Tussen januari 1993 en juni 2016 veranderden 885 Belgen officieel van geslacht. Dat is uiteraard maar het topje van de ijsberg. Veel meer mensen voelen zich psychisch méér het andere dan het eigen geboortegeslacht. Afgaand op onderzoek zou het gaan om 0,7% van de mannen en 0,6% van de vrouwen. Toegepast op de Belgische bevolkingsgegevens komen we dan uit op een groep van zo'n 30.000 Belgen.

Transgender personen worden in het bijzonder gediscrimineerd op basis van geslacht, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtsverandering, stelt het Instituut vast. "Regelmatig krijgen wij vragen van transgender personen over (hospitalisatie)verzekeringen. Ze ervaren moeilijkheden bij het afsluiten van een hospitalisatiepolis of bij de terugbetaling van medische kosten van geslachtsbevestigende behandelingen."

Melanie Verbeke, psychologe-seksuologe bij het Gentse Transgender Infopunt, bevestigt dat: "Vaak doen verzekeraars moeilijk over de tussenkomst voor een geslachtsveranderende operatie, omdat ze dat zien als iets esthetisch." Het Infopunt is met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen overeengekomen dat ze mensen met zulke klachten opvangen en doorsturen, om zo de drempel te verlagen. "En al vanaf het eerste verkennende gesprek over een eventuele operatie, brengen we de hospitalisatieverzekering trouwens al ter sprake, zodat patiënten zich daar kunnen op voorbereiden."

In de folder 'Een hospitalisatieverzekering afsluiten: tips voor transgender personen' wijst het Instituut transgender personen waarop ze moeten letten wanneer ze een hospitalisatiepolis hebben of willen afsluiten en geeft het enkele handige tips.

De folder bestaat zowel in een papieren als een digitale versie. Het Instituut rekent alvast op u als arts om de boodschap mee te verspreiden.

Tussen januari 1993 en juni 2016 veranderden 885 Belgen officieel van geslacht. Dat is uiteraard maar het topje van de ijsberg. Veel meer mensen voelen zich psychisch méér het andere dan het eigen geboortegeslacht. Afgaand op onderzoek zou het gaan om 0,7% van de mannen en 0,6% van de vrouwen. Toegepast op de Belgische bevolkingsgegevens komen we dan uit op een groep van zo'n 30.000 Belgen.Transgender personen worden in het bijzonder gediscrimineerd op basis van geslacht, genderidentiteit, genderexpressie en geslachtsverandering, stelt het Instituut vast. "Regelmatig krijgen wij vragen van transgender personen over (hospitalisatie)verzekeringen. Ze ervaren moeilijkheden bij het afsluiten van een hospitalisatiepolis of bij de terugbetaling van medische kosten van geslachtsbevestigende behandelingen."Melanie Verbeke, psychologe-seksuologe bij het Gentse Transgender Infopunt, bevestigt dat: "Vaak doen verzekeraars moeilijk over de tussenkomst voor een geslachtsveranderende operatie, omdat ze dat zien als iets esthetisch." Het Infopunt is met het Instituut voor de gelijkheid van vrouwen en mannen overeengekomen dat ze mensen met zulke klachten opvangen en doorsturen, om zo de drempel te verlagen. "En al vanaf het eerste verkennende gesprek over een eventuele operatie, brengen we de hospitalisatieverzekering trouwens al ter sprake, zodat patiënten zich daar kunnen op voorbereiden."In de folder 'Een hospitalisatieverzekering afsluiten: tips voor transgender personen' wijst het Instituut transgender personen waarop ze moeten letten wanneer ze een hospitalisatiepolis hebben of willen afsluiten en geeft het enkele handige tips.De folder bestaat zowel in een papieren als een digitale versie. Het Instituut rekent alvast op u als arts om de boodschap mee te verspreiden.