Waar verdienen Franse huisartsen het meest?

17/08/17 om 14:38 - Bijgewerkt om 14:38

In het Franse departement Hautes Pyrénées leunt het inkomen van de huisartsen met 85.506 euro winst het dichtst aan bij het nationale gemiddelde. Dat blijkt uit nieuwe cijfers van de UNASA, de koepel van erkende huisartsenverenigingen, waar bijna 19.000 Franse huisartsen bij aangesloten zijn. Er vallen ook enkele uitschieters op.

Waar verdienen Franse huisartsen het meest?

© Belga Image

Dat meldt Le Généraliste op zijn website.

De tien departementen waar huisartsen meer dan 100.000 euro winst maken zijn zones waar een tekort heerst, met de Meuse op kop (117.264 euro). Verder zijn dat Seine Saint-Denis, Aisne, Nièvre, Ardennes, Cher, Gers, Deux-Sèvres, Pas-de-Calais en Eure. Stuk voor stuk departementen waar het huisartsentekort zich het hardst doet voelen. Als huisarts verdien je er dus goed je boterham, maar het ziet er wel naar uit dat de dokters in kwestie weinig tijd overhouden om hun geld uit te geven...

Onderaan het lijstje staan tien departementen waar de huisartsen het met een pak minder moeten doen: Tarn (74.647 euro), Haute Garonne (66.516 euro), Maine-et-Loire, Gironde, de Alpen (Savoie, Haute-Savoie, Isère et Hautes Alpes), en de twee meest verstedelijkte zones (Paris en Bouches-du-Rhône). In al deze departementen verdienen artsen minder dan het nationale gemiddelde en hebben ze bovendien hogere kosten. Vooral dan in de hoofdstad, waar de uitgavenpost 'huur en lasten' bijna dubbel zo hoog ligt dan het gemiddelde.