Vanaf vandaag 14 april "drijft het UZ Gent het aantal consultaties geleidelijk weer op." Dat staat in een mail aan de medewerkers van hoofdarts prof. Frank Vermassen. De overheid vroeg de ziekenhuizen op 14 maart nochtans alle niet-dringende raadplegingen, onderzoeken en ingrepen op te schorten.
De reden is duidelijk. Op die manier wordt gegarandeerd dat de ziekenhuizen voldoende capaciteit voorbehouden om patiënten besmet met het coronavirus de best mogelijke zorg toe te dienen.
Geleidelijke heropening
Op zich is dat natuurlijk een goede zaak. Maar ondertussen wijzen steeds meer artsen(verenigingen) op de kwalijke nevengevolgen. Door de zeer strenge maatregelen in verband met de pandemie dreigen secundaire morbiditeit en mortaliteit toe te nemen.
De Bvas bijvoorbeeld vraagt een geleidelijke heropening van de ziekenhuizen voor raadplegingen, chirurgische ingrepen enz. In een opiniestuk op Artenkrant.com vrezen ook de chirurgen de gevolgen wanneer patiënten zich omwille van de coronapandemie niet tijdig aanmelden.
150.000 euro per dag
De niet-Covid-gerelateerde volksgezondheid komt dus in het gedrang. Daarnaast gaat het natuurlijk ook over (veel) geld. Nogal wat artsen die niet betrokken zijn bij de strijd tegen Covid-19 draaien al weken met hun vingers. En zeker in de niet-universitaire ziekenhuizen impliceert dit ook dat ze nauwelijks inkomen hebben.
Wat geldt voor de artsen geldt evenzeer voor de ziekenhuizen. In een opiniestuk op de website van VRT-nws zegt Jan Flament, CEO van het ziekenhuis van Geel, dat dit zijn ziekenhuis 150.000 euro per dag kost. "Aangezien Geel op de mediaan zit", zo voegt hij eraan toe, "dien je dit met 100 te vermenigvuldigen om het verlies dat alle Belgische ziekenhuizen samen dagelijks lijden te becijferen." En het gaat dan enkel over de artseninkomens, niet over het Budget Financiële Middelen.
Solo slim
Wellicht zijn er dus goede redenen om de maatregelen te versoepelen. Maar het UZ Gent speelt nu wel solo slim en gaat in tegen de richtlijnen van de overheid. Hoofdarts prof. Frank Vermassen voegt er in zijn mail aan de medewerkers trouwens aan toe dat er de komende dagen nog richtlijnen over behandelingen en ingrepen volgen.
Dat zet allemaal uiteraard kwaad bloed bij andere universitaire en niet-universitaire ziekenhuizen die zich wel aan de regels houden. Het UZ-Leuven stelde bijvoorbeeld alle niet-dringende consultaties en ingrepen uit tot begin juli. Een versoepeling is vermoedelijk aangewezen maar dan wel voor iedereen.
De reden is duidelijk. Op die manier wordt gegarandeerd dat de ziekenhuizen voldoende capaciteit voorbehouden om patiënten besmet met het coronavirus de best mogelijke zorg toe te dienen. Op zich is dat natuurlijk een goede zaak. Maar ondertussen wijzen steeds meer artsen(verenigingen) op de kwalijke nevengevolgen. Door de zeer strenge maatregelen in verband met de pandemie dreigen secundaire morbiditeit en mortaliteit toe te nemen. De Bvas bijvoorbeeld vraagt een geleidelijke heropening van de ziekenhuizen voor raadplegingen, chirurgische ingrepen enz. In een opiniestuk op Artenkrant.com vrezen ook de chirurgen de gevolgen wanneer patiënten zich omwille van de coronapandemie niet tijdig aanmelden.De niet-Covid-gerelateerde volksgezondheid komt dus in het gedrang. Daarnaast gaat het natuurlijk ook over (veel) geld. Nogal wat artsen die niet betrokken zijn bij de strijd tegen Covid-19 draaien al weken met hun vingers. En zeker in de niet-universitaire ziekenhuizen impliceert dit ook dat ze nauwelijks inkomen hebben. Wat geldt voor de artsen geldt evenzeer voor de ziekenhuizen. In een opiniestuk op de website van VRT-nws zegt Jan Flament, CEO van het ziekenhuis van Geel, dat dit zijn ziekenhuis 150.000 euro per dag kost. "Aangezien Geel op de mediaan zit", zo voegt hij eraan toe, "dien je dit met 100 te vermenigvuldigen om het verlies dat alle Belgische ziekenhuizen samen dagelijks lijden te becijferen." En het gaat dan enkel over de artseninkomens, niet over het Budget Financiële Middelen.Wellicht zijn er dus goede redenen om de maatregelen te versoepelen. Maar het UZ Gent speelt nu wel solo slim en gaat in tegen de richtlijnen van de overheid. Hoofdarts prof. Frank Vermassen voegt er in zijn mail aan de medewerkers trouwens aan toe dat er de komende dagen nog richtlijnen over behandelingen en ingrepen volgen. Dat zet allemaal uiteraard kwaad bloed bij andere universitaire en niet-universitaire ziekenhuizen die zich wel aan de regels houden. Het UZ-Leuven stelde bijvoorbeeld alle niet-dringende consultaties en ingrepen uit tot begin juli. Een versoepeling is vermoedelijk aangewezen maar dan wel voor iedereen.