Het plasma van deze covid-patiënten is nodig voor twee nationale studies. Daarbij wordt onderzocht of de antistoffen in het plasma kunnen helpen bij de behandeling van covid-19.

400 extra donoren

Al in april lanceerde het Rode Kruis-Vlaanderen een eerste oproep. Sindsdien gaven 219 donoren samen 601 keer plasma. De oproep wordt nu herhaald. Men mikt daarbij op besmette patiënten uit de tweede golf. Gevraagd wordt om de registratie als plasmadonor niet uit te stellen. Immers, hun plasma bevat nu de meeste antistoffen. De kans is dus nu het grootste dat het gebruikt kan worden voor onderzoek naar de genezende werking ervan. Om voldoende plasma in te zamelen voor beide studies zijn nog zeker 400 extra donoren nodig.

Plasma van vrouwelijke donoren kan niet opgenomen worden in de studie. Er bestaat immers een risico op ongewenste immuunreacties bij de ontvanger door antistoffen bij vrouwen, die al dan niet bewust, zwanger waren.

Artsen, help helpen!

RK-Vlaanderen richt zich ook uitdrukkelijk tot artsen en andere hulpverleners om de oproep te ondersteunen. Door hun rechtstreekse contact met de patiënten vormen zij een cruciale schakel in het wervingsproces.

Daarom vraagt de organisatie hen om de oproep mee te verspreiden. Zo kan men zoveel mogelijk mensen bereiken en zodoende voldoende plasma inzamelen om de studies optimaal te laten verlopen.

In Artsenkrant van nu donderdag leest u hierover een uitgebreid interview met professor Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis Vlaanderen, en met professor Geert Meyfroidt, intensivist van UZ Leuven. De UZ Leven doet de coördinatie van één van beide nationale studies naar het effect van plasma op het genezingsproces.

Aanmelden kan op www.rodekruis.be/plasmastudie

Het plasma van deze covid-patiënten is nodig voor twee nationale studies. Daarbij wordt onderzocht of de antistoffen in het plasma kunnen helpen bij de behandeling van covid-19.Al in april lanceerde het Rode Kruis-Vlaanderen een eerste oproep. Sindsdien gaven 219 donoren samen 601 keer plasma. De oproep wordt nu herhaald. Men mikt daarbij op besmette patiënten uit de tweede golf. Gevraagd wordt om de registratie als plasmadonor niet uit te stellen. Immers, hun plasma bevat nu de meeste antistoffen. De kans is dus nu het grootste dat het gebruikt kan worden voor onderzoek naar de genezende werking ervan. Om voldoende plasma in te zamelen voor beide studies zijn nog zeker 400 extra donoren nodig. Plasma van vrouwelijke donoren kan niet opgenomen worden in de studie. Er bestaat immers een risico op ongewenste immuunreacties bij de ontvanger door antistoffen bij vrouwen, die al dan niet bewust, zwanger waren.RK-Vlaanderen richt zich ook uitdrukkelijk tot artsen en andere hulpverleners om de oproep te ondersteunen. Door hun rechtstreekse contact met de patiënten vormen zij een cruciale schakel in het wervingsproces. Daarom vraagt de organisatie hen om de oproep mee te verspreiden. Zo kan men zoveel mogelijk mensen bereiken en zodoende voldoende plasma inzamelen om de studies optimaal te laten verlopen.In Artsenkrant van nu donderdag leest u hierover een uitgebreid interview met professor Philippe Vandekerckhove, CEO van Rode Kruis Vlaanderen, en met professor Geert Meyfroidt, intensivist van UZ Leuven. De UZ Leven doet de coördinatie van één van beide nationale studies naar het effect van plasma op het genezingsproces.Aanmelden kan op www.rodekruis.be/plasmastudie