Verbazingwekkend en verontrustend is de politiek van Donald Trump. Ook voor de medische wereld. Zoomen we even in op de beslissingen die de gezondheid van de Amerikanen aangaan: Obamacare, abortus en vaccinatie.

Amper 37,9% van de artsen die voor Trump stemden zijn voorstander van een volledige afschaffing van Obamacare, blijkt uit een peiling van de Johns Hopkins University School of Medicine. Geen enkele democraat is pro afschaffing en slechts 15% van de artsen in totaal. Tegenover 26% van de globale bevolking. Nochtans wil Trump steun afbouwen - het systeem is weliswaar niet perfect en niet onbetwist maar het zorgde toch voor een betere dekking voor chronische en arme patiënten in de VS. De president is beginnen snoeien in de federale agentschappen. En ook al wordt Obamacare nu dus afgebouwd, er ligt geen enkel alternatief op tafel. Dat was nochtans een van de verkiezingsbeloften van de nieuwe president.

Verbazingwekkend en verontrustend is de politiek van Donald Trump. Ook voor de medische wereld.

Abortus dan. Trump komt opnieuw met de 'politiek van Mexico' op de proppen, die Ronald Reagan in 1984 uitkiende. In tegenstelling tot de republikeinse presidenten die hem voorafgingen, doet Trump er nog een schepje bovenop. Hij houdt het niet bij een weigering om internationale ngo's te financieren die abortus uitvoeren - hij verbiedt elke link met abortus, zelfs als het louter om advies gaat. Wat zal er gebeuren met de vrouwen die bewust niet-leefbare foetussen op de wereld zetten, of misvormde kinderen, baby's met aids of zika? In Afrika en in de rest van de wereld treft zo'n beslissing tientallen grote organisaties, en tegelijk miljoenen vrouwen.

Om af te sluiten: Trump is een vaccinatie-scepticus. Zijn uitspraken komen artsen ten goede die hun patiënten toelaten om vaccinatie uit te stellen, of gewoon te weigeren. Het Witte Huis is vastberaden om een commissie over vaccinveiligheid op te richten. Aan het hoofd daarvan komt Robert F. Kennedy Jr, aanhanger van een omstreden theorie over de link tussen vaccins en autisme. Artsengroeperingen hebben snel gereageerd, uit vrees dat er verwarring ontstaat bij ouders en patiënten. Maar welk gewicht leggen zij in de schaal?

Verbazingwekkend en verontrustend is de politiek van Donald Trump. Ook voor de medische wereld. Zoomen we even in op de beslissingen die de gezondheid van de Amerikanen aangaan: Obamacare, abortus en vaccinatie.Amper 37,9% van de artsen die voor Trump stemden zijn voorstander van een volledige afschaffing van Obamacare, blijkt uit een peiling van de Johns Hopkins University School of Medicine. Geen enkele democraat is pro afschaffing en slechts 15% van de artsen in totaal. Tegenover 26% van de globale bevolking. Nochtans wil Trump steun afbouwen - het systeem is weliswaar niet perfect en niet onbetwist maar het zorgde toch voor een betere dekking voor chronische en arme patiënten in de VS. De president is beginnen snoeien in de federale agentschappen. En ook al wordt Obamacare nu dus afgebouwd, er ligt geen enkel alternatief op tafel. Dat was nochtans een van de verkiezingsbeloften van de nieuwe president. Abortus dan. Trump komt opnieuw met de 'politiek van Mexico' op de proppen, die Ronald Reagan in 1984 uitkiende. In tegenstelling tot de republikeinse presidenten die hem voorafgingen, doet Trump er nog een schepje bovenop. Hij houdt het niet bij een weigering om internationale ngo's te financieren die abortus uitvoeren - hij verbiedt elke link met abortus, zelfs als het louter om advies gaat. Wat zal er gebeuren met de vrouwen die bewust niet-leefbare foetussen op de wereld zetten, of misvormde kinderen, baby's met aids of zika? In Afrika en in de rest van de wereld treft zo'n beslissing tientallen grote organisaties, en tegelijk miljoenen vrouwen.Om af te sluiten: Trump is een vaccinatie-scepticus. Zijn uitspraken komen artsen ten goede die hun patiënten toelaten om vaccinatie uit te stellen, of gewoon te weigeren. Het Witte Huis is vastberaden om een commissie over vaccinveiligheid op te richten. Aan het hoofd daarvan komt Robert F. Kennedy Jr, aanhanger van een omstreden theorie over de link tussen vaccins en autisme. Artsengroeperingen hebben snel gereageerd, uit vrees dat er verwarring ontstaat bij ouders en patiënten. Maar welk gewicht leggen zij in de schaal?