Procedure en verloop

In een eerste fase selecteert het ICHO vijf masterproeven huisartsgeneeskunde. Deze selectie gebeurt in functie van de gemiddelde score gegeven door promotor en lector. De AK-redactie stelt de genomineerden in vijf opeenvolgende edities tussen 20 maart en 24 april aan u voor.

In een tweede fase quoteert een vakjurymet daarin de professoren Jan Vandevoorde (VUB), Peter Pype (U Gent), Lieve Peremans (U Antwerpen) en Cathy Mathei (KU Leuven) - zijnde de verantwoordelijken voor de masterproeven aan elke universiteit - de masterproeven.De beste masterproef is goed voor 10 punten en vervolgens in aflopende volgorde 8, 6, 4 en 2 punten.

Daarnaast hebben de lezers van Artsenkrant tussen 24 april en 15 mei de gelegenheid om hun stem uit te brengen via artsenkrant.com. De genomineerdedie het grootste aantal stemmen achter zijn naam verzamelt, krijgt tien punten en vervolgens in aflopende volgorde 8,6, 4 en 2 punten.

Tot slot worden de punten van de vak- en van de publieksjury opgeteld. De masterproef die in totaal het meeste aantal punten behaalt, wint de Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant.

Omwille van de coronacrisis wordt momenteel een alternatief gezocht voor de prijsuitreiking. De 'Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant' is goed voor een geldbedrag van 2.500 euro geschonken door Rode Kruis Vlaanderen. Elke laureaat ontvangt ook een gratis abonnement op Artsenkrant voor de duur van één jaar.

Stemmen op de masterproef en huisarts(en) van uw keuze is niet meer mogelijk.

De vijfde genomineerde voor Prijs van de Jonge Huisarts is opnieuw een groepswerk. Ze werkten er met acht haio's samen aan: evidence-based richtlijnen voor palliatieve zorg: hoe behandel je angst? Nausea? Dyspnoe?... We spreken drie van hen op het moment dat de lockdown nog redelijk jong is: dr. Lies Knippenberg, dr. Riet Leyssen en dr. Julie Lievens.

Wat is de visie van huisartsen op de afbouw van benzodiazepines en Z-drugs, en welke belemmerende en faciliterende factoren spelen daarbij een rol? Dat zocht dr. Tinne van den Keybus uit in haar masterproef. Ze dingt daarmee mee naar de Prijs van de Jonge Huisarts powered by Artsenkrant.

Het nummer drie in de reeks genomineerden voor de Prijs van de Jonge Huisarts is een groepswerk. Het kwartet Marlies De Brandt, Sicco Bakker, Steven Flerackers en Thomas Stulens ontwierp een richtlijn voor de diagnostiek in de huisartsenpraktijk.

De tweede genomineerde voor de Prijs van de Jonge Huisarts is dr. Ine Van den Wyngaert uit Keerbergen. In haar masterproef onderzocht ze het verband tussen hittegolven - die ons meer en meer overvallen - en de mortaliteit en morbiditeit bij de oudere populatie in rust- en verzorgingsinstellingen.

De eerste genomineerde voor de Prijs van de Jonge Huisarts is dr. Soetkin Milbouw uit Wuustwezel. Zij ging na of er nood is aan een psychologische screening en/of begeleiding binnen de huidige aanpak van type 2 diabetes (T2D) in de eerste lijn.