Het waren 'stressdokter' Luc Swinnen en neuropsycholoog Michaël Portzky die in juni jl. de kat aan de bel bonden in een open brief. Daarin stelden ze blij te zijn dat burn-outs nu eindelijk erkend worden. Maar samen met die erkenning duiken allerlei zelfverklaarde burn-outcoaches of burn-outexperts op. En die hebben vaak niet de nodige expertise om iemand correct te behandelen, aldus de auteurs. Beiden eis(t)en dan ook een degelijke opleiding voor burn-outcoaches, die ook door de overheid erkend moeten worden.

Gedragscode

De Vereniging van Erkende Stress- en Burn-outcoaches (VESB) wil alvast actie ondernemen tegen "bedriegers". "Een minderheid verpest ons imago", zegt voorzitter Annita Rogier aan bovengenoemde kranten. "Daarom hebben we beslist om een onafhankelijk tuchtorgaan op te richten waar patiënten met klachten terechtkunnen. We bestuderen dat met een jurist en zullen ook externe experts aantrekken."

Coaches die zich aansluiten, moeten een gedragscode ondertekenen. Overtreden ze die, dan is het de bedoeling dat ze vervolgd worden door de 'tuchtcommissie' van de VESB. De vereniging werd enkele maanden geleden opgericht en wil naar eigen zeggen waken over de belangen van mensen in begeleiding. De leden komen uit verschillende disciplines en "werken constructief samen aan wederzijdse deskundigheidsbevordering".

In een reactie liet arbeidsmarktexpert Jan Denys al optekenen zich vragen te stellen bij wie erkend kan worden en wie niet, omdat er nog geen medische overeenstemming bestaat over wat burn-out nu juist inhoudt.

Het waren 'stressdokter' Luc Swinnen en neuropsycholoog Michaël Portzky die in juni jl. de kat aan de bel bonden in een open brief. Daarin stelden ze blij te zijn dat burn-outs nu eindelijk erkend worden. Maar samen met die erkenning duiken allerlei zelfverklaarde burn-outcoaches of burn-outexperts op. En die hebben vaak niet de nodige expertise om iemand correct te behandelen, aldus de auteurs. Beiden eis(t)en dan ook een degelijke opleiding voor burn-outcoaches, die ook door de overheid erkend moeten worden.GedragscodeDe Vereniging van Erkende Stress- en Burn-outcoaches (VESB) wil alvast actie ondernemen tegen "bedriegers". "Een minderheid verpest ons imago", zegt voorzitter Annita Rogier aan bovengenoemde kranten. "Daarom hebben we beslist om een onafhankelijk tuchtorgaan op te richten waar patiënten met klachten terechtkunnen. We bestuderen dat met een jurist en zullen ook externe experts aantrekken."Coaches die zich aansluiten, moeten een gedragscode ondertekenen. Overtreden ze die, dan is het de bedoeling dat ze vervolgd worden door de 'tuchtcommissie' van de VESB. De vereniging werd enkele maanden geleden opgericht en wil naar eigen zeggen waken over de belangen van mensen in begeleiding. De leden komen uit verschillende disciplines en "werken constructief samen aan wederzijdse deskundigheidsbevordering". In een reactie liet arbeidsmarktexpert Jan Denys al optekenen zich vragen te stellen bij wie erkend kan worden en wie niet, omdat er nog geen medische overeenstemming bestaat over wat burn-out nu juist inhoudt.