"Misschien is het effect van de quarantaine op gedrag en cognitie miniem, een argument dat deze maatregelen voor mantelzorgers een stuk verteerbaarder zou maken. Misschien is het effect zeer nefast, en is het sop de kool niet waard", schrijft dr. Kurt Segers in een brief gericht aan vrienden en collega's.

Volgens de neuroloog, werkzaam in de geheugenkliniek van het Brugmannziekenhuis in Brussel, bestaat er nog geen informatie over de impact van quarantainemaatregelen op woonzorgcentrumbewoners met dementie. Hij stelt voor om bij deze groep de volgende testen af te nemen:

  • Een Mini Mental State

En dit op drie momenten:

  1. Bij het ingaan van de maatregelen (of zo snel mogelijk)
  2. Bij het volledig stoppen van de maatregelen
  3. Een maand na het stoppen van de laatste maatregel

Daarnaast stelt hij voor om (op moment 2 en 3) een Clinical Global Impression of Improvement (CGI-I) te doen (*). Tot slot heeft nog de volgende gegevens nodig: leeftijd, geslacht, klinische diagnose van de patiënt, een- of tweepersoonskamer, getroffen maatregelen (isolement in woonzorgcentrum of op kamer, volledige of partiële bezoekersbeperking, resident zelf geïnfecteerd of niet), maatregelen getroffen om nefaste effecten tegen te gaan (bv. skypen met familie).

"Ik besef dat ik tijd van jullie vraag op een moment dat jullie er niet veel hebben", zegt dokter Segers. "Deze studie vraagt ongeveer 3 keer 15 minuten werk (per patiënt weliswaar) en vijf minuten om me de resultaten op te sturen op een tijdspanne van enkele maanden. Ik vrees dat u langer aan de kassa van de supermarkt zal aanschuiven deze week..."

Het is niet nodig om dit bij al uw patiënten te doen, benadrukt de neuroloog. "Maar let er in dat geval wel op om uw residenten ad random te kiezen, en geen selectie maken op basis van gedrag."

Wil u graag meewerken aan het onderzoek van dr. Kurt Segers? Dat kan u hem laten weten door te mailen naar: Kurt.segers@chu-brugmann.be, en dan stuurt hij u een Excel-bestand.

U mag zijn verzoek ook altijd delen met collega's, zo vraagt hij.

"Misschien is het effect van de quarantaine op gedrag en cognitie miniem, een argument dat deze maatregelen voor mantelzorgers een stuk verteerbaarder zou maken. Misschien is het effect zeer nefast, en is het sop de kool niet waard", schrijft dr. Kurt Segers in een brief gericht aan vrienden en collega's.Volgens de neuroloog, werkzaam in de geheugenkliniek van het Brugmannziekenhuis in Brussel, bestaat er nog geen informatie over de impact van quarantainemaatregelen op woonzorgcentrumbewoners met dementie. Hij stelt voor om bij deze groep de volgende testen af te nemen:En dit op drie momenten:Daarnaast stelt hij voor om (op moment 2 en 3) een Clinical Global Impression of Improvement (CGI-I) te doen (*). Tot slot heeft nog de volgende gegevens nodig: leeftijd, geslacht, klinische diagnose van de patiënt, een- of tweepersoonskamer, getroffen maatregelen (isolement in woonzorgcentrum of op kamer, volledige of partiële bezoekersbeperking, resident zelf geïnfecteerd of niet), maatregelen getroffen om nefaste effecten tegen te gaan (bv. skypen met familie)."Ik besef dat ik tijd van jullie vraag op een moment dat jullie er niet veel hebben", zegt dokter Segers. "Deze studie vraagt ongeveer 3 keer 15 minuten werk (per patiënt weliswaar) en vijf minuten om me de resultaten op te sturen op een tijdspanne van enkele maanden. Ik vrees dat u langer aan de kassa van de supermarkt zal aanschuiven deze week..."Het is niet nodig om dit bij al uw patiënten te doen, benadrukt de neuroloog. "Maar let er in dat geval wel op om uw residenten ad random te kiezen, en geen selectie maken op basis van gedrag."