Op een federale regering is het nog even wachten. De combinatie van een regering in lopende zaken met een nog niet gevormde nieuwe meerderheid, leidde in het verleden tot verrassende demarches in de Kamer. De politieke fracties ervaren in deze 'bestuurloze' periode meer vrijheid. Zo slaagde PTB/PVDA er vijf jaar geleden in een aantal wetsvoorstellen te laten goedkeuren die een grote financiële impact hadden.
In het vacuüm dat er vandaag is, worden geen wetsvoorstellen verwacht die financiële implicaties hebben. Dat ligt anders bij de ethische thema's die in de aanloop naar de verkiezingen de gemoederen al hoog deden oplopen.
Zowel abortus als euthanasie legden breuklijnen bloot tussen de partijen. Meteen na de installatie van het nieuwe parlement dienden - met uitzondering van Vlaams Belang - alle partijen die niet aan de formatiegesprekken deelnemen opnieuw wetsvoorstellen in om de abortuswet te wijzigen. Meteen werd ook beslist deze wetsvoorstellen met hoogdringend-heid te behandelen.
Zowel abortus als euthanasie legden breuklijnen bloot tussen de partijen.
De commissie Justitie legde vorige week de agenda van haar werkzaamheden vast en besliste om deze week de debatten over de voorstellen aan te vatten. Hoewel in alle toonaarden werd ontkend dat er politieke spelletjes worden gespeeld, valt niet te ontkennen dat de 'oppositie' op deze manier probeert Vooruit in een moeilijk parket te brengen.
De Vlaamse socialisten schaarden zich in het verleden achter dergelijke wetsvoorstellen, maar zullen nu misschien wat terughoudender zijn om CD&V - en in mindere mate N-VA - niet voor het hoofd te stoten met het oog op de verdere coalitiegesprekken.
Pikant detail: de bespreking en eventueel de stemming over de uitbreiding van de abortuswet valt samen met het bezoek van paus Franciscus aan ons land.