Verpleegkundigen AZ Maria Middelares volgen patiënten op via draagbare sensor

22/03/18 om 09:00 - Bijgewerkt om 11:00

Het AZ Maria Middelares ziekenhuis in Gent test momenteel een draagbare sensor die automatisch de medische vitale parameters doorstuurt naar het elektronisch patiëntendossier (epd). Als de toestand van de patiënt verslechtert, informeert de sensor via het elektronisch patiëntendossier de verpleegkundige, die dan snel kan ingrijpen.

Verpleegkundigen AZ Maria Middelares volgen patiënten op via draagbare sensor

© BSIP

Gewoonlijk controleren de verpleegkundigen van AZ Maria Middelares drie keer per 24 uur de ademhaling, bloeddruk, temperatuur, hartslag en het bewustzijn van al hun patiënten. Bij patiënten van wie de toestand slechter is, is dat zelfs om het halfuur. In samenwerking met Philips, test het ziekenhuis momenteel een draagbare sensor om deze metingen te automatiseren. Zo komt er meer tijd vrij voor de zorgverleners om andere patiëntgerichte zorgtaken te doen.

De sensor - een soort pleister van 6 tot 7 cm lang en 1 cm breed - wordt op het lichaam van de patiënt gekleefd, en meet draadloos de bovengenoemde parameters. "De sensor kent automatisch een early warning score toe, een methode om de medische toestand van een patiënt te beoordelen", licht Kurt Roesbeke toe, projectmedewerker bij AZ Maria Middelares. "Voorheen werd die score handmatig ingevoerd en berekend. Verhoogde die score, dan moesten de patiënt in kwestie ook vaker opgevolgd worden. Dat betekende een toename van de werkdruk van verpleegkundigen, en minder comfort voor de patiënt."

Het systeem werd al een tijd gebruikt op de afdeling intensieve zorg, maar wordt nu uitgebreid en aangepast om ook in gewone kamers te gebruiken. Dat laatste is uniek in Europa, zegt het AZ Maria Middelares.