkracht en kwaliteit van de spieren, dat optreedt vanaf de leeftijd van vijftig jaar. Op termijn kan dat uitmonden in een verlies van meer dan 30% van de aanvankelijke spiermassa, wat veel kwalijke gevolgen heeft: vallen, ziekenhuisopname, infectierisico, afhankelijkheid ...

Gefapixant is een niet-narcotisch, perifeer werkend hoestmiddel, dat selectief inwerkt op de P2X3-receptoren (ATP-afhankelijke ionenkanalen), die te vinden zijn in de sensibele C-vezels van de nervus vagus in de luchtwegen. Blokkering van de ATP-signalisatie op niveau van de P2X3-receptoren vermindert de overmatige activering van de sensibele vezels en de hoest, die wordt veroorzaakt door het extracellulaire ATP.

Een bronchiëctasie is een chronische verwijding van een luchtpijpvertakking, waar zich veel slijm in opstapelt, waardoor de longen vatbaarder worden voor infecties. Bronchiëctasieën zijn net zoals astma en COPD een chronische ontstekingsziekte, maar er bestaat geen overtuigende behandeling voor bronchiëctasieën en over verloop van tijd zullen de letsels verergeren.

Live from...

The European Respiratory Society International Congress 2023 took place at MiCo in Milan, Italy from 9 - 13 September, 2023.

Inzichten & Innovaties

Nieuwsbrief

Schrijf u in op onze nieuwsbrieven