De doctoren van de Vlaamse universiteiten werken de komende dagen aan de mediapresentatie van hun onderzoek (zie kader) en strijden om een plaats in de finale op zondagavond 6 oktober in de Brusselse BOZAR.

Een aantal van hen heeft een (bio)medische achtergrond.

Ine Decuyper (°1990) is een kinderarts in opleiding met een passie voor onderzoek. In haar doctoraatstudie nam ze cannabisallergie en geassocieerde voedselallergieën onder de loep. "In mijn onderzoek werd het bestaan van cannabisallergie onomstotelijk bewezen. Tot voor kort waren slechts een handvol gevallen bekend van cannabisallergie, zonder hard bewijs omdat het aan een betrouwbare test ontbrak. Wij ontwikkelden zo'n test en wisten zo in de afgelopen vier jaar meer dan 100 patiënten te identificeren. Een cannabisallergie is geen pretje: in 1 op de 5 gevallen kan het tot ernstige en zelfs levensbedreigende klachten leiden. Naast klachten bij cannabis ervaart bijna de helft van de patiënten met een cannabisallergie ook allergische klachten bij plantaardige voedingsmiddelen", vertelt ze.

De kinderarts in opleiding hoopt met haar onderzoek o.a. bij te dragen tot een goed onderbouwd debat over de legalisering van cannabis.

Lien Desteghe (°1991) behaalde in 2018 haar doctoraat in de Biomedische Wetenschappen aan de UHasselt. Ze onderzocht hoe de zorg voor patiënten met voorkamerfibrillatie (VKF) kan worden verbeterd. Concreet biedt haar onderzoek een antwoord op de volgende vragen: hoe kunnen we de ritmestoornis beter opsporen? Hoe kunnen we patiënten op een zo efficiënt mogelijke manier van de nodige educatie voorzien? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat patiënten hun medicatie correct innemen? En hoe kunnen we de risicofactoren die de ritmestoornis in de hand werken het best aanpakken? Uit haar onderzoek kwamen een aantal "concrete projecten" naar voren.

Ze hoopt, naast het grote publiek te informeren over VKF, beleidsmakers te laten inzien dat je met deze concrete projecten de huidige zorgsystemen kan verbeteren.

Meer info over de PhD Cup en kandidaten: phdcup.be

Wat is de PhD Cup?

De Vlaamse PhD Cup is een initiatief van Scriptie vzw en geeft doctoren van de Vlaamse universiteiten de kans om hun doctoraatsonderzoeken met behulp van mediatraining bekend te maken bij een breder publiek.

Voor de vierde editie schreven zich dit jaar 73 kandidaten in. In een eerste fase werd de selectie uitgedund tot 16 onderzoekers. Na een 4-daagse mediatraining onder leiding van experten als onder meer Phara de Aguirre moesten de deelnemers o.a. hun onderzoek uit de doeken doen in een heldere presentatie van drie minuten.

Ondertussen zijn de acht finalisten bekend. Zij doen op 6 oktober in BOZAR een gooi naar de PhD Cup 2019. De prijs? Een opleiding ter waarde van 5.000 euro aan de Vlerick Business School en een ticket om een college te geven bij de Universiteit van Vlaanderen.

Er wordt ook een publieksprijs uitgereikt. Stemmen kan via de websites van mediapartners De Morgen en Eos Wetenschap.

De doctoren van de Vlaamse universiteiten werken de komende dagen aan de mediapresentatie van hun onderzoek (zie kader) en strijden om een plaats in de finale op zondagavond 6 oktober in de Brusselse BOZAR.Een aantal van hen heeft een (bio)medische achtergrond.Ine Decuyper (°1990) is een kinderarts in opleiding met een passie voor onderzoek. In haar doctoraatstudie nam ze cannabisallergie en geassocieerde voedselallergieën onder de loep. "In mijn onderzoek werd het bestaan van cannabisallergie onomstotelijk bewezen. Tot voor kort waren slechts een handvol gevallen bekend van cannabisallergie, zonder hard bewijs omdat het aan een betrouwbare test ontbrak. Wij ontwikkelden zo'n test en wisten zo in de afgelopen vier jaar meer dan 100 patiënten te identificeren. Een cannabisallergie is geen pretje: in 1 op de 5 gevallen kan het tot ernstige en zelfs levensbedreigende klachten leiden. Naast klachten bij cannabis ervaart bijna de helft van de patiënten met een cannabisallergie ook allergische klachten bij plantaardige voedingsmiddelen", vertelt ze. De kinderarts in opleiding hoopt met haar onderzoek o.a. bij te dragen tot een goed onderbouwd debat over de legalisering van cannabis.Lien Desteghe (°1991) behaalde in 2018 haar doctoraat in de Biomedische Wetenschappen aan de UHasselt. Ze onderzocht hoe de zorg voor patiënten met voorkamerfibrillatie (VKF) kan worden verbeterd. Concreet biedt haar onderzoek een antwoord op de volgende vragen: hoe kunnen we de ritmestoornis beter opsporen? Hoe kunnen we patiënten op een zo efficiënt mogelijke manier van de nodige educatie voorzien? Hoe kunnen we ervoor zorgen dat patiënten hun medicatie correct innemen? En hoe kunnen we de risicofactoren die de ritmestoornis in de hand werken het best aanpakken? Uit haar onderzoek kwamen een aantal "concrete projecten" naar voren. Ze hoopt, naast het grote publiek te informeren over VKF, beleidsmakers te laten inzien dat je met deze concrete projecten de huidige zorgsystemen kan verbeteren.Meer info over de PhD Cup en kandidaten: phdcup.be