Op 24 maart organiseert het Instituut voor Tropische Geneeskunde samen met GAMS een seminarie over vrouwelijke genitale verminking. Doelgroep: artsen en andere hulpverleners. Aan bod komen de verschillende types van verminking en de gevolgen op fysiek, psychologisch en seksuologisch vlak.
Het seminarie besteedt verder ook aandacht aan de verschillende aspecten van preventie en het juridisch kader in België.
23.000 vrouwen
Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is in veel landen verboden maar wordt in de praktijk wel nog vaak toegepast. Ook in België is het sinds 2001 verboden. Wie deze praktijk uitvoert of laat uitvoeren, is dus strafbaar, ook als de ingreep in het buitenland gebeurt.
Volgens schattingen van GAMS -dit is een groep die zich inzet voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking- zijn er momenteel circa 23.000 besneden vrouwen in België.
Zonder preventie lopen meer dan 12.000 minderjarige meisjes het risico besneden te worden omdat hun moeders een VGV ondergingen. De praktijk, zo bleek in de loop der jaren, komt vooral veel voor in Vlaanderen. Artsen, vroedvrouwen en sociale werkers zijn vaak belangrijke contactpersonen.
Bespreekbaar maken
Gynaecoloog An Vercoutere (ULB) en Flore Bollaert (GAMS) geven in dit seminarie achtergronden. Ze hebben ook specifiek aandacht voor de impact van VGV op zwangerschap en bevalling. Verder staan beiden stil bij desinfibulatie en clitoris-reconstructie.
Naast het meer medische luik gaan Vercoutere en Bollaert dieper in op de vraag hoe je VGV als zorgverlener bespreekbaar kan maken en hoe je kan reageren bij het vermoeden dat er een risico is op VGV bij een reis. Voor het seminarie is accreditering aangevraagd.
Meer info: itg.be.
Het seminarie besteedt verder ook aandacht aan de verschillende aspecten van preventie en het juridisch kader in België.Vrouwelijke Genitale Verminking (VGV) is in veel landen verboden maar wordt in de praktijk wel nog vaak toegepast. Ook in België is het sinds 2001 verboden. Wie deze praktijk uitvoert of laat uitvoeren, is dus strafbaar, ook als de ingreep in het buitenland gebeurt. Volgens schattingen van GAMS -dit is een groep die zich inzet voor de afschaffing van vrouwelijke genitale verminking- zijn er momenteel circa 23.000 besneden vrouwen in België. Zonder preventie lopen meer dan 12.000 minderjarige meisjes het risico besneden te worden omdat hun moeders een VGV ondergingen. De praktijk, zo bleek in de loop der jaren, komt vooral veel voor in Vlaanderen. Artsen, vroedvrouwen en sociale werkers zijn vaak belangrijke contactpersonen. Gynaecoloog An Vercoutere (ULB) en Flore Bollaert (GAMS) geven in dit seminarie achtergronden. Ze hebben ook specifiek aandacht voor de impact van VGV op zwangerschap en bevalling. Verder staan beiden stil bij desinfibulatie en clitoris-reconstructie. Naast het meer medische luik gaan Vercoutere en Bollaert dieper in op de vraag hoe je VGV als zorgverlener bespreekbaar kan maken en hoe je kan reageren bij het vermoeden dat er een risico is op VGV bij een reis. Voor het seminarie is accreditering aangevraagd. Meer info: itg.be.