De ziekenhuizen bereiden zich voor op het opnieuw opnemen van hun normale activiteiten, meldt Zorgnet-Icuro in een persbericht. "Sinds 8 april is er een gestage daling van het aantal gehospitaliseerde Covid-patiënten. Op 23 april dook het aantal patiënten op intensieve zorg voor het eerst onder de 1000."

Verschillende ziekenhuizen konden daardoor de afgelopen dagen sommige van hun Covid-afdelingen sluiten.

De ziekenhuiskoepel pleit op "zeer korte termijn" voor een gefaseerde heropstart van de niet-dringende zorg, te beginnen met de raadplegingen en de daghospitalisaties. Ze benadrukt hierbij het belang van een testingstrategie voor de patiënten. In een volgende fase kunnen dan de geplande hospitalisaties gradueel worden heropgestart.

Elk ziekenhuis dient wel 25% van zijn erkende bedden intensieve zorg permanent vrij houden voor de opvang van Covid-patiënten; daarbovenop worden er permanent 25% bijkomende bedden intensieve zorg gecreëerd voor Covid-patiënten, schetst Zorgnet-Icuro als belangrijke randvoorwaarde voor de heropstart van zorg.

Immers, dit jaar zullen de ziekenhuizen allicht niet terug naar een normaal verloop van zaken kunnen. "Er wordt vanuit gegaan dat er een tweede piek komt na het versoepelen van de maatregelen. We moeten stand-by zijn om dat op te vangen. Ook later, in het najaar, zou er een nieuwe piek verwacht kunnen worden", laat algemeen directeur Marc Geboers weten aan Belga.

De koepelorganisatie vraagt elk ziekenhuis een duidelijk plan van aanpak uit te tekenen. "Voor de niet-intensieve behandeling van Covid-patiënten reserveert elk ziekenhuis permanent het volgend aantal bedden: vier maal de som van het aantal erkende en het aantal bijkomende bedden die gereserveerd zijn voor Covid-patiënten. Binnen een periode van 10 kalenderdagen moet de hierboven vermelde gereserveerde capaciteit kunnen worden verdubbeld. Dit om steeds voorbereid te zijn op een eventuele volgende piek van de epidemie."

Voldoende beschermingsmateriaal

Vanuit het veld kwamen de afgelopen weken steeds meer signalen dat het uitstellen van zorg op termijn tot belangrijke gezondheidsschade kan leiden (zie onze rubriek Opinie & Analyse).

In een mededeling zegt BVAS tevreden te zijn dat de medische activiteiten voor niet-Covid-19-patiënten hervat kunnen worden. "De beslissing om de medische zorgverlening snel te herstarten, in de consultaties bij huisartsen en specialisten, in de hospitalisaties of ook in de operatiezaal, zal toelaten deze patiënten terug op te vangen vooraleer het te laat is."

Het Verbond van Belgische Specialisten (VBS) werkt aan een gefaseerd plan voor de hervatting van de specialistische geneeskunde, in overleg met elk medisch specialisme. "Dit plan moet er onder andere in de eerste plaats voor zorgen dat de middelen die nodig zijn om de veiligheid van patiënten en zorgverleners te garanderen (maskers, enz.) in voldoende mate beschikbaar zijn."

De ziekenhuizen bereiden zich voor op het opnieuw opnemen van hun normale activiteiten, meldt Zorgnet-Icuro in een persbericht. "Sinds 8 april is er een gestage daling van het aantal gehospitaliseerde Covid-patiënten. Op 23 april dook het aantal patiënten op intensieve zorg voor het eerst onder de 1000." Verschillende ziekenhuizen konden daardoor de afgelopen dagen sommige van hun Covid-afdelingen sluiten. De ziekenhuiskoepel pleit op "zeer korte termijn" voor een gefaseerde heropstart van de niet-dringende zorg, te beginnen met de raadplegingen en de daghospitalisaties. Ze benadrukt hierbij het belang van een testingstrategie voor de patiënten. In een volgende fase kunnen dan de geplande hospitalisaties gradueel worden heropgestart. Elk ziekenhuis dient wel 25% van zijn erkende bedden intensieve zorg permanent vrij houden voor de opvang van Covid-patiënten; daarbovenop worden er permanent 25% bijkomende bedden intensieve zorg gecreëerd voor Covid-patiënten, schetst Zorgnet-Icuro als belangrijke randvoorwaarde voor de heropstart van zorg.Immers, dit jaar zullen de ziekenhuizen allicht niet terug naar een normaal verloop van zaken kunnen. "Er wordt vanuit gegaan dat er een tweede piek komt na het versoepelen van de maatregelen. We moeten stand-by zijn om dat op te vangen. Ook later, in het najaar, zou er een nieuwe piek verwacht kunnen worden", laat algemeen directeur Marc Geboers weten aan Belga.De koepelorganisatie vraagt elk ziekenhuis een duidelijk plan van aanpak uit te tekenen. "Voor de niet-intensieve behandeling van Covid-patiënten reserveert elk ziekenhuis permanent het volgend aantal bedden: vier maal de som van het aantal erkende en het aantal bijkomende bedden die gereserveerd zijn voor Covid-patiënten. Binnen een periode van 10 kalenderdagen moet de hierboven vermelde gereserveerde capaciteit kunnen worden verdubbeld. Dit om steeds voorbereid te zijn op een eventuele volgende piek van de epidemie."Voldoende beschermingsmateriaalVanuit het veld kwamen de afgelopen weken steeds meer signalen dat het uitstellen van zorg op termijn tot belangrijke gezondheidsschade kan leiden (zie onze rubriek Opinie & Analyse). In een mededeling zegt BVAS tevreden te zijn dat de medische activiteiten voor niet-Covid-19-patiënten hervat kunnen worden. "De beslissing om de medische zorgverlening snel te herstarten, in de consultaties bij huisartsen en specialisten, in de hospitalisaties of ook in de operatiezaal, zal toelaten deze patiënten terug op te vangen vooraleer het te laat is." Het Verbond van Belgische Specialisten (VBS) werkt aan een gefaseerd plan voor de hervatting van de specialistische geneeskunde, in overleg met elk medisch specialisme. "Dit plan moet er onder andere in de eerste plaats voor zorgen dat de middelen die nodig zijn om de veiligheid van patiënten en zorgverleners te garanderen (maskers, enz.) in voldoende mate beschikbaar zijn."