Eigenlijk zouden de meeste grote Europese steden graag het EMA onder hun hoede krijgen. Want het EMA, dat betekent 900 rechtstreekse werknemers maar ook honderden medewerkers die niet rechtstreeks met het agentschap te maken hebben, maar er wel heel dicht bij willen zetelen. Haast alle farmabedrijven hebben in een brede straal rond het EMA in Londen ook een bijhuis. Kwestie van de zaak niet moeilijk te maken. Wiehet EMA dus kan aantrekken, krijgt een mooie pool van hoogopgeleide en goedverdienende expats als extraatje. Als kers op de taart komen daar ook nog eens de zowat 35.000 bezoekers van het EMA bij die ongetwijfeld ook in de buurt willen eten en drinken én overnachten.

Vanaf het moment dat de Brexit bekend werd gemaakt, is het EMA dan ook op zoek naar een nieuwe stek. 23 steden uit 20 EU-landen hebben hun kandidatuur ingediend. België heeft dat ook gedaan, met 'doorslaggevende' argumenten. Vorige week is bekendgemaakt dat 19 kandidaturen zijn geselecteerd en bij die beslissing hebben de EMA-werknemers ook hun zeg gehad. Want het EMA hoopt natuurlijk dat de eigen mensen mee verhuizen. Zo blijkt dat de helft van het personeel afhaakt als het agentschap naar Warschau zou verhuizen... En toch is Warschau een van de 19 kandidaten (samen met Brussel, Wenen, Sofia, Zagreb, Kopenhagen, Helsinki, Rijsel, Bonn, Athene, Dublin, Milaan, Malta, Amsterdam, Porto, Boekarest, Bratislava, Barcelona en Stockholm).

België heeft alvast een schitterend pand klaar in het centrum van de Europese wijk. Amsterdam zou het EMA ook graag huisvesten, en aangezien er in Amsterdam chronisch plaatsgebrek is, heeft het al een oplossing uitgedokterd en zwaait het met een eenmalige premie van 18 miljoen 'verhuiskosten'. Zweden wil dan weer lokken met een speciaal grootwarenhuis én fantastisch mooie appartementen, alleen voor het EMA.

De EMA-werknemers mogen bovendien - eender welke bestemming ze kiezen - genieten van de sociale zekerheid van het land dat hen huisvest, zonder dat ze er nationale belastingen moeten betalen. En daarbij scoort Brussel natuurlijk heel erg goed. België schermt met de locatie, de bereikbaarheid van alle andere landen en de expertise die het heeft bij het onthalen van EU-personeel. Maar net dat zou nu ook een nadeel zijn: Europa wil eigenlijk graag dat de Europese instellingen een beetje verdeeld worden over alle lidstaten zodat iedereen wel een graantje meepikt.

Op 20 november valt de beslissing.

Eigenlijk zouden de meeste grote Europese steden graag het EMA onder hun hoede krijgen. Want het EMA, dat betekent 900 rechtstreekse werknemers maar ook honderden medewerkers die niet rechtstreeks met het agentschap te maken hebben, maar er wel heel dicht bij willen zetelen. Haast alle farmabedrijven hebben in een brede straal rond het EMA in Londen ook een bijhuis. Kwestie van de zaak niet moeilijk te maken. Wiehet EMA dus kan aantrekken, krijgt een mooie pool van hoogopgeleide en goedverdienende expats als extraatje. Als kers op de taart komen daar ook nog eens de zowat 35.000 bezoekers van het EMA bij die ongetwijfeld ook in de buurt willen eten en drinken én overnachten.Vanaf het moment dat de Brexit bekend werd gemaakt, is het EMA dan ook op zoek naar een nieuwe stek. 23 steden uit 20 EU-landen hebben hun kandidatuur ingediend. België heeft dat ook gedaan, met 'doorslaggevende' argumenten. Vorige week is bekendgemaakt dat 19 kandidaturen zijn geselecteerd en bij die beslissing hebben de EMA-werknemers ook hun zeg gehad. Want het EMA hoopt natuurlijk dat de eigen mensen mee verhuizen. Zo blijkt dat de helft van het personeel afhaakt als het agentschap naar Warschau zou verhuizen... En toch is Warschau een van de 19 kandidaten (samen met Brussel, Wenen, Sofia, Zagreb, Kopenhagen, Helsinki, Rijsel, Bonn, Athene, Dublin, Milaan, Malta, Amsterdam, Porto, Boekarest, Bratislava, Barcelona en Stockholm).België heeft alvast een schitterend pand klaar in het centrum van de Europese wijk. Amsterdam zou het EMA ook graag huisvesten, en aangezien er in Amsterdam chronisch plaatsgebrek is, heeft het al een oplossing uitgedokterd en zwaait het met een eenmalige premie van 18 miljoen 'verhuiskosten'. Zweden wil dan weer lokken met een speciaal grootwarenhuis én fantastisch mooie appartementen, alleen voor het EMA. De EMA-werknemers mogen bovendien - eender welke bestemming ze kiezen - genieten van de sociale zekerheid van het land dat hen huisvest, zonder dat ze er nationale belastingen moeten betalen. En daarbij scoort Brussel natuurlijk heel erg goed. België schermt met de locatie, de bereikbaarheid van alle andere landen en de expertise die het heeft bij het onthalen van EU-personeel. Maar net dat zou nu ook een nadeel zijn: Europa wil eigenlijk graag dat de Europese instellingen een beetje verdeeld worden over alle lidstaten zodat iedereen wel een graantje meepikt.Op 20 november valt de beslissing.