Meer dan duizend patiënten werden gevraagd naar de kwaliteit van hun herstel en de mate van pijn die ze ervaarden vier dagen na een dagbehandeling. Meer dan duizend patiënten werden gevraagd naar de kwaliteit van hun herstel en de mate van pijn die ze ervaarden vier dagen na een dagbehandeling. Slechts 17 procent van de patiënten blijkt vier dagen na een ingreep in het dagziekenhuis al goed hersteld. Bijna de helft van de patiënten ervaart in het algemeen een slecht herstel.

De resultaten variëren naargelang het type operatie. Slechts een minderheid van de patiënten blijkt na het verwijderen van de galblaas of arthroscopie van de knie goed hersteld te zijn tegen dag vier. Ook een schouderoperatie of een op het eerste gezicht eenvoudige ingreep zoals het verwijderen van schroeven en plaatjes hebben vaak een slecht herstel tot gevolg. Een kijkoperatie in bijvoorbeeld de keel of de baarmoeder blijkt voor patiënten dan weer beter mee te vallen.

Meer dan 55% van de patiënten rapporteerde vier dagen na de dagbehandeling tevens matige of hevige pijn, ondanks het feit dat ze een medicatievoorschrift kregen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat bijna een op de drie patiënten hun pijnstillers niet volgens voorschrift neemt. Sommigen verzuimen de medicatie, zoals paracetamol, tramadol en/of ibuprofen, zelfs volledig te nemen.

"Een reden om de kwaliteit van herstel en pijnbestrijding na dagchirurgie te verbeteren", zegt dr. Stessel. De anesthesist ontwikkelde een model om te voorspellen welke patiënten de grootste kans lopen op matige tot hevige pijn.

Daarnaast moeten extra maatregelen verbetering brengen, zoals meer contactmomenten of hulpmiddelen bij het slikken van pijnmedicatie. Ook de pijnmedicatie zelf wordt tegen het licht gehouden. "De gouden standaard is nu een combinatie van paracetamol en ontstekingsremmers, zoals ibuprofen. Vanwege eventuele bijwerkingen van laatstgenoemde middel is dit niet de meest ideale combinatie. We zoeken nu naar betere alternatieven."

Bron: https://www.mumc.nl.

Meer dan duizend patiënten werden gevraagd naar de kwaliteit van hun herstel en de mate van pijn die ze ervaarden vier dagen na een dagbehandeling. Meer dan duizend patiënten werden gevraagd naar de kwaliteit van hun herstel en de mate van pijn die ze ervaarden vier dagen na een dagbehandeling. Slechts 17 procent van de patiënten blijkt vier dagen na een ingreep in het dagziekenhuis al goed hersteld. Bijna de helft van de patiënten ervaart in het algemeen een slecht herstel. De resultaten variëren naargelang het type operatie. Slechts een minderheid van de patiënten blijkt na het verwijderen van de galblaas of arthroscopie van de knie goed hersteld te zijn tegen dag vier. Ook een schouderoperatie of een op het eerste gezicht eenvoudige ingreep zoals het verwijderen van schroeven en plaatjes hebben vaak een slecht herstel tot gevolg. Een kijkoperatie in bijvoorbeeld de keel of de baarmoeder blijkt voor patiënten dan weer beter mee te vallen.Meer dan 55% van de patiënten rapporteerde vier dagen na de dagbehandeling tevens matige of hevige pijn, ondanks het feit dat ze een medicatievoorschrift kregen. Uit het onderzoek blijkt dan ook dat bijna een op de drie patiënten hun pijnstillers niet volgens voorschrift neemt. Sommigen verzuimen de medicatie, zoals paracetamol, tramadol en/of ibuprofen, zelfs volledig te nemen."Een reden om de kwaliteit van herstel en pijnbestrijding na dagchirurgie te verbeteren", zegt dr. Stessel. De anesthesist ontwikkelde een model om te voorspellen welke patiënten de grootste kans lopen op matige tot hevige pijn.Daarnaast moeten extra maatregelen verbetering brengen, zoals meer contactmomenten of hulpmiddelen bij het slikken van pijnmedicatie. Ook de pijnmedicatie zelf wordt tegen het licht gehouden. "De gouden standaard is nu een combinatie van paracetamol en ontstekingsremmers, zoals ibuprofen. Vanwege eventuele bijwerkingen van laatstgenoemde middel is dit niet de meest ideale combinatie. We zoeken nu naar betere alternatieven."Bron: https://www.mumc.nl.