Elk jaar zet Artsenkrant een huisarts in opleiding in de bloemetjes. In een eerste fase nomineert het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) vijf Haio's. De portretten en het werk van deze pas afgestudeerde dokters verschijnen in vijf opeenvolgende edities van Artsenkrant. Uiteindelijk krijgen de lezers het laatste woord, zij mogen stemmen. Wie de meeste stemmen haalt wint de Prijs van de Jonge Huisarts.

Actueel thema

Dit jaar wint dokter Sofie De Smet. Zij studeerde af als huisarts aan de UGent en werkt nu in West-Vlaanderen. Het thema van haar scriptie is erg actueel. Steeds meer mensen ondergaan immers een bariatrische operatie. Volgens Riziv-gegevens gebeuren er in België elk jaar meer dan 10.000 ingrepen omdat ernstig overgewicht de levenskwaliteit en -verwachting vermindert. De follow up gebeurt niet enkel door de chirurg, maar door een multidisciplinair team waarin de huisarts een belangrijke rol speelt. Hoe dat correct moet gebeuren, is echter niet altijd duidelijk.

Sofie De Smet ging aan de hand van kwalitatief onderzoek na wat de noden zijn van de huisarts bij de begeleiding. Hiervoor raadpleegde ze eerst richtlijnen en literatuur om zo nieuwe praktijkgerichte aanbevelingen te kunnen formuleren met een bijbehorende praktijktool. Deze werden getoetst in de praktijk naar bruikbaarheid aan de hand van focus groepsgesprekken op de eigen Haio-werkplek en bij collega Haio's.

Richtlijnen

De richtlijn die dokter De Smet uitwerkte, beveelt levenslange multivitaminen suppletie na gastric bypass sterk aan. Over de precieze dosering bestaat nog discussie maar het best mogelijke advies is momenteel een suppletie met 2 mg koper per dag, met 200 mg ijzersulfaat, 800 mg calcium en 20 microgram vitamine D. Vitamine B12 wordt meestal als driemaandelijkse intramusculaire injectie van 1 mg hydroxycobalamine gegeven. Orale suppletie met vitamine B12 is ook een optie, indien de absorptie voldoende is. Huisartsen geven dan best de hoge doses van cyanocobalamine (1 à 2 mg per dag). Ook aanbevolen wordt om jaarlijks minimum een gerichte biochemische controle uit te voeren. Bepaling van compleet bloedbeeld, nierfunctie, electrolieten, leverfunctie, ferritine, foliumzuur, calcium, vitamine D en PTH is wenselijk.

Alcohol

NSAID's dienen vermeden te worden gezien de anastomosen gemaakt bij gastric bypass erg gevoelig zijn voor ulceraties. Na bariatrische chirurgie zouden patiënten amper of geen alcohol mogen drinken gezien de alcoholinname een veel snellere en hogere piek geeft in het bloed. De veranderingen in het alcoholmetabolisme zorgen voor een sterk beloningseffect bij de patiënt en maken hem dus ook vatbaarder voor alcoholafhankelijkheid. Huisartsen weten dit best zodat ze hun obese patiënten goed kunnen informeren.

Vandaag op de familiedag van Domus Medica werd de prijs ter waarde van 2.500 euro -geschonken door Rode Kruis Vlaanderen- uitgereikt.

Elk jaar zet Artsenkrant een huisarts in opleiding in de bloemetjes. In een eerste fase nomineert het Interuniversitair Centrum voor de Huisartsenopleiding (ICHO) vijf Haio's. De portretten en het werk van deze pas afgestudeerde dokters verschijnen in vijf opeenvolgende edities van Artsenkrant. Uiteindelijk krijgen de lezers het laatste woord, zij mogen stemmen. Wie de meeste stemmen haalt wint de Prijs van de Jonge Huisarts. Dit jaar wint dokter Sofie De Smet. Zij studeerde af als huisarts aan de UGent en werkt nu in West-Vlaanderen. Het thema van haar scriptie is erg actueel. Steeds meer mensen ondergaan immers een bariatrische operatie. Volgens Riziv-gegevens gebeuren er in België elk jaar meer dan 10.000 ingrepen omdat ernstig overgewicht de levenskwaliteit en -verwachting vermindert. De follow up gebeurt niet enkel door de chirurg, maar door een multidisciplinair team waarin de huisarts een belangrijke rol speelt. Hoe dat correct moet gebeuren, is echter niet altijd duidelijk.Sofie De Smet ging aan de hand van kwalitatief onderzoek na wat de noden zijn van de huisarts bij de begeleiding. Hiervoor raadpleegde ze eerst richtlijnen en literatuur om zo nieuwe praktijkgerichte aanbevelingen te kunnen formuleren met een bijbehorende praktijktool. Deze werden getoetst in de praktijk naar bruikbaarheid aan de hand van focus groepsgesprekken op de eigen Haio-werkplek en bij collega Haio's.De richtlijn die dokter De Smet uitwerkte, beveelt levenslange multivitaminen suppletie na gastric bypass sterk aan. Over de precieze dosering bestaat nog discussie maar het best mogelijke advies is momenteel een suppletie met 2 mg koper per dag, met 200 mg ijzersulfaat, 800 mg calcium en 20 microgram vitamine D. Vitamine B12 wordt meestal als driemaandelijkse intramusculaire injectie van 1 mg hydroxycobalamine gegeven. Orale suppletie met vitamine B12 is ook een optie, indien de absorptie voldoende is. Huisartsen geven dan best de hoge doses van cyanocobalamine (1 à 2 mg per dag). Ook aanbevolen wordt om jaarlijks minimum een gerichte biochemische controle uit te voeren. Bepaling van compleet bloedbeeld, nierfunctie, electrolieten, leverfunctie, ferritine, foliumzuur, calcium, vitamine D en PTH is wenselijk.NSAID's dienen vermeden te worden gezien de anastomosen gemaakt bij gastric bypass erg gevoelig zijn voor ulceraties. Na bariatrische chirurgie zouden patiënten amper of geen alcohol mogen drinken gezien de alcoholinname een veel snellere en hogere piek geeft in het bloed. De veranderingen in het alcoholmetabolisme zorgen voor een sterk beloningseffect bij de patiënt en maken hem dus ook vatbaarder voor alcoholafhankelijkheid. Huisartsen weten dit best zodat ze hun obese patiënten goed kunnen informeren.Vandaag op de familiedag van Domus Medica werd de prijs ter waarde van 2.500 euro -geschonken door Rode Kruis Vlaanderen- uitgereikt.