Op de persconferentie van Sciensano en de interfederale woordvoerders presenteerde professor Van Gucht weer de twee 'vroege' indicatoren: de evolutie van Medex (ambtenaren met ziekteverzuim) en van de griepale klachten geregistreerd in de Peilpraktijken (representatief voor de huisartsen). Geen van beide wijst op een toename.

De trends van het zevendaagse gemiddelde zijn nu weer voor allevier de indicatoren dalend: het aantal besmettingen nam dagelijks met 4% tot 7% af, het aantal covid-19-patiënten op intensieve zorg met 4% à 5%, het aantal sterftegevallen met 8% tot 11%. En ook het aantal nieuwe ziekenhuisopname vertoont over zeven dagen genomen weer een dalend trend met 3%.

Er werden gisteren 160 covid-19-patiënten uit het ziekenhuis ontslangen. In totaal mochten al 14.847 patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen waren ondertussen weer naar huis.

(Lees 'In vogelvlucht' onder de tabel.)

Tabel met evolutie indicatoren in de voorbije dagen

In vogelvlucht

  • Het Overleg Zelfstandige Zorgverstrekkers (OZZ) binnen de Federatie Vrije Beroepen (FVB) reageert "met ongeloof" op het verbod op coronasupplementen dat federaal minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open Vld) oplegt met terugwerkende kracht vanaf 4 mei. Zorgverleners kunnen de extra kosten voor bescherming zo niet doorrekenen aan hun patiënten. Vooral het gebrek aan overleg stuit de koepel tegen de borst. "Op deze manier creëert de minister een verkeerd beeld. De zelfstandig zorgverstrekkers hebben steeds te goeder trouw gehandeld om een veilige en kwaliteitsvolle zorg te verlenen", klinkt het. Het OZZ noemt de aankondiging maandag "de druppel die de emmer deed overlopen" bij de ruim 60 000 zelfstandig zorgverstrekkers in Vlaanderen.
  • De BVAS laat weten dat het het verbod om supplementen aan te rekenen, als het om gedeconventioneerde artsn gaat, beschouwt als een inbreuk op het akkoord artsen-ziekenfondsen.
  • Viroloog Emmanuel André stelt voor om de contacten van besmette personen ook te laten testen op Sars-CoV-2. Volgens hem is er voldoende capaciteit om de criteria in die zin uit te breiden. Het punt is dat personen die met een hoog risico zijn blootgesteld dan niet zomaar het nieuws krijgen dat ze 14 dagen in quarantaine moeten gaan, maar dat ze een test worden aangeboden en dat de quarantaine meestal tot een week beperkt kan worden. Steven Van Gucht had tijdens de persconferentie van Sciensano aangekaart dat besmette personen hooguit de naam van één persoon aan de contact tracers doorgeven, terwijl verwacht werd dat ze toch vier of vijf nabije contacten zouden noemen.
  • Sinds het begin van de coronacrisis heeft het Antigifcentrum 15 procent meer oproepen gekregen. In april kwamen er zo ongeveer 1.000 oproepen meer binnen dan vorig jaar. Dat schrijven De Standaard en Het Nieuwsblad. Het gaat om allerlei types vergiftigingen en ongelukken. Het centrum zag een forse stijging in middelen- en alcoholintoxicaties en het aantal oproepen over ongelukken met bleekwater is zelfs vertwaalfvoudigd.
  • De universiteit van Hasselt en de KU Leuven gaan samen met het AZ Nikolaas in Sint-Niklaas en het UZ Antwerpen een onderzoek uitvoeren naar het verband tussen luchtverontreiniging en het ziekteverloop bij covid-19-patiënten. "Uit diverse studies is al gebleken dat luchtverontreiniging het immuunsysteem beïnvloedt en dus ook de ontstekingsreacties in de longen. Om dergelijke analyses betrouwbaar te doen, moeten we toch aan de slag gaan met de data van vier- tot vijfhonderd patiënten", zegt professor Tim Nawrot van de faculteit wetenschappen van de UHasselt.
  • Het schakelzorgcentrum De Kroon in Sint-Truiden sloot begin deze week na 48 dagen de deuren. Maandag verlieten de laatste vier patiënten het centrum. Dat kwam er om de druk op het regionaal Sint-Trudoziekenhuis tijdens de coronacrisis op te vangen en zoveel mogelijk ziekenhuiscapaciteit te kunnen verzekeren. Dat is gezien de dalende trend niet meer nodig. Sinds de opstart werden er in het centrum 39 patiënten opgevangen - 24 vanuit het Sint-Trudoziekenhuis en de anderen uit diverse Limburgse ziekenhuizen.

Op de persconferentie van Sciensano en de interfederale woordvoerders presenteerde professor Van Gucht weer de twee 'vroege' indicatoren: de evolutie van Medex (ambtenaren met ziekteverzuim) en van de griepale klachten geregistreerd in de Peilpraktijken (representatief voor de huisartsen). Geen van beide wijst op een toename.De trends van het zevendaagse gemiddelde zijn nu weer voor allevier de indicatoren dalend: het aantal besmettingen nam dagelijks met 4% tot 7% af, het aantal covid-19-patiënten op intensieve zorg met 4% à 5%, het aantal sterftegevallen met 8% tot 11%. En ook het aantal nieuwe ziekenhuisopname vertoont over zeven dagen genomen weer een dalend trend met 3%.Er werden gisteren 160 covid-19-patiënten uit het ziekenhuis ontslangen. In totaal mochten al 14.847 patiënten die met covid-19 in het ziekenhuis opgenomen waren ondertussen weer naar huis.(Lees 'In vogelvlucht' onder de tabel.)Tabel met evolutie indicatoren in de voorbije dagen