De partners van het imec.icon, zoals het consortium heet, creëerden een app die gepersonaliseerd advies geeft aan mensen met overgewicht. De app houdt rekening met verschillende gewichtsbepalende factoren, zoals de hoeveelheid lichaamsbeweging en gedragspatronen van de gebruiker. "Daarmee onderscheidt deze app zich van bestaande mHealth-toepassingen die doorgaans maar een parameter als input gebruiken", klinkt het.

Het project werd b-SLIM gedoopt en doet onderzoek naar de effectiviteit van de zogenaamde 'digitale coach'.

Gebruikerstesten met 120 proefpersonen tonen aan dat de digitale benadering wel degelijk tot gewichtsverlies leidt: de app-gebruikers verloren gemiddeld 3 tot 3,5kg over een periode van drie maanden. Daarmee zouden ze een even goed resultaat behalen als de groep die enkel een diëtist of bewegingscoach raadpleegde.

"En gebruikers die naast de app ook een expert voor persoonlijk advies zagen, behaalden zelfs nog betere resultaten", voegt projectleider Steven De Peuter (BrandNewHealth) toe. Die combinatie wordt ook wel 'blended care' genoemd.

De partners van het imec.icon, zoals het consortium heet, creëerden een app die gepersonaliseerd advies geeft aan mensen met overgewicht. De app houdt rekening met verschillende gewichtsbepalende factoren, zoals de hoeveelheid lichaamsbeweging en gedragspatronen van de gebruiker. "Daarmee onderscheidt deze app zich van bestaande mHealth-toepassingen die doorgaans maar een parameter als input gebruiken", klinkt het. Het project werd b-SLIM gedoopt en doet onderzoek naar de effectiviteit van de zogenaamde 'digitale coach'.Gebruikerstesten met 120 proefpersonen tonen aan dat de digitale benadering wel degelijk tot gewichtsverlies leidt: de app-gebruikers verloren gemiddeld 3 tot 3,5kg over een periode van drie maanden. Daarmee zouden ze een even goed resultaat behalen als de groep die enkel een diëtist of bewegingscoach raadpleegde."En gebruikers die naast de app ook een expert voor persoonlijk advies zagen, behaalden zelfs nog betere resultaten", voegt projectleider Steven De Peuter (BrandNewHealth) toe. Die combinatie wordt ook wel 'blended care' genoemd.