Complottheorieën, religieus extremisme, afkeer van technologie, alternatieve bewegingen, radicaal ecologisme... Op het internet circuleren de meest waanzinnige verhalen, vaak opgeleukt met zeer dubieuze wetenschappelijke referenties. De strijd tegen dit groeiende 'anti-klimaat' moeten we ernstig nemen.

Voortdurend sensibiliseren, is essentieel. Wereldwijd neemt de anti-vaccinlobby immers verontrustende vormen aan.

Dat wordt buitengewoon hard bikkelen. Aanhangers van alternatieve geneeswijzen en gezondheidsgoeroes zijn doorgaans niet vatbaar voor rationele argumenten. In fine is dit een ideologisch gevecht waarbij emoties vaak de overhand halen. De recente mazelenepidemie in Duitsland vindt bijvoorbeeld zijn oorsprong in de alternatieve Berlijnse milieus en verspreidde zich via de Steinerscholen ook in Frankrijk. Tussen 2008 en 2016 registreerde men bij de zuiderburen meer dan 24.000 gevallen van mazelen. Of nog: rond de pandemie AH1N1 kristalliseert zich een waanzinnige complottheorie. Men heeft het over de 'Sanofi-griep' waarbij het 'echte' doel van het vaccin zou zijn chips in te planten om het menselijk brein te controleren...

België laat zich in deze niet onbetuigd. Maar hoe meer moeite de overheid doet, hoe meer men ze beschuldigt 'verkocht' te zijn aan de farma-industrie. Niemand wordt gespaard, zelfs de WGO wordt belangenvermenging verweten.

Complottheorieën, religieus extremisme, afkeer van technologie, alternatieve bewegingen, radicaal ecologisme... Op het internet circuleren de meest waanzinnige verhalen, vaak opgeleukt met zeer dubieuze wetenschappelijke referenties. De strijd tegen dit groeiende 'anti-klimaat' moeten we ernstig nemen.Dat wordt buitengewoon hard bikkelen. Aanhangers van alternatieve geneeswijzen en gezondheidsgoeroes zijn doorgaans niet vatbaar voor rationele argumenten. In fine is dit een ideologisch gevecht waarbij emoties vaak de overhand halen. De recente mazelenepidemie in Duitsland vindt bijvoorbeeld zijn oorsprong in de alternatieve Berlijnse milieus en verspreidde zich via de Steinerscholen ook in Frankrijk. Tussen 2008 en 2016 registreerde men bij de zuiderburen meer dan 24.000 gevallen van mazelen. Of nog: rond de pandemie AH1N1 kristalliseert zich een waanzinnige complottheorie. Men heeft het over de 'Sanofi-griep' waarbij het 'echte' doel van het vaccin zou zijn chips in te planten om het menselijk brein te controleren...België laat zich in deze niet onbetuigd. Maar hoe meer moeite de overheid doet, hoe meer men ze beschuldigt 'verkocht' te zijn aan de farma-industrie. Niemand wordt gespaard, zelfs de WGO wordt belangenvermenging verweten.