Het is deze week de internationale week van de borstvoeding. Intussen is het een evidentie dat borstvoeding de voorkeur geniet als voeding voor een pasgeborene. De WHO adviseert de eerste zes maanden exclusief borstvoeding omwille van de gunstige effecten op de lichamelijke gezondheid en de beschermende functie tegen ziektes.
Meestal worden deze fysiologische voordelen belicht, maar borstvoeding kan ook een psychologische impact hebben: zowel voor de moeder, de baby als voor de band die tussen beide groeit.
Voor de moeder zijn er verschillende psychologische voordelen verbonden aan het geven van borstvoeding. Zo komen er bijvoorbeeld verschillende hormonen vrij tijdens het geven van borstvoeding, zoals prolactine en oxytocine. Deze hormonen zouden zorgend gedrag verbeteren.
Daarnaast hebben ze een positieve invloed op de stemming en zijn ze gerelateerd aan hogere niveaus van empathie en minder stress. Deze factoren spelen allemaal en rol in het ontwikkelen van een veilige band tussen moeder en kind.
Borstvoeding is echter ook tijdsintensief en verstoort de slaap van de moeder. Bij psychische problemen kan deze slaapdeprivatie de ontregeling bij de moeder versterken. Dit kan dus een belangrijke afweging zijn wanneer er twijfel is om te stoppen met borstvoeding.
Ten slotte blijkt er een verband te zijn tussen de eigen gehechtheidsstijl van de moeder en hoe zij de zwangerschap, de bevalling en ook de borstvoeding ervaart. Veilig gehechte vrouwen geven vaker borstvoeding en houden het langer vol bij moeilijkheden.
Vrouwen met een angstige gehechtheidsstijl ervaren meer stress bij het geven van borstvoeding. Ze voelen zich minder comfortabel met de emotionele en fysieke intimiteit. Professionele ondersteuning bij deze laatste groep moeders kan dus een grote impact hebben op het aanvangen en doorzetten met borstvoeding.
Fles- of borstvoeding, het belangrijkste voor de baby is het samen tijd doorbrengen en elkaar leren kennen
Baby's die borstvoeding krijgen zijn vaker alert en meer beweeglijk, ze zouden ook vroeger leren lopen dan flesgevoede kinderen. Dat ze echter een hogere intelligentie zouden hebben, blijkt een fabeltje. Verder worden baby's die borstvoeding krijgen vaker aangeraakt en hebben ze gewoonlijk meer huid op huid contact.
De voordelen hiervan zijn talrijk zoals een kalmerend effect op moeder en baby, fysiologische en emotionele regulatie. Het helpt daarnaast de moeder ook om haar baby te leren kennen. Wanneer een moeder de signalen van haar kind goed begrijpt, kan ze hier meer adequaat op reageren en haar baby ondersteunen en helpen reguleren bij ongemak of stress.
Of een baby nu fles- of borstvoeding krijgt, het belangrijkste voor de baby is het samen tijd doorbrengen en elkaar leren kennen, het dichte lichamelijke contact en fijne momenten van interactie. Dit fijne samenzijn zit in alledaagse handelingen zoals (fles- of borst-) voeding geven, verschonen, spelen... Het draagt niet alleen bij tot de ontwikkeling van de baby, maar ook tot het groeien van een veilige band tussen ouder en kind.
Hoewel je zou kunnen verwachten dat het geven van borstvoeding een invloed heeft op het ontwikkelen van een veilige gehechtheid, blijkt de wetenschappelijke evidentie hiervoor beperkt.
Borstvoeding is wel gerelateerd aan meer sensitieve responsiviteit van de moeder. Moeders die borstvoeding geven kunnen zich dus beter afstemmen op de emotionele behoeftes van hun baby en dit speelt wel een belangrijke rol in het ontwikkelen van een veilige band.
Er is nog veel te weinig onderzoek naar dit onderwerp, maar op dit moment is er dus te weinig evidentie om te besluiten dat er een verband is. De positieve momenten van contact en nabijheid zijn niettemin zeker belangrijke 'voedingsstoffen' voor de relationele en emotionele groei van kinderen.