In een normaal jaar stijgen vanaf pakweg december het aantal consultaties bij de huisarts wegens griepklachten én het aantal positieve laboratoriumtests voor het influenzavirus.

Tegelijkertijd ziet het Nationaal Referentielaboratium voor Influenza dat het percentage influenza-positieve tests bij patiënten met luchtwegklachten stijgt.

De piek van de epidemie, die ongeveer vier à zes weken aanhoudt, situeert zich doorgaans tussen midden januari en midden maart.

We zijn bijna midden februari, en er is nog altijd amper een spoor van griep. Sinds midden oktober analyseerden de laboratoria van het peilnetwerk niet meer dan 14 positieve tests voor echte griep. Andere jaren is dat tegen dit tijdstip in het jaar opgelopen tot duizenden.

Het peilnetwerk van woonzorgcentra en dat van de ziekenhuizen rapporteerden ook nog geen positief staal.

Aan de andere kant lag het aantal consultaties bij de huisartsen wegens griepklachten in de zomer en in het begin van de herfst abnormaal hoog. Dat aantal piekte eind oktober, op het moment dat ook de covidepidemie piekte.

Evolutie van het aantal griepklachten in de huisartsenpraktijken - de voorbije jaren (groen) en de voorbije periode (rood)., Sciensano
Evolutie van het aantal griepklachten in de huisartsenpraktijken - de voorbije jaren (groen) en de voorbije periode (rood). © Sciensano

De hygiënische maatregelen die we nemen om de pandemie te bestrijden, blijken dus ook bijzonder effectief tegen anderen virussen. Ook het RSV, bijvoorbeeld, maakt dit jaar minder slachtoffers dan andere jaren.

Hetzelfde fenomeen doet zich voor in heel Europa en elders in de wereld.

In een normaal jaar stijgen vanaf pakweg december het aantal consultaties bij de huisarts wegens griepklachten én het aantal positieve laboratoriumtests voor het influenzavirus. Tegelijkertijd ziet het Nationaal Referentielaboratium voor Influenza dat het percentage influenza-positieve tests bij patiënten met luchtwegklachten stijgt.De piek van de epidemie, die ongeveer vier à zes weken aanhoudt, situeert zich doorgaans tussen midden januari en midden maart.We zijn bijna midden februari, en er is nog altijd amper een spoor van griep. Sinds midden oktober analyseerden de laboratoria van het peilnetwerk niet meer dan 14 positieve tests voor echte griep. Andere jaren is dat tegen dit tijdstip in het jaar opgelopen tot duizenden.Het peilnetwerk van woonzorgcentra en dat van de ziekenhuizen rapporteerden ook nog geen positief staal.Aan de andere kant lag het aantal consultaties bij de huisartsen wegens griepklachten in de zomer en in het begin van de herfst abnormaal hoog. Dat aantal piekte eind oktober, op het moment dat ook de covidepidemie piekte.De hygiënische maatregelen die we nemen om de pandemie te bestrijden, blijken dus ook bijzonder effectief tegen anderen virussen. Ook het RSV, bijvoorbeeld, maakt dit jaar minder slachtoffers dan andere jaren. Hetzelfde fenomeen doet zich voor in heel Europa en elders in de wereld.