Met de verkiezing van Donald Trump tot president maakte een nieuw begrip - eigenlijk zo oud als de straat - zijn intrede: fake news. Toegepast op onze gezondheidszorg illustreert de cover waartoe dat kan leiden. Ludiek en er soms wat over verbleken deze titels helaas bij de jongste strapatsen van de Amerikaanse president: een verbod op het gebruik van de woorden foetus, transgender, evidence-based enzoverder. Bittere ernst. Krantentitels vormen overigens de rode draad doorheen deze krant: de essentie van het afgelopen jaar in de gezondheidszorg vatten we per kwartaal samen. Diepte-interviews brengen we eveneens. De actualiteit van de afgelopen maanden - en allicht van een groot deel van 2018 - werd en wordt beheerst door Catalonië. Na Puigdemont is de bekendste Catalaan van ons land allicht cardiologie-professor Pedro Brugada. Een fan van onafhankelijkheid is hij zeker niet maar in een spraakmakend vraaggesprek spaart hij ook Spanje en Europa niet.

Eerder bracht Artsenkrant al een dubbelinterview met Peter Degadt en Margot Cloet, respectievelijk de voormalige en de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. Voor het eerst treedt Cloet nu solo in haar nieuwe functie voor het voetlicht. Ze staat haar mannetje, zoveel is duidelijk.

Nogmaals girl power en andermaal een primeur, daarvoor zakten we af naar Gent. In 2017 ging de bekende - sommigen zeggen beruchte - professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer op emeritaat. Ann De Sutter heeft de lastige taak hem op te volgen. We brengen het eerste uitgebreide interview met haar. De rode lijn, startend bij Karel Vuylsteek gaande over Jan De Maeseneer en anderen, blijft het sociale gelaat van de geneeskunde. Ook prof. De Sutter toont zich bezorgd over toegankelijkheid en billijkheid. Over een andere boeg gooien we het met het letterwoord GDPR - de Europese privacy-richtlijn. We worden ermee om de oren geslagen. Op 25 mei 2018 treedt ze in werking en ook in de gezondheidszorg zijn de gevolgen verstrekkend. Enkele experten lichten alvast een tipje van de sluier.

Bij de culturele hoofdsteden van Europa in 2018 en bij ander lekkers staan we stil in de cultuurpagina's. De vaste columnisten en de eindejaarsvraagjes mochten uiteraard evenmin ontbreken in deze editie. Een vleugje humor: de Ig-prijzen en ander vederlicht - maar wel peer reviewed - medisch-wetenschappelijk nieuws uit het afgelopen jaar leest u in de rubriek 'medisch'. En we eindigen zoals we begonnen: ludiek. Het laatste woord is aan u, trouwe lezer van Artsenkrant. De vele anekdotes uit de dagelijkse medische praktijk leverden twee winnaars op. Beiden kunnen weldra uitpakken met een authentieke Kim. Een bloemlezing uit de ingezonden edities sieren de allerlaatste pagina van deze allerlaatste editie van 2017. Veel leesgenot, fijne feesten en een schitterend en gezond 2018. Ad multos annos!

De eerste Artsenkrant van 2018 verschijnt op 12 januari. Alle nieuws uit de gezondheidszorg - bijvoorbeeld het nieuwe akkoord artsen-ziekenfondsen en de reacties daarop - kan u intussen blijven volgen op www.artsenkrant.com.

Met de verkiezing van Donald Trump tot president maakte een nieuw begrip - eigenlijk zo oud als de straat - zijn intrede: fake news. Toegepast op onze gezondheidszorg illustreert de cover waartoe dat kan leiden. Ludiek en er soms wat over verbleken deze titels helaas bij de jongste strapatsen van de Amerikaanse president: een verbod op het gebruik van de woorden foetus, transgender, evidence-based enzoverder. Bittere ernst. Krantentitels vormen overigens de rode draad doorheen deze krant: de essentie van het afgelopen jaar in de gezondheidszorg vatten we per kwartaal samen. Diepte-interviews brengen we eveneens. De actualiteit van de afgelopen maanden - en allicht van een groot deel van 2018 - werd en wordt beheerst door Catalonië. Na Puigdemont is de bekendste Catalaan van ons land allicht cardiologie-professor Pedro Brugada. Een fan van onafhankelijkheid is hij zeker niet maar in een spraakmakend vraaggesprek spaart hij ook Spanje en Europa niet.Eerder bracht Artsenkrant al een dubbelinterview met Peter Degadt en Margot Cloet, respectievelijk de voormalige en de nieuwe gedelegeerd bestuurder van Zorgnet-Icuro. Voor het eerst treedt Cloet nu solo in haar nieuwe functie voor het voetlicht. Ze staat haar mannetje, zoveel is duidelijk.Nogmaals girl power en andermaal een primeur, daarvoor zakten we af naar Gent. In 2017 ging de bekende - sommigen zeggen beruchte - professor huisartsgeneeskunde Jan De Maeseneer op emeritaat. Ann De Sutter heeft de lastige taak hem op te volgen. We brengen het eerste uitgebreide interview met haar. De rode lijn, startend bij Karel Vuylsteek gaande over Jan De Maeseneer en anderen, blijft het sociale gelaat van de geneeskunde. Ook prof. De Sutter toont zich bezorgd over toegankelijkheid en billijkheid. Over een andere boeg gooien we het met het letterwoord GDPR - de Europese privacy-richtlijn. We worden ermee om de oren geslagen. Op 25 mei 2018 treedt ze in werking en ook in de gezondheidszorg zijn de gevolgen verstrekkend. Enkele experten lichten alvast een tipje van de sluier.Bij de culturele hoofdsteden van Europa in 2018 en bij ander lekkers staan we stil in de cultuurpagina's. De vaste columnisten en de eindejaarsvraagjes mochten uiteraard evenmin ontbreken in deze editie. Een vleugje humor: de Ig-prijzen en ander vederlicht - maar wel peer reviewed - medisch-wetenschappelijk nieuws uit het afgelopen jaar leest u in de rubriek 'medisch'. En we eindigen zoals we begonnen: ludiek. Het laatste woord is aan u, trouwe lezer van Artsenkrant. De vele anekdotes uit de dagelijkse medische praktijk leverden twee winnaars op. Beiden kunnen weldra uitpakken met een authentieke Kim. Een bloemlezing uit de ingezonden edities sieren de allerlaatste pagina van deze allerlaatste editie van 2017. Veel leesgenot, fijne feesten en een schitterend en gezond 2018. Ad multos annos!