Op 6 juni verstuurde het Riziv de oproepingsbrieven voor de medische verkiezingen. Toen vrijdag 8 juni 437 artsen hun stem probeerden uit te brengen, bleek dat te veel voor het systeem. Artsen konden niet checken of hun keuze wel correct was geregistreerd. Velen dachten dat hun stem als blanco was opgenomen.

Het was niet de eerste keer dat het Riziv deze elektronische stemprocedure gebruikte. De nieuwe versie ervan werd ook uitgetest, onderstreepte Jo De Cock. Maar bij de 'real world'-toets ging het systeem plat. Een programmatiefout, zo bleek in het weekend. Het Riziv neemt de blaam op zich. De verkiezingen werden on hold gezet, en konden pas deze week om middernacht tussen dinsdag en woensdag worden hervat.

Een geluk nog dat niet een etmaal eerder opnieuw werd gestart met de stem procedure. Want dinsdagochtend was het opnieuw prijs. De eHealth-diensten lieten het afweten. Apothekers konden het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift niet ophalen, artsen liepen vast in hun medisch dossier, thuisverpleegkundigen konden hun prestaties niet registreren,... Pas na de middag werd het mankement verholpen. Voor de apothekers liep het een week tevoren ook al eens faliekant fout.

Ondertussen kunt u opnieuw stemmen. Een MB verschijnt eerstdaags in het Staatsblad dat de kiesperiode, verlengt tot 2 juli. Artsen die op 7 of op 8 juni hun stem hebben uitgebracht, moeten dat opnieuw toen - de teller werd weer op nul gezet. Als die artsen ondertussen hun token hebben vernietigd of zijn kwijt - geraakt, kunnen ze een nieuw token aanvragen. Het Riziv zal een verificatie uitvoeren en hen opbellen, en als alles klopt, hen een nieuw token sturen. De procedure leest u in detail op de website van het Riziv.

eHealth-baas Frank Robben en het Riziv beloven beterschap. Dat de overheid, het Riziv, MyCarenet,... nieuwe toepassingen grondig moet uittesten in reële situaties, is een boodschap die ze ondertussen wel begrepen zouden moeten hebben. En evenzeer dat eHealth robuuster moet worden. Per dag lopen enkele miljoenen transacties over het eHealth-platform. Als het misgaat, zijn duizenden mensen daar het slachtoffer van. En dat zou wel eens tot zware incidenten kunnen leiden.

Wat leert u daaruit? Dat u uw stem voor de syndicale verkiezingen maar beter kunt uitbrengen - ook als u dat nu voor de tweede maal moet doen. Artsenvertegenwoordigers van alle syndicaten kloppen in het overleg met de overheid op de tafel. Zij leggen de overheid het vuur aan de schenen, zodat het niet alleen bij aankondigingspolitiek blijft.

Lees ook in uw krant: Overheid laat geïnformatiseerde artsen in de steek

Lees ook: Beu

Op 6 juni verstuurde het Riziv de oproepingsbrieven voor de medische verkiezingen. Toen vrijdag 8 juni 437 artsen hun stem probeerden uit te brengen, bleek dat te veel voor het systeem. Artsen konden niet checken of hun keuze wel correct was geregistreerd. Velen dachten dat hun stem als blanco was opgenomen.Het was niet de eerste keer dat het Riziv deze elektronische stemprocedure gebruikte. De nieuwe versie ervan werd ook uitgetest, onderstreepte Jo De Cock. Maar bij de 'real world'-toets ging het systeem plat. Een programmatiefout, zo bleek in het weekend. Het Riziv neemt de blaam op zich. De verkiezingen werden on hold gezet, en konden pas deze week om middernacht tussen dinsdag en woensdag worden hervat.Een geluk nog dat niet een etmaal eerder opnieuw werd gestart met de stem procedure. Want dinsdagochtend was het opnieuw prijs. De eHealth-diensten lieten het afweten. Apothekers konden het elektronisch geneesmiddelenvoorschrift niet ophalen, artsen liepen vast in hun medisch dossier, thuisverpleegkundigen konden hun prestaties niet registreren,... Pas na de middag werd het mankement verholpen. Voor de apothekers liep het een week tevoren ook al eens faliekant fout.Ondertussen kunt u opnieuw stemmen. Een MB verschijnt eerstdaags in het Staatsblad dat de kiesperiode, verlengt tot 2 juli. Artsen die op 7 of op 8 juni hun stem hebben uitgebracht, moeten dat opnieuw toen - de teller werd weer op nul gezet. Als die artsen ondertussen hun token hebben vernietigd of zijn kwijt - geraakt, kunnen ze een nieuw token aanvragen. Het Riziv zal een verificatie uitvoeren en hen opbellen, en als alles klopt, hen een nieuw token sturen. De procedure leest u in detail op de website van het Riziv.eHealth-baas Frank Robben en het Riziv beloven beterschap. Dat de overheid, het Riziv, MyCarenet,... nieuwe toepassingen grondig moet uittesten in reële situaties, is een boodschap die ze ondertussen wel begrepen zouden moeten hebben. En evenzeer dat eHealth robuuster moet worden. Per dag lopen enkele miljoenen transacties over het eHealth-platform. Als het misgaat, zijn duizenden mensen daar het slachtoffer van. En dat zou wel eens tot zware incidenten kunnen leiden.Wat leert u daaruit? Dat u uw stem voor de syndicale verkiezingen maar beter kunt uitbrengen - ook als u dat nu voor de tweede maal moet doen. Artsenvertegenwoordigers van alle syndicaten kloppen in het overleg met de overheid op de tafel. Zij leggen de overheid het vuur aan de schenen, zodat het niet alleen bij aankondigingspolitiek blijft.