De coronacrisis heeft ons alvast duidelijk gemaakt dat een geïntegreerd, eenduidig gezondheidsbeleid in ons federaal land een absolute must geworden is.
Het concept van een geïntegreerde zorg voldoet aan de behoefte aan echte zorg voor onze gezondheid:
- focussen op meer preventie, meer patiëntgerichte aanpak en meer coördinatie tussen de plaatsen waar men zorg levert en tussen en binnen teams van zorgverleners.
- gezondheidsvoorlichting en -bevordering en preventie behoren tot de basisfuncties van een goed functionerend gezondheidsbeleid.
Europa en alle lidstaten zouden op het vlak van preventie nu alle krachten moeten bundelen, en dit over de gewest- en landsgrenzen heen. Een goed preventiebeleid wordt daarom ook het best op nationaal niveau, nog beter zelfs op Europees niveau georganiseerd. Op nationaal niveau zou de federale minister van Volksgezondheid zich daarin kunnen laten bijstaan door en dit coördineren met staatssecretarissen of ministers en agentschappen in de verschillende gewesten.
Cijfers in 2018 van het KCE-rapport, zowel op Belgisch als op Europees niveau, legden een ander pijnpunt bloot. Tegenover de 2.250 euro die in de hele EU per persoon per jaar wordt besteed aan curatieve gezondheidszorg, staat nauwelijks 75 euro voor preventie of 0,20 euro per dag.
Een goed preventiebeleid wordt het best op nationaal niveau, nog beter zelfs op Europees niveau georganiseerd
Uit deze coronacrisis blijkt overduidelijk dat niet enkel aandacht moet worden besteed aan het bestrijden van ziekten, maar vooral aan het voorkomen ervan. Om grote uitgaven op termijn te voorkomen, zowel op economisch als op gezondheidsvlak, moeten de overheden massaal investeren in preventie. Het is een investering in de toekomst.
Gezondheid is een van de belangrijkste aspecten van het menselijk bestaan. De kernvraag mag dan ook niet zijn: 'Hoeveel geld levert preventie op?', maar wel 'Hoeveel geld zijn preventie en gezondheid ons waard?'
Preventie is een opdracht voor de hele samenleving. Voorkomen is beter dan genezen.
We vragen de overheid dan ook om, de coronacrisis in acht nemend:
- dringend werk te maken van een geïntegreerd gezondheidsbeleid, bij voorkeur op federaal niveau, met uitvoering in de gewesten
- primordiale aandacht te besteden aan een goed gestructureerd en gecoördineerd nationaal preventiebeleid en hiervoor meer middelen te voorzien
- aan te dringen bij de Europese instanties tot het uitwerken van een gezondheidsbeleid, inbegrepen een slagvaardig preventiebeleid en dit voor alle aangesloten lidstaten.
De ondertekenaars:
Geert Messiaen, gewezen secretaris-generaal van een verzekeringsinstelling ZIV, geert_messiaen@hotmail.com
Ann Van de Casteele, apotheker
Jacques Tavernier, apotheker-klinisch bioloog
Lieven Annemans, gezondheids- en welzijnseconoom
Etienne De Vos, UGent en VUB gepensioneerd
Pol Herman, huisarts
Stefaan Nuytten,
ondernemer, economist, fiscalist
Carine Holvoet, gepensioneerd
Abel Nuytten, Chef BOB Roeselare b.d.
Egbert Lachaert, voorzitter Open VLD Kamer
Marie Vandeputte, bestuurder van BAF en coördinator Zorgzaam Leuven
Marc Noppen, CEO UZ Brussel
Luc Vanden Daelen, orthopedisch chirurg
Prof. dr. apr. Gert Laekeman
Prof. Jan Rosier, UC Dublin KU Leuven
Paul De Raeve, EFN Secretary General
Hilde Deneyer, algemeen Directeur VAN
Kristof Cannoot, CEO Mitouch
Victor Gortz, apotheker
Willy Lemmens, gepensioneerd
Marc Dooms, ziekenhuisapotheker UZ Leuven
Peter Coussement, marketing manager IXX PHARMA
Harry Tuinder, Europees ambtenaar onderzoek en ontwikkeling in Brussel
Luc Blyaert, digital expert
Bram Van Peteghem, apotheker, CEO Labophar