Het Compendium Geneeskunde zit niet stil. Afgelopen najaar brachten de Nederlandse bedenkers Romée Snijders en Veerle Smit en hun team van 250 medewerkers nog een volledig herwerkte versie (2.0) uit van hun ondertussen befaamde boekenreeks die zowat de hele basisstudie geneeskunde samenvat. Dat is, meer dan 30 disciplines, en zo'n 1800 afbeeldingen.

Ondertussen verschenen er ook tal van 'pocketversies' van het Compendium Geneeskunde, boekjes die telkens één discipline behandelen en die zoals het woord aangeeft qua formaat in de doktersjas passen. Psychiatrie, neurologie, cardiologie en vasculaire geneeskunde, dermatologie, en obstetrie en gynaecologie passeerden al de revue.

"Maar de nieuwste, over acute geneeskunde, is anders dan anders", schrijft Romée Snijders ons. Nadat zij eind vorig jaar afgestudeerd is als arts, mag nu ook haar compagnon de route Veerle Smit zich sinds kort 'arts' noemen (u begrijpt het goed, Romée en Veerle begonnen het Compendium toen ze nog student (!) waren).

Nu de dames zelf op het punt staan om als arts aan de slag te gaan, merken ze naar eigen zich zeggen in hun omgeving op dat dit voor veel (afgestudeerde) geneeskundestudenten "een welkome, maar ook grote overgang is, die naast een gevoel van trots ook de nodige onzekerheid met zich mee kan brengen".

Met name het kunnen herkennen en behandelen van vitaal bedreigde patiënten blijkt een punt van zorg, verduidelijkt Romée. "De eerste diensten bezorgen menig beginnend arts dan ook slapeloze nachten. Daarom: de pocket 'Acute geneeskunde'."

De pocket is specifiek gericht op startende artsen die hun eerste diensten zullen of beginnen te draaien, en het resultaat van een intensieve samenwerking met Anique Baten, internist en doctoraatsstudente aan de Radboudumc Health Academy in Nijmegen. Sinds midden 2014 verricht zij onderzoek naar het verbeteren van de voorbereiding van beginnende specialisten op hun eerste avond-, nacht- en weekenddiensten.

Compendium Geneeskunde
© Compendium Geneeskunde

In de pocket komen o.a. hoofdstukken aan bod over de opvang van vitaal bedreigde patiënten, reanimatie, de anamnese, het lichamelijk onderzoek, laboratoriumdiagnostiek, ECG, radiologie, een hele resem aandoeningen, ... Net zoals alle boeken en pockets in de Compendium-reeks is elk hoofdstuk opgebouwd uit duidelijk geformuleerde teksten, tabellen, schema's, foto's en tekeningen.

Scheurkalender

Net als de voorbije jaren werkte Artsenkrant ook dit jaar mee aan de 'Scheurkalender' van het Compendium Geneeskunde, voor het jaar 2021. In de scheurkalender staan interessante weetjes, quizvragen, quotes, medische cases enzovoort uitgewerkt om elke dag - het is een kalender, remember - iets bij te leren.

De kalender is binnenkort beschikbaar op de website van het Compendium.

Meer info over de pocket Acute geneeskunde en de andere boeken vindt u op compendiumgeneeskunde.nl

Het Compendium Geneeskunde zit niet stil. Afgelopen najaar brachten de Nederlandse bedenkers Romée Snijders en Veerle Smit en hun team van 250 medewerkers nog een volledig herwerkte versie (2.0) uit van hun ondertussen befaamde boekenreeks die zowat de hele basisstudie geneeskunde samenvat. Dat is, meer dan 30 disciplines, en zo'n 1800 afbeeldingen. Ondertussen verschenen er ook tal van 'pocketversies' van het Compendium Geneeskunde, boekjes die telkens één discipline behandelen en die zoals het woord aangeeft qua formaat in de doktersjas passen. Psychiatrie, neurologie, cardiologie en vasculaire geneeskunde, dermatologie, en obstetrie en gynaecologie passeerden al de revue. "Maar de nieuwste, over acute geneeskunde, is anders dan anders", schrijft Romée Snijders ons. Nadat zij eind vorig jaar afgestudeerd is als arts, mag nu ook haar compagnon de route Veerle Smit zich sinds kort 'arts' noemen (u begrijpt het goed, Romée en Veerle begonnen het Compendium toen ze nog student (!) waren). Nu de dames zelf op het punt staan om als arts aan de slag te gaan, merken ze naar eigen zich zeggen in hun omgeving op dat dit voor veel (afgestudeerde) geneeskundestudenten "een welkome, maar ook grote overgang is, die naast een gevoel van trots ook de nodige onzekerheid met zich mee kan brengen". Met name het kunnen herkennen en behandelen van vitaal bedreigde patiënten blijkt een punt van zorg, verduidelijkt Romée. "De eerste diensten bezorgen menig beginnend arts dan ook slapeloze nachten. Daarom: de pocket 'Acute geneeskunde'."De pocket is specifiek gericht op startende artsen die hun eerste diensten zullen of beginnen te draaien, en het resultaat van een intensieve samenwerking met Anique Baten, internist en doctoraatsstudente aan de Radboudumc Health Academy in Nijmegen. Sinds midden 2014 verricht zij onderzoek naar het verbeteren van de voorbereiding van beginnende specialisten op hun eerste avond-, nacht- en weekenddiensten.In de pocket komen o.a. hoofdstukken aan bod over de opvang van vitaal bedreigde patiënten, reanimatie, de anamnese, het lichamelijk onderzoek, laboratoriumdiagnostiek, ECG, radiologie, een hele resem aandoeningen, ... Net zoals alle boeken en pockets in de Compendium-reeks is elk hoofdstuk opgebouwd uit duidelijk geformuleerde teksten, tabellen, schema's, foto's en tekeningen. ScheurkalenderNet als de voorbije jaren werkte Artsenkrant ook dit jaar mee aan de 'Scheurkalender' van het Compendium Geneeskunde, voor het jaar 2021. In de scheurkalender staan interessante weetjes, quizvragen, quotes, medische cases enzovoort uitgewerkt om elke dag - het is een kalender, remember - iets bij te leren. De kalender is binnenkort beschikbaar op de website van het Compendium.Meer info over de pocket Acute geneeskunde en de andere boeken vindt u op compendiumgeneeskunde.nl