In 2019 trekt Laurette Onkelinx zich terug uit de actieve politiek. Dat vernamen we woensdag, op het moment dat de voormalige PS-minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken ook opgeroepen werd om op 22 september samen met Charles Picqué voor de onderzoekscommissie over de Brusselse Samu social te verschijnen.

Min of meer vanaf 2019 (nog niet meteen dus) zal Laurette Onkelinx, PS-politica in hart en nieren, niet meer actief zijn. Ze houdt er nu, bij de start van het parlementaire jaar, wel al mee op als fractievoorzitster van de PS in de Kamer. Als voorzitster van de socialistische federatie in Brussel blijft ze wel. En allicht behoudt Onkelinx ook enkele postjes van waaruit ze haar adviezen als 'doorgewinterde socialistische militante' kan uitvaardigen? Een vrouw met invloed binnen het radarwerk van de PS?

Twintig jaar lang was ze minister, tot 2014 toen de MR in zijn eentje toetrad tot de 'kamikaze' coalitie en haar degradeerde tot 'eenvoudige volksvertegenwoordiger'. Zoals de meeste van haar voorgangers op het dubbele kabinet Volksgezondheid/Sociale Zaken laat ze gemengde herinneringen na binnen het medisch korps.

Geen grote visie maar wel inzet om de stabiliteit van het zorgsysteem te garanderen. Dat is in een notendop de herinnering die Onkelinx achterlaat.

Hoe dat komt? Wegens haar goede, soms oppervlakkige dossierkennis, omdat er geen grote hervormingen op haar programma stonden, maar dat ze wel bleef ijveren voor een systeem waarin de patiënt 'gespaard' bleef. Ze bestendigde het socialistische bewind op Sociale Zaken met de voor- en nadelen die daaraan vasthangen, was een kei in het uitvaardigen van Plannen (aids, enz.) -zeker niet allemaal nutteloos-, en ze werd geruggesteund door een uiterst competent kabinet... Geen grote visie dus maar wel inzet om de stabiliteit van het zorgsysteem te garanderen. Dat is in een notendop de herinnering die ze achterlaat.

Daarbuiten denken we ietwat teleurgesteld terug aan haar nogal hysterische uitvallen vanuit de oppositie naar de regering Michel en de N-VA. En recent was er dus Samu social, waar haar dochter aan de slag was. En nog een vleugje nepotisme: op het kabinet van Volksgezondheid nam ze destijds haar ex-echtgenoot aan. Terwijl de bekende advocaat Marc Uyttendaele zijn huwelijk met Onkelinx gebruikt om in PS-kringen door te dringen...

Maar Laurette was ook: één en al charme, een wilskrachtige dame, met bakken energie ten dienste van het algemeen belang en de minst bedeelden binnen de maatschappij... dat alles in een nog machistische en wrede politieke wereld.

In 2019 trekt Laurette Onkelinx zich terug uit de actieve politiek. Dat vernamen we woensdag, op het moment dat de voormalige PS-minister van Volksgezondheid en Sociale Zaken ook opgeroepen werd om op 22 september samen met Charles Picqué voor de onderzoekscommissie over de Brusselse Samu social te verschijnen.Min of meer vanaf 2019 (nog niet meteen dus) zal Laurette Onkelinx, PS-politica in hart en nieren, niet meer actief zijn. Ze houdt er nu, bij de start van het parlementaire jaar, wel al mee op als fractievoorzitster van de PS in de Kamer. Als voorzitster van de socialistische federatie in Brussel blijft ze wel. En allicht behoudt Onkelinx ook enkele postjes van waaruit ze haar adviezen als 'doorgewinterde socialistische militante' kan uitvaardigen? Een vrouw met invloed binnen het radarwerk van de PS?Twintig jaar lang was ze minister, tot 2014 toen de MR in zijn eentje toetrad tot de 'kamikaze' coalitie en haar degradeerde tot 'eenvoudige volksvertegenwoordiger'. Zoals de meeste van haar voorgangers op het dubbele kabinet Volksgezondheid/Sociale Zaken laat ze gemengde herinneringen na binnen het medisch korps. Hoe dat komt? Wegens haar goede, soms oppervlakkige dossierkennis, omdat er geen grote hervormingen op haar programma stonden, maar dat ze wel bleef ijveren voor een systeem waarin de patiënt 'gespaard' bleef. Ze bestendigde het socialistische bewind op Sociale Zaken met de voor- en nadelen die daaraan vasthangen, was een kei in het uitvaardigen van Plannen (aids, enz.) -zeker niet allemaal nutteloos-, en ze werd geruggesteund door een uiterst competent kabinet... Geen grote visie dus maar wel inzet om de stabiliteit van het zorgsysteem te garanderen. Dat is in een notendop de herinnering die ze achterlaat.Daarbuiten denken we ietwat teleurgesteld terug aan haar nogal hysterische uitvallen vanuit de oppositie naar de regering Michel en de N-VA. En recent was er dus Samu social, waar haar dochter aan de slag was. En nog een vleugje nepotisme: op het kabinet van Volksgezondheid nam ze destijds haar ex-echtgenoot aan. Terwijl de bekende advocaat Marc Uyttendaele zijn huwelijk met Onkelinx gebruikt om in PS-kringen door te dringen...Maar Laurette was ook: één en al charme, een wilskrachtige dame, met bakken energie ten dienste van het algemeen belang en de minst bedeelden binnen de maatschappij... dat alles in een nog machistische en wrede politieke wereld.