De omkadering gaat uit van de vzw 'Together we're strong' dat o.a. medische, welzijns- en onderwijsprojecten verzorgt in de regio Noord-Oeganda. Begin dit jaar tekenden 77 Vlaamse vrijwilligers present voor alweer een nieuwe missie.

Een team van meer dan 20 artsen (generalisten, oogartsen, kinderartsen, huisartsen, neurochirurgen, een algemeen chirurg, een dermatoloog, een reumatoloog, een endocrinoloog, een gynaecoloog, een anesthesist, een stomatoloog een NKO-arts in opleiding, en tot slot twee studenten geneeskunde), maar ook negen verpleegkundigen, zeven apothekers, zes tandartsen, vijf optiekers enz. verleenden er de plaatselijke bevolking van Lira (medische) hulp.

(lees verder onder de foto)

Het volledige team., Pascale Vandewalle
Het volledige team. © Pascale Vandewalle

De vrijwilligers werkten er in vier teams. Eén team bleef ter plaatse in een ziekenhuis in de buurt, onder hun patiënten vooral Oegandezen met cataract en kinderen met waterhoofdjes. De andere drie teams vertrokken elke dag vanuit de uitvalsbasis naar dorpen op het platteland, om er in slechts 45 minuten tijd een heus veldhospitaal op te zetten. De ernstigste gevallen werden onmiddellijk doorgestuurd naar de chirurgen in het ziekenhuis. Op die manier konden de vrijwilligers dagelijks een 500-tal patiënten behandelen in elk van de drie dorpen, of 1.500 per dag gedurende tien dagen.

Focus-WTV reisde mee. De reportage is elke dinsdag te zien op de lokale zender na het nieuws, alsook online. De ploeg volgde onder andere 'Topdokter' Reginald Moreels, oftalmoloog Bernard Heintz en neurochirurg Jeroen Ceuppens, zowel in België als in Oeganda.

De omkadering gaat uit van de vzw 'Together we're strong' dat o.a. medische, welzijns- en onderwijsprojecten verzorgt in de regio Noord-Oeganda. Begin dit jaar tekenden 77 Vlaamse vrijwilligers present voor alweer een nieuwe missie. Een team van meer dan 20 artsen (generalisten, oogartsen, kinderartsen, huisartsen, neurochirurgen, een algemeen chirurg, een dermatoloog, een reumatoloog, een endocrinoloog, een gynaecoloog, een anesthesist, een stomatoloog een NKO-arts in opleiding, en tot slot twee studenten geneeskunde), maar ook negen verpleegkundigen, zeven apothekers, zes tandartsen, vijf optiekers enz. verleenden er de plaatselijke bevolking van Lira (medische) hulp.(lees verder onder de foto)De vrijwilligers werkten er in vier teams. Eén team bleef ter plaatse in een ziekenhuis in de buurt, onder hun patiënten vooral Oegandezen met cataract en kinderen met waterhoofdjes. De andere drie teams vertrokken elke dag vanuit de uitvalsbasis naar dorpen op het platteland, om er in slechts 45 minuten tijd een heus veldhospitaal op te zetten. De ernstigste gevallen werden onmiddellijk doorgestuurd naar de chirurgen in het ziekenhuis. Op die manier konden de vrijwilligers dagelijks een 500-tal patiënten behandelen in elk van de drie dorpen, of 1.500 per dag gedurende tien dagen.Focus-WTV reisde mee. De reportage is elke dinsdag te zien op de lokale zender na het nieuws, alsook online. De ploeg volgde onder andere 'Topdokter' Reginald Moreels, oftalmoloog Bernard Heintz en neurochirurg Jeroen Ceuppens, zowel in België als in Oeganda.