Dat schrijft legeneraliste.fr. De griepvaccinatiecampagne 2018-2019 loopt in principe tot eind januari, maar steeds meer apotheken ondervinden bevoorradingsproblemen. De meeste beschikbare vaccins voor dit seizoen zijn al afgeleverd, laten de bevoegde instanties weten.

Lagere drempel

Het tekort is voornamelijk het gevolg van de sterk gestegen vraag. Informatiecampagnes en een charter waarmee zorgverstrekkers zich engageren om zich te laten inenten, hebben hun vruchten afgeworpen. Komt daar nog bij dat de drempel voor vaccinatie bij onze zuiderburen lager ligt doordat officina-apothekers die daartoe zijn opgeleid in welbepaalde omstandigheden ook het griepvaccin mogen toedienen. Vorig jaar maakte Frankrijk een zware, langdurige griepepidemie mee, wat wellicht ook meespeelt in de grotere vraag naar vaccinatie dit seizoen. Tot nog toe lieten al meer personen uit de risicogroepen zich inenten dan tijdens de volledige vaccinatieperiode vorig jaar.

Extra doses

Op deze gunstige evolutie werd overigens wel geanticipeerd: ten opzichte van vorig jaar werden 10% bijkomende vaccindoses besteld in de handel gebracht. Maar dat volstaat dus blijkbaar niet. De overheid bekijkt nu met de firma's in kwestie of er bijkomende vaccins kunnen vrijgemaakt worden voor de Franse markt.

Dat schrijft legeneraliste.fr. De griepvaccinatiecampagne 2018-2019 loopt in principe tot eind januari, maar steeds meer apotheken ondervinden bevoorradingsproblemen. De meeste beschikbare vaccins voor dit seizoen zijn al afgeleverd, laten de bevoegde instanties weten.Lagere drempelHet tekort is voornamelijk het gevolg van de sterk gestegen vraag. Informatiecampagnes en een charter waarmee zorgverstrekkers zich engageren om zich te laten inenten, hebben hun vruchten afgeworpen. Komt daar nog bij dat de drempel voor vaccinatie bij onze zuiderburen lager ligt doordat officina-apothekers die daartoe zijn opgeleid in welbepaalde omstandigheden ook het griepvaccin mogen toedienen. Vorig jaar maakte Frankrijk een zware, langdurige griepepidemie mee, wat wellicht ook meespeelt in de grotere vraag naar vaccinatie dit seizoen. Tot nog toe lieten al meer personen uit de risicogroepen zich inenten dan tijdens de volledige vaccinatieperiode vorig jaar.Extra dosesOp deze gunstige evolutie werd overigens wel geanticipeerd: ten opzichte van vorig jaar werden 10% bijkomende vaccindoses besteld in de handel gebracht. Maar dat volstaat dus blijkbaar niet. De overheid bekijkt nu met de firma's in kwestie of er bijkomende vaccins kunnen vrijgemaakt worden voor de Franse markt.