Er duiken steeds meer smartphoneapps op rond welzijn en geestelijke gezondheid. We gebruiken onze smartphone al lang niet meer om enkel sociale media te raadplegen of te online bankieren. Ook voor het beoefenen van mindfulness of relaxatie grijpen we naar ons schermpje. Vaak gebruiken we zulke apps maar (te) kort en hebben ze nog andere beperkingen, maar wat installeer je best als je toch aan de slag wil?

Stel dat je last hebt van angst- of stemmingsklachten en dat je daarvoor onder meer op zoek gaat naar een app als vorm van ondersteuning. De kans is dan groot dat je bij Headspace of Calm belandt. Headspace heeft wereldwijd meer dan 7 miljoen maandelijkse gebruikers, Calm 5 miljoen.

Dat zijn niet alleen veel mensen, maar meteen ook 90% van alle gebruikers van apps rond angst- of stemmingsklachten. Weinig verrassend worden beide apps commercieel geëxploiteerd, zijn ze gebruiksvriendelijk en stellen ze voorop om onderbouwd te werken. Verder staan ze er ook voor open om hun werkzaamheid te laten onderzoeken. Dat is an sich dan ook goed nieuws. Maar zijn die 2 Angelsaksische apps werkelijk je enige optie?

Absoluut niet. Het aanbod voor Vlamingen is weliswaar gefragmenteerd, maar vaak is het ook onduidelijk of de apps die je kan terugvinden kwalitatief zijn. mHealthBelgium.be is natuurlijk nog altijd dé referentie voor medische apps. De kwaliteitseisen die er worden vooropgesteld zijn echter hoog. Vaak te hoog voor kleine, bottom-upinitiatieven uit de brede sector van welzijn en geestelijke gezondheid.

Om die verschillende redenen werd onlinehulp-apps.be in het leven geroepen. Een breed consortium onder leiding van de Arteveldehogeschool bouwt volop aan een overzicht waar je applicaties kan terugvinden die gescreend zijn op helderheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid.

Apps alleen zullen het verschil niet maken, maar er zijn wel tal van kwalitatieve apps beschikbaar

Aan deze virtuele wegwijzer sleutelen we dus nog, maar momenteel zijn er wel al 34 applicaties terug te vinden. De komende maanden wordt dat aanbod uitgebreid en wordt ook de functionaliteit van de website verder geoptimaliseerd.

Zoek op platform, leeftijdsgroep, ondersteuningsmogelijkheden, taal, domeinen en kostprijs, of simpelweg op trefwoorden. Je krijgt vervolgens een overzicht van nationale en internationale toepassingen voorgeschoteld die mogelijk relevant kunnen zijn.

Een verhoogde toegang tot de vele kwalitatieve applicaties die er wel degelijk zijn, kan zo de diversiteit en de kwaliteit van technologie binnen de hulpverlening versterken. Althans, dat is de hoop.

De apps alleen zullen natuurlijk het verschil niet maken, hulpverleners zullen nog steeds een essentiële rol spelen. Heb je in de toekomst echter last van angst- of stemmingsklachten en zoek je - met of zonder ondersteuning - naar apps, dan zal je niet langer moeten terugvallen op slechts twee 'vertrouwde' apps, maar kan je gemakkelijker beroep doen op het rijke aanbod dat nu al voorhanden is.

Er duiken steeds meer smartphoneapps op rond welzijn en geestelijke gezondheid. We gebruiken onze smartphone al lang niet meer om enkel sociale media te raadplegen of te online bankieren. Ook voor het beoefenen van mindfulness of relaxatie grijpen we naar ons schermpje. Vaak gebruiken we zulke apps maar (te) kort en hebben ze nog andere beperkingen, maar wat installeer je best als je toch aan de slag wil?Stel dat je last hebt van angst- of stemmingsklachten en dat je daarvoor onder meer op zoek gaat naar een app als vorm van ondersteuning. De kans is dan groot dat je bij Headspace of Calm belandt. Headspace heeft wereldwijd meer dan 7 miljoen maandelijkse gebruikers, Calm 5 miljoen. Dat zijn niet alleen veel mensen, maar meteen ook 90% van alle gebruikers van apps rond angst- of stemmingsklachten. Weinig verrassend worden beide apps commercieel geëxploiteerd, zijn ze gebruiksvriendelijk en stellen ze voorop om onderbouwd te werken. Verder staan ze er ook voor open om hun werkzaamheid te laten onderzoeken. Dat is an sich dan ook goed nieuws. Maar zijn die 2 Angelsaksische apps werkelijk je enige optie?Absoluut niet. Het aanbod voor Vlamingen is weliswaar gefragmenteerd, maar vaak is het ook onduidelijk of de apps die je kan terugvinden kwalitatief zijn. mHealthBelgium.be is natuurlijk nog altijd dé referentie voor medische apps. De kwaliteitseisen die er worden vooropgesteld zijn echter hoog. Vaak te hoog voor kleine, bottom-upinitiatieven uit de brede sector van welzijn en geestelijke gezondheid. Om die verschillende redenen werd onlinehulp-apps.be in het leven geroepen. Een breed consortium onder leiding van de Arteveldehogeschool bouwt volop aan een overzicht waar je applicaties kan terugvinden die gescreend zijn op helderheid, toegankelijkheid en betrouwbaarheid.Aan deze virtuele wegwijzer sleutelen we dus nog, maar momenteel zijn er wel al 34 applicaties terug te vinden. De komende maanden wordt dat aanbod uitgebreid en wordt ook de functionaliteit van de website verder geoptimaliseerd. Zoek op platform, leeftijdsgroep, ondersteuningsmogelijkheden, taal, domeinen en kostprijs, of simpelweg op trefwoorden. Je krijgt vervolgens een overzicht van nationale en internationale toepassingen voorgeschoteld die mogelijk relevant kunnen zijn. Een verhoogde toegang tot de vele kwalitatieve applicaties die er wel degelijk zijn, kan zo de diversiteit en de kwaliteit van technologie binnen de hulpverlening versterken. Althans, dat is de hoop. De apps alleen zullen natuurlijk het verschil niet maken, hulpverleners zullen nog steeds een essentiële rol spelen. Heb je in de toekomst echter last van angst- of stemmingsklachten en zoek je - met of zonder ondersteuning - naar apps, dan zal je niet langer moeten terugvallen op slechts twee 'vertrouwde' apps, maar kan je gemakkelijker beroep doen op het rijke aanbod dat nu al voorhanden is.