Een eerste vaststelling is dat alle drugs tijdens de hele crisis altijd beschikbaar zijn gebleven. Gebruikers kochten weliswaar grotere hoeveelheden dan voorheen, "mogelijk omdat de gelegenheid zich ertoe leende of mogelijk ook omdat ze een stock wilden aanleggen", zegt wetenschapper bij Sciensano Els Plettinckx.

Voor marihuana, cocaïne en amfetamines in poedervorm noteert Sciensano bijvoorbeeld een toename van de gemiddelde gekochte hoeveelheid sinds de eerste lockdown van respectievelijk 13%, 15% en 52%. Voor ecstasypillen is de gekochte hoeveelheid gedurende dezelfde periode met meer dan 30% afgenomen.

De impact van de pandemie en maatregelen op het druggebruik, is eerder gevarieerd, afhankelijk van de gebruikte substantie en het profiel van de gebruiker. Zo blijkt uit de resultaten dat niet-frequente gebruikers minder gebruikten tijdens de eerste lockdown terwijl het gebruik van de frequente gebruikers toenam. Maar dat enkele maanden later de frequentie van gebruik opnieuw is zoals vóór de pandemie.

In tegenstelling tot verwachtingen - gezien de opgelegde beperkingen in bewegingsvrijheid - steeg de aankoop van drugs via het internet of het darkweb niet gevoelig. "Het aantal respondenten dat aangeeft dat ze hun marihuana zelf kweken is daarentegen sterk toegenomen in de zes maanden na het begin van de eerste lockdown. Dit kunnen we zien als een manier om voor eigen gebruik minder afhankelijk te zijn van de markt."

In de periode tussen april en november 2020 organiseerde het programma Drugs van Sciensano reeds drie bevragingen naar het gebruik en aanbod van drugs tijdens de covid-19-pandemie in België.

Het programma is verantwoordelijk voor de ondersteuning van het Belgische drugbeleid en wil met de studie patronen in drugsgebruik beter begrijpen, alsook de situatie van personen die drugs gebruiken in België in een periode waarin zware maatregelen werden getroffen.

Deelnemen aan het onderzoek kan nog steeds.

Een eerste vaststelling is dat alle drugs tijdens de hele crisis altijd beschikbaar zijn gebleven. Gebruikers kochten weliswaar grotere hoeveelheden dan voorheen, "mogelijk omdat de gelegenheid zich ertoe leende of mogelijk ook omdat ze een stock wilden aanleggen", zegt wetenschapper bij Sciensano Els Plettinckx. Voor marihuana, cocaïne en amfetamines in poedervorm noteert Sciensano bijvoorbeeld een toename van de gemiddelde gekochte hoeveelheid sinds de eerste lockdown van respectievelijk 13%, 15% en 52%. Voor ecstasypillen is de gekochte hoeveelheid gedurende dezelfde periode met meer dan 30% afgenomen.De impact van de pandemie en maatregelen op het druggebruik, is eerder gevarieerd, afhankelijk van de gebruikte substantie en het profiel van de gebruiker. Zo blijkt uit de resultaten dat niet-frequente gebruikers minder gebruikten tijdens de eerste lockdown terwijl het gebruik van de frequente gebruikers toenam. Maar dat enkele maanden later de frequentie van gebruik opnieuw is zoals vóór de pandemie.In tegenstelling tot verwachtingen - gezien de opgelegde beperkingen in bewegingsvrijheid - steeg de aankoop van drugs via het internet of het darkweb niet gevoelig. "Het aantal respondenten dat aangeeft dat ze hun marihuana zelf kweken is daarentegen sterk toegenomen in de zes maanden na het begin van de eerste lockdown. Dit kunnen we zien als een manier om voor eigen gebruik minder afhankelijk te zijn van de markt."In de periode tussen april en november 2020 organiseerde het programma Drugs van Sciensano reeds drie bevragingen naar het gebruik en aanbod van drugs tijdens de covid-19-pandemie in België.Het programma is verantwoordelijk voor de ondersteuning van het Belgische drugbeleid en wil met de studie patronen in drugsgebruik beter begrijpen, alsook de situatie van personen die drugs gebruiken in België in een periode waarin zware maatregelen werden getroffen.Deelnemen aan het onderzoek kan nog steeds.