UGent doet onderzoek naar zelfdoding bij 45-60 jarigen

11/09/18 om 13:21 - Bijgewerkt om 13:21

Eerder deze week lanceerde de Eenheid voor Zelfmoordonderzoek aan de Universiteit Gent een onderzoek naar zelfdoding bij 45- tot 60-jarigen in Vlaanderen. De laatste jaren is het aantal zelfdodingen in die leeftijdsgroep toegenomen.

UGent doet onderzoek naar zelfdoding bij 45-60 jarigen

© Wavebreak Media

De Gezondheidsdoelstelling 'Zelfdoding' van de Vlaamse overheid stelt dat het aantal suïcides tegen 2020 met 20 procent moet dalen in vergelijking met het jaar 2000.

Volgens de meest recente Vlaamse zelfmoordcijfers (2015) is er een daling in het aantal zelfdodingen in bijna alle leeftijdsgroepen, behalve bij mannen en vrouwen tussen 45 en 60 jaar.

Aan de UGent loopt nu een onderzoek om meer inzicht te krijgen in de mogelijke risicofactoren en oorzaken van zelfdoding in deze leeftijdscategorie. "Zo kunnen we onze preventieactiviteiten beter afstemmen op die leeftijdsgroep en mensen die het moeilijk hebben beter opvangen, begrijpen en helpen", klinkt het.

Voor de zogenaamde Insight-studie is de UGent op zoek naar nabestaanden die in gesprek willen gaan over de leefomstandigheden en gebeurtenissen die een rol speelden in het leven van hun overleden naaste.

Deelnemen aan de studie kan via zelfmoord1813.be/steun-ons/meedoen-aan-onderzoek

Wie met vragen zit over zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 of op zelfmoord1813.be