Hebt u al plannen voor de vakantie? Opnieuw een verre reis, nu het weer kan, of toch liever een zomer in eigen land? Zo goed als alle opties zijn weer open, en daar kunnen we niet anders dan blij mee zijn.

Uiteraard kunnen nog niet alle remmen los, de basismaatregelen blijven nog steeds van groot belang. Zeker is wel dat de pandemie gedurende enige tijd op zijn minst 'on hold' staat. Want het is zomer, de boterbloempjes bloeien en de nationale voetbalploeg doet het goed op het Europees Kampioenschap. Redenen genoeg dus voor enig optimisme.

Ware het niet dat covid-19 zijn schaduw ver vooruitwerpt en er psychologisch flink heeft ingehakt. De maandenlange lockdown laat sporen na. Niet altijd gaat het daarbij om zware psychische problemen. Maar toch, professionele hulp is soms aangewezen. En net voor patiënten met milde mentale moeilijkheden is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg.

De introductie van de eerstelijnspsycholoog is zonder meer een goede zaak

Nu beschikken ervaren huisartsen, of ze nu solo dan wel in een groepspraktijk werken, natuurlijk al langer dan vandaag over een uitgebreid netwerk aan kinesitherapeuten, podologen en andere hulpverleners. Doorgaans gaat het over (para)medici beslagen in somatische zorg. Een psycholoog maakt hiervan nog geen deel uit.

En dus verwijzen de meeste huisartsen niet door maar trachten het probleem zelf (medicamenteus) op te lossen. De introductie van de eerstelijnspsycholoog is dus zonder meer een goede zaak. En precies omdat dit een meerwaarde kan betekenen, werkt Artsenkrant alvast graag mee aan een ruimere bekendmaking ervan.

Tot slot nog dit. In de zomer verschijnt het editoriaal niet, we zijn terug op de afspraak op 2 september. In afwachting daarvan wenst het voltallige team van Artsenkrant u en de uwen een fijne, deugddoende en veilige vakantie. Geniet ervan.

Hebt u al plannen voor de vakantie? Opnieuw een verre reis, nu het weer kan, of toch liever een zomer in eigen land? Zo goed als alle opties zijn weer open, en daar kunnen we niet anders dan blij mee zijn. Uiteraard kunnen nog niet alle remmen los, de basismaatregelen blijven nog steeds van groot belang. Zeker is wel dat de pandemie gedurende enige tijd op zijn minst 'on hold' staat. Want het is zomer, de boterbloempjes bloeien en de nationale voetbalploeg doet het goed op het Europees Kampioenschap. Redenen genoeg dus voor enig optimisme. Ware het niet dat covid-19 zijn schaduw ver vooruitwerpt en er psychologisch flink heeft ingehakt. De maandenlange lockdown laat sporen na. Niet altijd gaat het daarbij om zware psychische problemen. Maar toch, professionele hulp is soms aangewezen. En net voor patiënten met milde mentale moeilijkheden is het vaak zoeken naar een speld in een hooiberg.Nu beschikken ervaren huisartsen, of ze nu solo dan wel in een groepspraktijk werken, natuurlijk al langer dan vandaag over een uitgebreid netwerk aan kinesitherapeuten, podologen en andere hulpverleners. Doorgaans gaat het over (para)medici beslagen in somatische zorg. Een psycholoog maakt hiervan nog geen deel uit. En dus verwijzen de meeste huisartsen niet door maar trachten het probleem zelf (medicamenteus) op te lossen. De introductie van de eerstelijnspsycholoog is dus zonder meer een goede zaak. En precies omdat dit een meerwaarde kan betekenen, werkt Artsenkrant alvast graag mee aan een ruimere bekendmaking ervan. Tot slot nog dit. In de zomer verschijnt het editoriaal niet, we zijn terug op de afspraak op 2 september. In afwachting daarvan wenst het voltallige team van Artsenkrant u en de uwen een fijne, deugddoende en veilige vakantie. Geniet ervan.