De enquête vond plaats tussen 3 en 11 december jl., de onderzoekers konden bijna 30.000 deelnemers overtuigen hun meningen te delen.

Daar de vaccinatie tegen covid-19 binnenkort van start zal, zowel in België als in andere Europese landen, lag de focus in de meest recente covid-19-gezondheidsenquête op vaccinatie.

Uit de antwoorden blijkt dat 6 op de 10 Belgen gevaccineerd willen worden wanneer het vaccin beschikbaar is. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van de vorige enquête. De belangrijkste motivatie: kunnen terugkeren naar het normale leven.

Sciensano stelt na de vorige enquête eveneens vast dat het aantal jongeren tussen 18 en 24 jaar dat zich wil laten vaccineren, sterk gestegen is, van 47% in september naar 62% in december.

Zo'n 15% van de bevolking wil niet gevaccineerd worden, 1 op 4 aarzelt nog. De belangrijkste redenen voor angst of twijfel blijken te maken te hebben met de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Ook het gebrek aan kennis over de effecten op lange termijn is een factor.

Scienano noteert nog dat "samen met de toename van het aantal Belgen dat zich wil laten vaccineren, het vertrouwen van de bevolking in de federale en regionale autoriteiten terug toe[neemt]". Het vertrouwen in de gezondheidszorg en wetenschappelijke instellingen is sinds het uitbreken van de pandemie groot gebleven.

Angst en depressie

Naast vaccinatie, peilde de gezondheidsenquête zoals de vorige keren ook naar de financiële toegankelijkheid van gezondheidszorgen, het naleven van de maatregelen en de geestelijke en sociale gezondheid van de Belgische bevolking.

"Door het monitoren van de geestelijke gezondheid sinds maart weten we dat angststoornissen fluctueren volgens de evolutie van het aantal covid-19-besmettingen. Depressieve stoornissen lijken dan weer de al dan niet beperkende maatregelen te volgen", zo stelt Sciensano vast.

De enquête vond plaats tussen 3 en 11 december jl., de onderzoekers konden bijna 30.000 deelnemers overtuigen hun meningen te delen. Daar de vaccinatie tegen covid-19 binnenkort van start zal, zowel in België als in andere Europese landen, lag de focus in de meest recente covid-19-gezondheidsenquête op vaccinatie.Uit de antwoorden blijkt dat 6 op de 10 Belgen gevaccineerd willen worden wanneer het vaccin beschikbaar is. Dat is een stijging van 10% ten opzichte van de vorige enquête. De belangrijkste motivatie: kunnen terugkeren naar het normale leven. Sciensano stelt na de vorige enquête eveneens vast dat het aantal jongeren tussen 18 en 24 jaar dat zich wil laten vaccineren, sterk gestegen is, van 47% in september naar 62% in december.Zo'n 15% van de bevolking wil niet gevaccineerd worden, 1 op 4 aarzelt nog. De belangrijkste redenen voor angst of twijfel blijken te maken te hebben met de mogelijke bijwerkingen van het vaccin. Ook het gebrek aan kennis over de effecten op lange termijn is een factor.Scienano noteert nog dat "samen met de toename van het aantal Belgen dat zich wil laten vaccineren, het vertrouwen van de bevolking in de federale en regionale autoriteiten terug toe[neemt]". Het vertrouwen in de gezondheidszorg en wetenschappelijke instellingen is sinds het uitbreken van de pandemie groot gebleven.Angst en depressieNaast vaccinatie, peilde de gezondheidsenquête zoals de vorige keren ook naar de financiële toegankelijkheid van gezondheidszorgen, het naleven van de maatregelen en de geestelijke en sociale gezondheid van de Belgische bevolking."Door het monitoren van de geestelijke gezondheid sinds maart weten we dat angststoornissen fluctueren volgens de evolutie van het aantal covid-19-besmettingen. Depressieve stoornissen lijken dan weer de al dan niet beperkende maatregelen te volgen", zo stelt Sciensano vast.