De toelatingsexamens arts en tandarts worden respectievelijk verplaatst naar dinsdag 25 en woensdag 26 augustus. Dat heeft Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) aangekondigd. Voor de allereerste keer zullen ze ook digitaal afgenomen worden.
Traditioneel verzamelen jaarlijks duizenden deelnemers begin juli in Brussels Expo om de toelatingsexamens voor geneeskunde en tandheelkunde af te leggen. De kans bestaat echter dat op dat moment nog coronamaatregelen van kracht zullen zijn. Dus worden de examens verplaatst, naar dinsdag 25 augustus (arts) en woensdag 26 augustus (tandarts).
"Voor het toelatingsexamen wordt een scenario uitgewerkt dat toelaat om - indien nodig - de maatregelen van social distancing te respecteren. Hoe kleiner de groep deelnemers aan het examen, des te vlotter dit zal lopen", klinkt het bij de examencommissie. Daarom vraagt ze uitdrukkelijk aan leerlingen uit het vijfde jaar secundair onderwijs om zich niet in te schrijven. Wie al ingeschreven is, dient zich dan ook uit te schrijven (*).
Wat als het ook eind augustus nog niet aangewezen is om zo'n massa te verzamelen op één locatie? Dan wordt het examen gelijktijdig afgenomen op tientallen tot honderd locaties, verspreid over Vlaanderen, zo staat in de mededeling van minister Ben Weyts. Uiterlijk midden juli zal bekendgemaakt worden waar het examen doorgaat.
Modernisering
Al zeker is dat het examen dit jaar in een digitaal jasje wordt gegoten. "We maken gebruik van corona om het 'Toelatingsexamen 2.0' te lanceren", klinkt het verder in het persbericht. "We nemen nu de digitale horde. Vroeg of laat was een modernisering toch aan de orde geweest en we grijpen de kans om nu een grote vormelijke hervorming door te voeren."
Wat met de te kennen leerstof? Lessen werden opgeschort, bepaalde elementen worden in vele secundaire scholen pas op het einde van het zesde middelbaar behandeld.
De examencommissie laat weten dat de leerstof van het onderdeel KIW (Kennis en Inzicht in de Wetenschappen) "licht aangepast" wordt, maar dat deze aanpassing geen impact zal hebben op de moeilijkheidsgraad van het examen. "Op die manier willen we eindeloze discussies of zelfs juridische procedures over het examen vermijden", aldus de minister.
Volgend academiejaar (2020-2021) zullen 1.276 studenten kunnen starten aan de opleiding geneeskunde, en 180 studenten aan de opleiding tandheelkunde. De federale quota voorzagen 929 kandidaat-artsen en 136 kandidaat-tandartsen, maar de Vlaamse regering verhoogde dit quotum.
(*) Dit is mogelijk tot 15 mei.
Kandidaat-deelnemers kunnen zich nog tot 15 mei 2020 inschrijven voor het toelatingsexamen arts of tandarts. Meer informatie over de inschrijvingsmodaliteiten, het aangepaste leerstofoverzicht, oefenexamens, enz. is te vinden op de website toelatingsexamenartstandarts.be.
Traditioneel verzamelen jaarlijks duizenden deelnemers begin juli in Brussels Expo om de toelatingsexamens voor geneeskunde en tandheelkunde af te leggen. De kans bestaat echter dat op dat moment nog coronamaatregelen van kracht zullen zijn. Dus worden de examens verplaatst, naar dinsdag 25 augustus (arts) en woensdag 26 augustus (tandarts)."Voor het toelatingsexamen wordt een scenario uitgewerkt dat toelaat om - indien nodig - de maatregelen van social distancing te respecteren. Hoe kleiner de groep deelnemers aan het examen, des te vlotter dit zal lopen", klinkt het bij de examencommissie. Daarom vraagt ze uitdrukkelijk aan leerlingen uit het vijfde jaar secundair onderwijs om zich niet in te schrijven. Wie al ingeschreven is, dient zich dan ook uit te schrijven (*).Wat als het ook eind augustus nog niet aangewezen is om zo'n massa te verzamelen op één locatie? Dan wordt het examen gelijktijdig afgenomen op tientallen tot honderd locaties, verspreid over Vlaanderen, zo staat in de mededeling van minister Ben Weyts. Uiterlijk midden juli zal bekendgemaakt worden waar het examen doorgaat.ModerniseringAl zeker is dat het examen dit jaar in een digitaal jasje wordt gegoten. "We maken gebruik van corona om het 'Toelatingsexamen 2.0' te lanceren", klinkt het verder in het persbericht. "We nemen nu de digitale horde. Vroeg of laat was een modernisering toch aan de orde geweest en we grijpen de kans om nu een grote vormelijke hervorming door te voeren."Wat met de te kennen leerstof? Lessen werden opgeschort, bepaalde elementen worden in vele secundaire scholen pas op het einde van het zesde middelbaar behandeld. De examencommissie laat weten dat de leerstof van het onderdeel KIW (Kennis en Inzicht in de Wetenschappen) "licht aangepast" wordt, maar dat deze aanpassing geen impact zal hebben op de moeilijkheidsgraad van het examen. "Op die manier willen we eindeloze discussies of zelfs juridische procedures over het examen vermijden", aldus de minister.Volgend academiejaar (2020-2021) zullen 1.276 studenten kunnen starten aan de opleiding geneeskunde, en 180 studenten aan de opleiding tandheelkunde. De federale quota voorzagen 929 kandidaat-artsen en 136 kandidaat-tandartsen, maar de Vlaamse regering verhoogde dit quotum.(*) Dit is mogelijk tot 15 mei.Kandidaat-deelnemers kunnen zich nog tot 15 mei 2020 inschrijven voor het toelatingsexamen arts of tandarts. Meer informatie over de inschrijvingsmodaliteiten, het aangepaste leerstofoverzicht, oefenexamens, enz. is te vinden op de website toelatingsexamenartstandarts.be.