Finlandia (Sibelius, 1899)
Er zijn meerdere levensfilosofieën terug te vinden die hun oorsprong vinden in het Hoge Noorden. Eerst kwamen de Zweden op de proppen met 'lagom' (niet teveel, niet te weinig, precies goed, in balans), daarna de Danish Dynamite met 'hygge' (gezelligheid, knusheid, plezier, easy going). De IJslanders hebben dan weer de geyser, de 'viking clap', skyr en natuurlijk 'Þetta reddast' (alles komt goed, op het eind).
Nu is het aan Suomi - Finland want 'sisu' wordt meer en meer een hype bij goeroe's en coaches van diverse pluimage. Een Finse oorlogsfilm die de titel "Sisu" (2023) droeg, deed daar nog een schepje bovenop.
Sauna, Sibelius en Sisu, is de drievuldigheid die de Finnen steeds bij de gelukkigste volkeren ter wereld rangschikt in de jaarlijkse rankings van World Happiness Record van de Verenigde Naties.
Sisu staat voor veerkracht en interne kracht tegenover uitdagingen.
Sisu heeft geen goede, directe vertaling. Het wordt beschreven als een inherente karaktereigenschap, een deel van de cultuur en folklore van het Finse volk: "dat wat in je zit". Het begrip werd zeer populair in de twintiger en dertiger jaren van de vorige eeuw, voor en tijdens de Tweede Wereldoorlog met de nazi's op Fins grondgebied.
Sisu staat voor veerkracht en interne kracht tegenover uitdagingen. Maar andere facetten zijn: het hebben van ruggengraat (the guts), pit, weerstand, taaiheid, drive, hardheid, hardnekkigheid, weerstand, moed, zelfopoffering, vastberadenheid, doorzettingsvermogen, ... (Lucas & Buzzanel, Papers in Communication Studies, 2004; Lahti, International Journal of Wellbeing, 2019).
Sisu staat ook voor zorg dragen voor je mentale, fysieke en emotioneel welzijn. Verder zijn carpe diem, van het leven genieten, een open mind hebben en het volgen van eigen principes, allemaal facetten van sisu.
Het is het hebben van een daadkrachtige houding die je nodig hebt als je wordt geconfronteerd met grote tegenslagen. Ligt het omgaan met de zware omstandigheden tijdens de donkere en koude wintermaanden misschien aan de basis van sisu? Of was het toch de onophoudelijke onafhankelijkheidsstrijd tegen de Russen?