Ik verslikte me in mijn glas spuitwater bij het horen van deze uitspraken. Toegegeven, ik vind een glaasje wijn ook best lekker. Maar dan in mijn vrije tijd en met mate. Op de werkvloer horen alcoholische dranken omwille van hun effect op het cognitief functioneren nu eenmaal niet thuis. Nu is die notie blijkbaar veel minder evident voor sommige politici. Omdat zittingen vaak tot laat in de avond duren en het dan zo ongezellig wordt in het grauwe Brussel. Dan kan een biertje toch geen kwaad om al dat grijs op te luisteren?

Waarde politici, ik roep jullie aan de vooravond van de start van Tournée Minerale op om te bewijzen dat jullie het alcoholprobleem in België wel ernstig nemen

Net die redenering van bepaalde parlementsleden is een grove fout. Omdat ze het gezellige imago van alcohol weerom bevestigt. Door die sociale context rechtvaardigen we een achteloze omgang met het goedje. Het blijven uitschenken van bier en wijn in de Kamer is dan ook een teleurstellende reactie van een instantie die zich hoort te buigen over hoe we de nefaste effecten van alcohol in onze maatschappij kunnen tegengaan. Want die zijn er wel degelijk: of het nu over levercirrose, kanker of verkeersongevallen gaat. Alcohol bannen uit de Kamer zal weliswaar niet al deze problemen uit de wereld helpen, maar het zou alvast een signaal in juiste richting geven.

Waarde politici, ik roep jullie aan de vooravond van de start van Tournée Minerale op om te bewijzen dat jullie het alcoholprobleem in België wel ernstig nemen. Om te beginnen: besef dat jullie het eigenlijk niet nodig hebben. Een gezellige Kamer kan immers ook zonder drank. Spreek met de hele partij af om te weerwolven. Drink eens een tas hete chocolademelk met die ene backbencher van wie niemand de naam onthoudt. Speel 'Wie ben ik?' en laat Raoul Hedebouw urenlang gissen over het briefje met 'Karl Marx' op zijn voorhoofd. En als jullie dan inzien dat het ook prima zonder kan, buig jullie dan over echte maatregelen. Zodat jongeren een gezonde omgang met drank kunnen leren. Zodat er geen verkeersslachtoffers meer vallen door alcohol. Zodat verslaving voorkomen en verholpen kan worden. Want hierom draait het, meer nog dan om dat ene glaasje tijdens de pauze van de plenaire.

Ik verslikte me in mijn glas spuitwater bij het horen van deze uitspraken. Toegegeven, ik vind een glaasje wijn ook best lekker. Maar dan in mijn vrije tijd en met mate. Op de werkvloer horen alcoholische dranken omwille van hun effect op het cognitief functioneren nu eenmaal niet thuis. Nu is die notie blijkbaar veel minder evident voor sommige politici. Omdat zittingen vaak tot laat in de avond duren en het dan zo ongezellig wordt in het grauwe Brussel. Dan kan een biertje toch geen kwaad om al dat grijs op te luisteren? Net die redenering van bepaalde parlementsleden is een grove fout. Omdat ze het gezellige imago van alcohol weerom bevestigt. Door die sociale context rechtvaardigen we een achteloze omgang met het goedje. Het blijven uitschenken van bier en wijn in de Kamer is dan ook een teleurstellende reactie van een instantie die zich hoort te buigen over hoe we de nefaste effecten van alcohol in onze maatschappij kunnen tegengaan. Want die zijn er wel degelijk: of het nu over levercirrose, kanker of verkeersongevallen gaat. Alcohol bannen uit de Kamer zal weliswaar niet al deze problemen uit de wereld helpen, maar het zou alvast een signaal in juiste richting geven. Waarde politici, ik roep jullie aan de vooravond van de start van Tournée Minerale op om te bewijzen dat jullie het alcoholprobleem in België wel ernstig nemen. Om te beginnen: besef dat jullie het eigenlijk niet nodig hebben. Een gezellige Kamer kan immers ook zonder drank. Spreek met de hele partij af om te weerwolven. Drink eens een tas hete chocolademelk met die ene backbencher van wie niemand de naam onthoudt. Speel 'Wie ben ik?' en laat Raoul Hedebouw urenlang gissen over het briefje met 'Karl Marx' op zijn voorhoofd. En als jullie dan inzien dat het ook prima zonder kan, buig jullie dan over echte maatregelen. Zodat jongeren een gezonde omgang met drank kunnen leren. Zodat er geen verkeersslachtoffers meer vallen door alcohol. Zodat verslaving voorkomen en verholpen kan worden. Want hierom draait het, meer nog dan om dat ene glaasje tijdens de pauze van de plenaire.