De studenten volgden een hele week lang workshops over onder meer design thinking, fast prototyping, business modelling en elevator pitching. Dat leverde uiteenlopende eindproducten op. Zo bericht vrt nws, dat het event bezocht, over een slimme pillendoos die via een app in de gaten houdt wanneer je je pillen vergeet te nemen en je daarvoor waarschuwt. Een ander groepje ontwikkelde dan weer een eenvoudig toestel met een knop waarop de patiënt moet drukken als hij of zij pijn heeft. Op die manier kan de behandeld arts dit in het oog houden.

Nog een andere groep bedacht dan weer een variatie op Bingli, de bestaande Belgische app die toelaat het doktersconsult aan de hand van een digitale vragenlijst voor te bereiden. Maar omdat niet iedereen digitaal even sterk is, bedachten studenten 'Ringli': een dienst die een patiënt opbelt voor de consultatie, om zowel de patiënt als de dokter te helpen voorbereiden.

In totaal dachten zo'n 40 teams mee aan een oplossing. Op het einde van de week ging het team dat het toestel om pijn te registreren (Dolox) ontwikkelde, naar huis met de jury- én publieksprijs. "Het is bedoeld voor technologisch ongeletterde ouderen die lichamelijke pijn hebben maar geestelijk gezond zijn", zo legt het team het uit aan vrt nws.

De 'maakmarathon' is een initiatief van Comon, een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook.

Dit jaar werkt Comon rond de 'toekomst van gezondheid'. Burgers konden uitdagingen insturen. Dit jaar is de gekozen uitdaging: hoe maken we zorg verstaanbaar voor alle Gentenaars?

De idee achter deze uitdaging komt van de Gentse gynaecologe Leyla Yüksel. Zij houdt een pleidooi om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door je als arts meer verstaanbaar te maken naar je patiënt, staat op de website van Comon.

Aan de hand van verschillende 'experimenten', zoals de Maakmarathon, willen de initiatiefnemers ideeën en oplossingen tot rijping laten komen.

De studenten volgden een hele week lang workshops over onder meer design thinking, fast prototyping, business modelling en elevator pitching. Dat leverde uiteenlopende eindproducten op. Zo bericht vrt nws, dat het event bezocht, over een slimme pillendoos die via een app in de gaten houdt wanneer je je pillen vergeet te nemen en je daarvoor waarschuwt. Een ander groepje ontwikkelde dan weer een eenvoudig toestel met een knop waarop de patiënt moet drukken als hij of zij pijn heeft. Op die manier kan de behandeld arts dit in het oog houden.Nog een andere groep bedacht dan weer een variatie op Bingli, de bestaande Belgische app die toelaat het doktersconsult aan de hand van een digitale vragenlijst voor te bereiden. Maar omdat niet iedereen digitaal even sterk is, bedachten studenten 'Ringli': een dienst die een patiënt opbelt voor de consultatie, om zowel de patiënt als de dokter te helpen voorbereiden.In totaal dachten zo'n 40 teams mee aan een oplossing. Op het einde van de week ging het team dat het toestel om pijn te registreren (Dolox) ontwikkelde, naar huis met de jury- én publieksprijs. "Het is bedoeld voor technologisch ongeletterde ouderen die lichamelijke pijn hebben maar geestelijk gezond zijn", zo legt het team het uit aan vrt nws.De 'maakmarathon' is een initiatief van Comon, een collectief van wetenschappers, technologen en creatievelingen van Stad Gent, imec, Universiteit Gent en Bibliotheek De Krook.Dit jaar werkt Comon rond de 'toekomst van gezondheid'. Burgers konden uitdagingen insturen. Dit jaar is de gekozen uitdaging: hoe maken we zorg verstaanbaar voor alle Gentenaars?De idee achter deze uitdaging komt van de Gentse gynaecologe Leyla Yüksel. Zij houdt een pleidooi om de kwaliteit van de zorg te verbeteren door je als arts meer verstaanbaar te maken naar je patiënt, staat op de website van Comon.Aan de hand van verschillende 'experimenten', zoals de Maakmarathon, willen de initiatiefnemers ideeën en oplossingen tot rijping laten komen.