Griepvaccinatie is dit jaar extra belangrijk omdat de bedden in de ziekenhuizen zoveel mogelijk beschikbaar moeten lijven. Die zullen misschien broodnodig zijn bij een nieuwe golf van covid-19.

Ook gezondheidszorgwerkers moeten zich zeker dit jaar laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Om hun patiënten te beschermen en zelf niet uit te vallen.

Voor het overige loopt het jaarlijkse advies van de HGR over de griepvaccinatie vrijwel gelijk met dat van vorig jaar. Er zullen drie quadrivalente vaccins beschikbaar zijn: Alpharix-Tetra®, Vaccigrip Tetra® en Influvac Tetra®.

Ze beschermen tegen de twee meest voorkomende A-stammen van het virus, en de twee meest circulerende B-stammen (Victoria en Yamagata).

Ook de risicogroepen blijven dezelfde als vorig jaar: personen met een chronische aandoening die ouder zijn dan zes maanden, personen ouder dan 65 jaar, zwangere vrouwen, kinderen ouder dan zes maanden die aspirinetherapie krijgen, en personen die in een instelling verblijven.

Daarnaast gezondheidswerkers, en personen die onder hetzelfde dak verblijven als iemand uit een risicogroep of een baby jonger dan zes maanden.

Maar de HGR dringt er ook op aan dat alle personen vanaf de leeftijd van 50 jaar zich tegen de seizoensgriep laten vaccineren - ongeacht of ze tot een eerder genoemde risicogroep behoren of niet.

Dit jaar is dat dus ook extra belangrijk.

Griepvaccinatie is dit jaar extra belangrijk omdat de bedden in de ziekenhuizen zoveel mogelijk beschikbaar moeten lijven. Die zullen misschien broodnodig zijn bij een nieuwe golf van covid-19.Ook gezondheidszorgwerkers moeten zich zeker dit jaar laten vaccineren tegen de seizoensgriep. Om hun patiënten te beschermen en zelf niet uit te vallen.Voor het overige loopt het jaarlijkse advies van de HGR over de griepvaccinatie vrijwel gelijk met dat van vorig jaar. Er zullen drie quadrivalente vaccins beschikbaar zijn: Alpharix-Tetra®, Vaccigrip Tetra® en Influvac Tetra®. Ze beschermen tegen de twee meest voorkomende A-stammen van het virus, en de twee meest circulerende B-stammen (Victoria en Yamagata).Ook de risicogroepen blijven dezelfde als vorig jaar: personen met een chronische aandoening die ouder zijn dan zes maanden, personen ouder dan 65 jaar, zwangere vrouwen, kinderen ouder dan zes maanden die aspirinetherapie krijgen, en personen die in een instelling verblijven.Daarnaast gezondheidswerkers, en personen die onder hetzelfde dak verblijven als iemand uit een risicogroep of een baby jonger dan zes maanden.Maar de HGR dringt er ook op aan dat alle personen vanaf de leeftijd van 50 jaar zich tegen de seizoensgriep laten vaccineren - ongeacht of ze tot een eerder genoemde risicogroep behoren of niet.Dit jaar is dat dus ook extra belangrijk.