Waar kunnen artsen-specialisten in opleiding terecht in geval van stress, tekens van burn-out en andere mentale kwetsbaarheden? Vaso, de Vlaamse vereniging voor Arts-Specialisten in Opleiding, goot de verschillende hupverleningsopties in een overzichtelijk schema.
"We merken dat ASO's niet altijd weten waar ze terecht kunnen wanneer ze met stress en andere mentale moeilijkheden worstelen", zegt Cynthia D'Hondt toe, vicevoorzitter van Vaso.
Uit de 'flowchart mentaal welzijn' kan de arts-specialist in opleiding afleiden met welk 'soort' probleem (mentaal en/of structureel) hij of zij te maken heeft en wat de ernst ervan is. Afhankelijk daarvan worden enkele hulpbronnen aangereikt waarop de aso beroep kan doen.
Het schema maakt deel uit van een nieuwe, aparte pagina op de website van Vaso (vaso.be) die helemaal in het teken staat van het bevorderen van het mentale welzijn van de arts-specialist in opleiding.
Naast de flowchart deelt Vaso ook informatie over mogelijke symptomen van burn-out en de aanloop ernaar, evenals tips en tricks rond het voorkomen van burn-out en zelfzorg in het algemeen. Ook onderwerpen als depressie en middelengebruik komen aan bod.
Taboe
De webpagina en flowchart zijn een initiatief van Vaso om het thema mentaal welzijn meer in de kijker te zetten onder hun collega-specialisten in opleiding. "De laatste maanden en jaren kwamen ons steeds meer verhalen ter ore over artsen in opleiding die uitvallen in het kader van een burn-out of hun opleiding stopzetten omwille van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden en een te grote werkdruk", vertelt Cynthia D'Hondt.
Uit een bevraging van Artsenkrant eerder dit jaar blijkt dat 58,6% van de arts-specialisten in opleiding voldoet aan de criteria voor burn-out.
Maar volgens Vaso is er sprake van een taboe rond het spreken over de eigen mentale toestand. "Niemand wil als 'zwak' aanzien worden, en dit geldt zeker voor artsen in opleiding, op wie een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot de patiëntenzorg rust. Bovendien wachten zij jaarlijks vol spanning op hun beoordeling", kadert Aline Delva, Vaso-bestuurslid.
Om dit taboe te helpen doorbreken, werkt Vaso onder andere al samen met hulporganisaties Arts In Nood en Doctors4Doctors. Eerder dit jaar organiseerde Vaso in samenwerking met de VVAP (Vlaamse Vereniging voor Assistenten Psychiatrie) een webinar rond 'zelfzorg voor de aso'.
"We merken dat ASO's niet altijd weten waar ze terecht kunnen wanneer ze met stress en andere mentale moeilijkheden worstelen", zegt Cynthia D'Hondt toe, vicevoorzitter van Vaso.Uit de 'flowchart mentaal welzijn' kan de arts-specialist in opleiding afleiden met welk 'soort' probleem (mentaal en/of structureel) hij of zij te maken heeft en wat de ernst ervan is. Afhankelijk daarvan worden enkele hulpbronnen aangereikt waarop de aso beroep kan doen.Het schema maakt deel uit van een nieuwe, aparte pagina op de website van Vaso (vaso.be) die helemaal in het teken staat van het bevorderen van het mentale welzijn van de arts-specialist in opleiding. Naast de flowchart deelt Vaso ook informatie over mogelijke symptomen van burn-out en de aanloop ernaar, evenals tips en tricks rond het voorkomen van burn-out en zelfzorg in het algemeen. Ook onderwerpen als depressie en middelengebruik komen aan bod.TaboeDe webpagina en flowchart zijn een initiatief van Vaso om het thema mentaal welzijn meer in de kijker te zetten onder hun collega-specialisten in opleiding. "De laatste maanden en jaren kwamen ons steeds meer verhalen ter ore over artsen in opleiding die uitvallen in het kader van een burn-out of hun opleiding stopzetten omwille van de erbarmelijke arbeidsomstandigheden en een te grote werkdruk", vertelt Cynthia D'Hondt. Uit een bevraging van Artsenkrant eerder dit jaar blijkt dat 58,6% van de arts-specialisten in opleiding voldoet aan de criteria voor burn-out.Maar volgens Vaso is er sprake van een taboe rond het spreken over de eigen mentale toestand. "Niemand wil als 'zwak' aanzien worden, en dit geldt zeker voor artsen in opleiding, op wie een grote verantwoordelijkheid met betrekking tot de patiëntenzorg rust. Bovendien wachten zij jaarlijks vol spanning op hun beoordeling", kadert Aline Delva, Vaso-bestuurslid.Om dit taboe te helpen doorbreken, werkt Vaso onder andere al samen met hulporganisaties Arts In Nood en Doctors4Doctors. Eerder dit jaar organiseerde Vaso in samenwerking met de VVAP (Vlaamse Vereniging voor Assistenten Psychiatrie) een webinar rond 'zelfzorg voor de aso'.