De zelfgemaakte maskers zijn bedoeld voor wie ziek is en thuis zit. "Als zij het zelfgemaakte masker dragen, verlaagt de kans dat ze iemand uit hun omgeving besmetten", stipuleert de FOD. Zo kunnen de professionele maskers voorbehouden worden voor gezondheidswerkers.

Wie behendig is met naald en draad, krijgt de volgende richtlijnen mee:

  • Verschillende lagen stof bieden een betere bescherming dan een enkelvoudige laag.
  • Filtermaterialen, zoals een stofzuigerzak, in het masker verwerken is een goed idee.
  • Keukenhanddoeken geven een betere bescherming dan bepaalde katoenen stoffen. Zijde en synthetische stoffen beschermen minder goed.
  • Hele dikke lagen stof maken het moeilijker om door te ademen en zijn onaangenaam om het masker voor een langere tijd te dragen. Vermijd dus dikke maskers die u meer doen zweten of jeuk geven omdat u daardoor uw gezicht (onbewust) gaat aanraken.
  • Het is essentieel de zelfgemaakte mondmaskers regelmatig te wassen op een kookprogramma.
  • Zorg dat het mondmasker goed aansluit rond de neus en de kin, je moet met mond en neus door het mondmasker ademen.

Geen speciaal patroonpapier? Niet nodig. Het patroon van dit masker past volgens de FOD op een A4-blad.

Het masker werkt als een (zeer) kleine kussensloop. Onderaan zit een opening met een omslag. In die opening kan een vervangbare filter geschoven worden, zodat die mooi op zijn plaats gehouden wordt.

De linten zijn lang genoeg zodat het masker vlot geknoopt en los gemaakt kan worden. Het afnemen van het masker kan daardoor gebeuren met de handen op een veilige afstand van het hoofd.

De voorbije dagen kwamen er zowat overal in het land vrijwilligersacties op gang. In haar communicatie benadrukt de FOD dat zij het patroon heeft opgesteld met behulp van experten.

Het patroon kan u hier downloaden. Meer informatie over hygiënevoorschriften met betrekking tot de mondmaskers kan u vinden op de Facebookgroep van de FOD Volksgezondheid, Veiligheid van de voedselketen en Leefmilieu.

Ondertussen meldt de FOD Justitie dat "de eerste 200 mondmaskers zijn gestikt". Gedetineerden van de gevangenis van Oudenaarde willen tot 600 mondmaskers, bestemd voor coronapatiënten en medisch personeel, per dag maken. Ook in Brugge, Bergen en Merksplas komen gedetineerden in actie, zo laat de coördinator van Cellmade Vlaanderen (de afdeling die bevoegd is voor gevangenisarbeid) weten aan De Morgen. De maskers zouden niet voldoen aan de strenge FFP2-norm, maar wel voldoende bescherming bieden om overdracht van het virus te verhinderen.

De zelfgemaakte maskers zijn bedoeld voor wie ziek is en thuis zit. "Als zij het zelfgemaakte masker dragen, verlaagt de kans dat ze iemand uit hun omgeving besmetten", stipuleert de FOD. Zo kunnen de professionele maskers voorbehouden worden voor gezondheidswerkers.Wie behendig is met naald en draad, krijgt de volgende richtlijnen mee:Geen speciaal patroonpapier? Niet nodig. Het patroon van dit masker past volgens de FOD op een A4-blad.Het masker werkt als een (zeer) kleine kussensloop. Onderaan zit een opening met een omslag. In die opening kan een vervangbare filter geschoven worden, zodat die mooi op zijn plaats gehouden wordt.De linten zijn lang genoeg zodat het masker vlot geknoopt en los gemaakt kan worden. Het afnemen van het masker kan daardoor gebeuren met de handen op een veilige afstand van het hoofd.De voorbije dagen kwamen er zowat overal in het land vrijwilligersacties op gang. In haar communicatie benadrukt de FOD dat zij het patroon heeft opgesteld met behulp van experten.Ondertussen meldt de FOD Justitie dat "de eerste 200 mondmaskers zijn gestikt". Gedetineerden van de gevangenis van Oudenaarde willen tot 600 mondmaskers, bestemd voor coronapatiënten en medisch personeel, per dag maken. Ook in Brugge, Bergen en Merksplas komen gedetineerden in actie, zo laat de coördinator van Cellmade Vlaanderen (de afdeling die bevoegd is voor gevangenisarbeid) weten aan De Morgen. De maskers zouden niet voldoen aan de strenge FFP2-norm, maar wel voldoende bescherming bieden om overdracht van het virus te verhinderen.