Lange tijd heb ik geaarzeld om een opinieartikel te schrijven naar aanleiding van het interview met Philip Nitschke aka Dr. Death in DM Zeno van zaterdag 4 augustus 2023. De collega is wereldwijd niet zozeer beroemd dan wel berucht.

In 2006 publiceerde hij The Peaceful Pill Handbook. Van een eufemisme gesproken. Hij beschrijft zeer gedetailleerd tientallen manieren om zelfmoord te plegen. Het Middel X is er slechts één van.

Zijn hebbeding is de Sarco Pod, een capsule waarin mensen kunnen gaan liggen, op een knop duwen en stikstofgas komt binnen. Pijnloze dood binnen de vijf à tien minuten - naar zijn zeggen. Hij wil het zelf uitproberen 'om te voelen of dat gas niet te koud is'. 'Ik neem een zuurstofmasker mee' stelt hij zijn vrouw gerust.

De vraag 'Wat beweegt een arts om zover te gaan?' bleef door mijn hoofd spelen. Uiteindelijk is de idee dat dr. Nitschke niet zozeer grenzen verlegt dan wel grenzen overschrijdt de reden van mijn reactie.

Waar komt zijn gedachtegang uiteindelijk op neer? Iedereen die euthanasie wil, moet dit kunnen zelf uitvoeren, wat hun motivatie ook mag zijn, en dient de middelen om uit het leven te stappen ter beschikking te hebben. Er is een keuze aan mogelijkheden, 'kiest u maar'. We leven tenslotte in een consumentenmaatschappij.

Wat is de uiteindelijke kerngedachte in de redenering van deze collega? Een mens is een autonoom wezen, alles staat en valt daar mee. Hij of zij beslist zelf, niemand anders moet er zich mee moeien. We leven tenslotte in de eenentwintigste eeuw, we hebben ons na eeuwenlange afhankelijkheid van gezag en instanties bevrijd.

Met recht en reden wordt hij Dr. Death genoemd

Wat is de olifant in de kamer? Simpelweg, absolute autonomie bestaat niet. Het is een illusie van de zuiverste soort. Niemand, maar dan ook niemand kan enkel op zijn eigen leven en de ander niet nodig hebben. Tenzij je in een totaal isolement wil geraken en je je eigen dood wenst.

Het is al zoveel gezegd, herhaald en bevestigd. Als er één ding duidelijk is door de coronacrisis dan is het de noodzakelijkheid aan verbinding wat samenwerking en vooral samen leven mogelijk maakt. Laten we ook even onze Westerse hoogmoed varen en luisteren naar de wijsheid van de Afrikaanse Ubuntufilosofie: 'I am because we are', ik ben omdat we zijn.

En dan is er de vlag van de autonomie waar euthanasie voorstanders mee zwaaien. Waarbij ze wellicht de desastreuze gevolgen van deze visie en missie niet beseffen. Totale autonomie heeft anderen niet nodig. Familie dient niet ingelicht te worden, zelfs de euthanasiewet laat dit toe. Een tweede of derde arts dient betrokken te worden, maar de arts die de beslissing neemt, is niet verplicht er rekening mee te houden. Maar absolute autonomie houdt in dat ook deze arts buiten spel wordt gezet.

Het 'levenswerk' van Philip Nitschke is een symptoom hiervan - waarbij hij de marktwaarde van deze dodelijke illusie beseft. Het resultaat is letterlijk en figuurlijk een dodelijk cocktail. Met recht en reden wordt hij Dr. Death genoemd.

Lange tijd heb ik geaarzeld om een opinieartikel te schrijven naar aanleiding van het interview met Philip Nitschke aka Dr. Death in DM Zeno van zaterdag 4 augustus 2023. De collega is wereldwijd niet zozeer beroemd dan wel berucht. In 2006 publiceerde hij The Peaceful Pill Handbook. Van een eufemisme gesproken. Hij beschrijft zeer gedetailleerd tientallen manieren om zelfmoord te plegen. Het Middel X is er slechts één van. Zijn hebbeding is de Sarco Pod, een capsule waarin mensen kunnen gaan liggen, op een knop duwen en stikstofgas komt binnen. Pijnloze dood binnen de vijf à tien minuten - naar zijn zeggen. Hij wil het zelf uitproberen 'om te voelen of dat gas niet te koud is'. 'Ik neem een zuurstofmasker mee' stelt hij zijn vrouw gerust. De vraag 'Wat beweegt een arts om zover te gaan?' bleef door mijn hoofd spelen. Uiteindelijk is de idee dat dr. Nitschke niet zozeer grenzen verlegt dan wel grenzen overschrijdt de reden van mijn reactie.Waar komt zijn gedachtegang uiteindelijk op neer? Iedereen die euthanasie wil, moet dit kunnen zelf uitvoeren, wat hun motivatie ook mag zijn, en dient de middelen om uit het leven te stappen ter beschikking te hebben. Er is een keuze aan mogelijkheden, 'kiest u maar'. We leven tenslotte in een consumentenmaatschappij. Wat is de uiteindelijke kerngedachte in de redenering van deze collega? Een mens is een autonoom wezen, alles staat en valt daar mee. Hij of zij beslist zelf, niemand anders moet er zich mee moeien. We leven tenslotte in de eenentwintigste eeuw, we hebben ons na eeuwenlange afhankelijkheid van gezag en instanties bevrijd.Wat is de olifant in de kamer? Simpelweg, absolute autonomie bestaat niet. Het is een illusie van de zuiverste soort. Niemand, maar dan ook niemand kan enkel op zijn eigen leven en de ander niet nodig hebben. Tenzij je in een totaal isolement wil geraken en je je eigen dood wenst. Het is al zoveel gezegd, herhaald en bevestigd. Als er één ding duidelijk is door de coronacrisis dan is het de noodzakelijkheid aan verbinding wat samenwerking en vooral samen leven mogelijk maakt. Laten we ook even onze Westerse hoogmoed varen en luisteren naar de wijsheid van de Afrikaanse Ubuntufilosofie: 'I am because we are', ik ben omdat we zijn.En dan is er de vlag van de autonomie waar euthanasie voorstanders mee zwaaien. Waarbij ze wellicht de desastreuze gevolgen van deze visie en missie niet beseffen. Totale autonomie heeft anderen niet nodig. Familie dient niet ingelicht te worden, zelfs de euthanasiewet laat dit toe. Een tweede of derde arts dient betrokken te worden, maar de arts die de beslissing neemt, is niet verplicht er rekening mee te houden. Maar absolute autonomie houdt in dat ook deze arts buiten spel wordt gezet.Het 'levenswerk' van Philip Nitschke is een symptoom hiervan - waarbij hij de marktwaarde van deze dodelijke illusie beseft. Het resultaat is letterlijk en figuurlijk een dodelijk cocktail. Met recht en reden wordt hij Dr. Death genoemd.